Pólós papírforma

Az történt, amire mindenki számított: a három jelölt közül a játékosként háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibort választotta a férfiválogatott szövetségi kapitányává a sportág elnöksége.

A korábbi világklasszis titkos voksoláson előzte meg egykori csapattársát, a Szegeden edzősködő Vincze Balázst és a Debrecen trénereként tevékenykedő Gyöngyösi Andrást. A szavazásról részletek nem szivárogtak ki, de úgy tudjuk: a negyvenéves Benedeket nem egyszerű, hanem döntő többség segítette a győzelemhez.

Amint az köztudomású, a kapitányi posztot 1997 óta betöltő, a nemzeti együttest három olimpiai bajnoki aranyéremhez segítő Kemény Dénes a londoni játékok ötödik helye után jelezte, hogy átadná a helyét: a hazai sporttörténet legsikeresebb edzőinek egyike nemrégiben a szövetség elnöke lett. Mivel Kemény az elmúlt hetekben többször jelezte, hogy az aspiránsok közül a másfél éve már másodedzőjeként dolgozó Benedeket mindenképpen alkalmasnak tartja a posztra, ráadásul a balkezes klasszis az „interregnum” idején – a válogatott legutóbbi két mérkőzésén – már szólóban is irányíthatta a társulatot, a tegnapi eredmény papírformának mondható.

„Piros betűs ünnep számomra a mai nap. Borzasztóan örülök, köszönöm szépen az elnökség bizalmát. Nagyon nagy megtiszteltetés a magyar válogatott kispadján ülni. Ma még ünneplés van, de holnap elkezdődik a munka. A részletekkel kapcsolatban egy kis türelmet kérek a sajtótól, a következő néhány napra szükségem van ahhoz, hogy alaposabban fel tudjam vázolni az elkövetkező időszakot. Egy biztos: számomra mindig csak a győzelem lesz elfogadható, de ennek eléréséhez megfelelő tervek kellenek, és magát a végcélhoz vezető utat is rendkívül fontosnak tartom” –nyilatkozta megválasztását követően Benedek a vlv.hu-nak, s ennél többet mi sem tudtunk meg tőle, tekintve, hogy többszöri telefonos megkeresésünkre, SMS-ünkre sem válaszolt.

Noha az új szakvezető a válogatott körüli légkörhöz hozzászokhatott hosszú játékos-pályafutása során, mostani pozíciójában még alkalmazkodnia kell a miliőhöz. Egyébként sem lesz könnyű dolga: elődje súlyos örökséget hagyott rá. Kemény huszonhárom érmet – köztük kilenc aranyat – nyert játékosaival az elmúlt bő másfél évtized világversenyein, s bár hasonló produkció aligha várható el az új kapitánytól, a fényes eredménysort illetően a „közelítés” sem lesz egyszerű feladat.

Ami biztos: Benedek Tibor jövő csütörtökön áll munkába, s a hónap végén már tétmérkőzésen dirigálja a válogatottat, amely a Világ Liga keretében Oroszországban csobban medencébe.

Magasan a léc

A Kemény Dénes kapitánysága idején megszerzett érmek:

Olimpia: Arany: 2000, 2004, 2008.

Világbajnokság: Arany: 2003, Ezüst: 1998, 2005, 2007.

Európa-bajnokság: Arany: 1997, 1999, Ezüst: 2006, Bronz: 2001, 2003, 2008, 2012.

Világ Kupa: Arany: 1999, Ezüst: 2002, 2006, Bronz: 1997.

Világ Liga: Arany: 2003, 2004, Ezüst: 2005, 2007, Bronz: 2002.

 

Kemény és Benedek: mellettem az utódom
Kemény és Benedek: mellettem az utódom
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.