Gloria van, dicsőség nincs

Hatalmas megrökönyödést keltett Nyugat-Londonban, hogy szerda este a lista utolsó helyén szégyenkező QPR idegenben legyőzte a Chelsea-t. Harminchárom évet kell visszamenni a történelemben, hogy megtaláljuk a legutóbbi alkalmat, amikor a Stamford Bridge-en a szomszéd kerület csapatának sikerével végződött bajnoki összecsapás.

Sokk és horror volt a két leggyakrabban hallott szó a Chlesea otthonában, miután a „kékek” biztosra vett gólzáporos győzelme helyett a biztonságos zónától még a találkozó után is ötpontnyi távolságra lévő QPR 1-0-ra fölülmúlta a házigazdákat. A The Daily Telegraphnál jobban aligha lehetett volna érzékeltetni az „őrült, hihetetlen, történelmi alkalom” súlyát.

Amikor a szomszédos Hammer smith kerületből érkezett Queens Park Rangers legutóbb három ponttal távozott bajnoki mérkőzésről a Fulham Roadról, 1979 márciusát írták, és Gloria Gaynor örökzöld, nemcsak gyakran játszott, de rengeteget idézett slágere, az I Will Survive vezette a slágerlistát. A látogatók – a nem egészen háromezer QPR-szurkoló és a nemrégiben kinevezett válságmenedzser, HarryRedknapp – kedvét szegheti, hogy az említett „túlélés” akkor nem valósult meg, a csapat a szezon végén kiesett az első osztályból.

A Loftus Road-i gárda mostani dicsőségéből drukkerei is alaposan kivették a részüket. Kedvenceik biztatásán kívül a vendéglátók – és főleg azok trénere, Rafa Benitez – felé irányuló gúnyos bekiabálásokkal befolyásolták a hangulatot. Nem hagyhatták említés nélkül azt a valóban ironikus tényt sem, hogy az egyetlen gólt egy „bukott” Chelsea-játékos, a Stamford Bridge-en 2005 és 2008 között vajmi keveset produkáló Shaun Wright-Phillips szerezte. Az Arsenal-legenda Ian Wright örökbe fogadott fia bajnoki mérkőzésen 969 napja nem talált be a hálóba...

A csütörtöki krónikák elsősorban Redknapp mesteri taktikája és a QPR idei mindössze második győzelmétől remélt fordulat szempontjából értékelik a mérkőzést. A BL-győztesek mind csüggedtebbnek látszó, nemtetszésüket egyre hangosabban kifejező támogatói viszont értetlenül álltak a Benitez-féle összeállítás előtt. Hosszasan fognak még vitatkozni arról, miért kellett pihentetés címén bőven a szünet utánig a kispadon hagyni Eden Hazardot, Ramirest és főleg JuanMatát, amikor a következő bajnoki összecsapást csak január 12-én rendezik, és addig a Chelsea csupán két mérkőzést játszik, szombaton a Southampton (FA Kupa), szerdán pedig a Swansea (Liga Kupa) ellen.

Nem segített spanyol honfitársának a rövid fellángolása után az önbizalmát ismét elveszítő Fernando Torres újabb lélektelen alakítása sem. A találkozó után Benitez védelmébe vette kudarcot vallott rotációs politikáját, a mellékszereplőként számon tartott Marko Marin és Ryan Bertrand bevetését. Ha Edith Piafhoz hasonlóan „semmit nem is bánt meg”, annyit azért elismert, hogy a Chelsea-nek a Manchester United mögött tizennégy ponttal lemaradva „kevés a reménye” a bajnoki cím visszaszerzésére.

Ami biztos: lesz helye a csatársorban a Newcastle-ból 7,5 millió fontért elcsábított, heti 70 ezer fontos alapbérért szerződtetett Demba Bának. Ha minden stimmel, a szenegáli válogatott akár már szombaton, a Southampton ellen bemutatkozhat.

London

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.