Csúcsvezetők

A Dream Team talán utoljára vett részt a bajnokok versenyén. Tíz világbajnoki címre tekintünk vissza!

Jókora meglepetést keltett 2007 telén a hétszeres Forma–1-es világbajnok, Michael Schumacher. Öt évvel ezelőtt a szokásos év végi Race of Champions (ROC), azaz bajnokok versenye elnevezésű gálára egy fiatal, addig kevéssé ismert, alig másfél éves Forma–1-es múlttal rendelkező honfitársát választotta csapattársnak. 

A szinte minden rekordot megdöntő szuperklasszis és az újonc kölyök simán verte a technikai sportok más nagyágyúit felsorakoztató alakulatokat: a fedett stadionban kialakított versenypályán könnyedén elhódították a ROC nemzetek kupáját. Azóta pedig nem volt olyan év, hogy ne a „Dream Teamként”, azaz álomcsapatként nevezett duó győzött volna. A duó verhetetlenségén ma már persze senki nem csodálkozik: a 2007-ben Schumacher által felkarolt fiatal tehetség nem volt más, mint az idén háromszoros világbajnokká előlépett Sebastian Vettel.

A német álompáros a minap Bangkokban hatodszorra is megnyerte a ROC-ot, ez a siker pedig alighanem túlmutat egy „szimpla” győzelmen. Schumacher másodjára, immár végleg visszavonult. Vettel pedig, úgy tűnik, még csak most jön igazán lendületbe. Az pedig a sportéletben, pláne az autóversenyzésben meglehetősen ritka, hogy a múlt és a jelen klasszisát, az őrségváltás két érintettjét láthatjuk egyszerre. Egy csapatban versenyezni és győzni.

Maguk a pilóták persze korántsem ilyen patetikusak. Schumacher nevetve említette, hogy hajnalig készültek a versenyre Sebbel – egy bárban. A 25 esztendős Vettel pedig azzal ugratta 42 éves „öreg” barátját: „Jó csapat vagyunk, komolyan veszünk minden versenyt. Nem vezetünk olyan rosszul, a fiatalság és a tapasztalat jól kiegészíti egymást.”

Bár az ifjú csak viccelt, annyiban fején találta a szöget: mintha tényleg csak korban lenne különbség közöttük. Igaz, ebben azért elég nagy a differencia. 1987-ben, amikor egy Heppenheim nevű hesseni kisvárosban megszületett Sebastian Vettel, az akkor 17 éves Michael Schumacher gokart Európa-bajnok lett. Nyolc évvel később Vettel megszerezte élete első győzelmét gokarttal, Schumacher pedig már a második Forma–1-es világbajnoki címét ünnepelte. 2006-ban Vettelt tesztpilótának vették fel a Forma–1-be, Schumacher viszont ekkor már hétszeres bajnok volt. Majd húsz év, egy generációnyi a különbség a két klasszis között, minden másban azonban kísérteties a hasonlóság. S az a legkevesebb, hogy mindketten németek.

Egyikük pályafutása sem indult könnyen – legalábbis, ami az anyagiakat illeti. A Schumacher családot olyannyira nem vetette fel a pénz, hogy Michael a kerpeni gokartpályán másodállást vállaló édesapjával együtt fabrikált „versenyautót.” Az első komolyabb sikerekig pedig a család „a gatyáját is ráköltötte” a fiú hobbijára. Vetteléknek sem volt könnyebb, Sebastiannak olykor a családi kombi csomagterében kellett éjszakáznia egy-egy verseny előtt, szállásra már nem futotta a hattagú família büdzséjéből. Bár mindketten kevés pénzzel indultak, hamar kitűntek kortársaik közül: bármilyen kategóriában, bármilyen kocsival álltak is rajthoz, szinte biztosan az élmezőnyben végeztek. Vagy legalább volt olyan villanásuk, amire felkapták fejüket a szakma befolyásos vezetői, menedzserei. Schumacher például vizes pályán hajtott úgy, hogy sokan már ekkor a legendás versenyzőhöz, az esőmenő Ayrton Sennához hasonlították. Vettel pedig gyorsaságával, szokatlan érettségével, végtelen precizitásával hívta fel magára a figyelmet: volt hogy egy húszfutamos szériában tizennyolcszor nyert, kétszer pedig „csak” második lett.

Mindketten vargabetűk nélkül, hamar eljutottak a csúcskategóriába, ahol már a premieren reflektorfénybe kerültek. Schumacher 1991-ben Belgiumban úgy kapott lehetőséget az egyik csapattól, hogy azt hazudta, többször versenyzett már Spa Francorchamps-ban. Valójában a ringet addig csak a tribünről látta. Ennek ellenére nagy meglepetésre az időmérőn újoncként is lemosta a pályáról tapasztalt csapattársát, a hetedik rajthelyet szerezte meg. Vettel azzal hívta fel magára a figyelmet 2006-ban, hogy élete első éles bevetésén még a pályára sem gurult versenyautójával, máris megbüntették. Túl gyorsan hajtott a bokszutcában – aztán később a ringen mindenkinél jobb időt futott.

Első győzelmeik után tehetségük, eltökéltségük, olykor kérlelhetetlenségük miatt tűntek ki a mezőnyből. Annyira, hogy a kérdés sosem úgy vetődött fel: lehet-e belőlük világbajnok, hanem inkább az: hányszor érhetnek a csúcsra? A 2012 végén végleg visszavonult – szinte minden rekordot megdöntő – Schumacherről már tudjuk, hét címig jutott. Vettel pedig háromnál tart, de messze még a pályafutásának vége. Azt, hogy még jóval többre viheti, épp Schumacher elismerései jelzik. Ő volt az, aki az idei szezonzáró brazíliai futamon rohant, hogy elsőként gratulálhason a kocsijából háromszoros bajnokként kikászálódó Vettelnek. És ez a vereséget nehezen viselő ember volt az is, aki pár éve egy pályabejáráson golfautóval „húzott el” a baktató Vettel mellett. Hogy aztán kamerák keresztüzében szóljon oda neki: „Seb, legalább egyszer meg tudlak előzni.”

Az, hogy a két német a jelentős korkülönbség ellenére is barátságot kötött, alighanem annak tudható be: nemcsak pilótaként, hanem a pályán kívül is hasonló a habitusuk. Mindketten féltve őrzik privátszférájukat – az, hogy otthon miként élnek, nem tartozik másra. Annyi tudható, hogy Schumacher kitartott kamaszkori barátnője, Corinna mellett. Vettelnek pedig –bár kísértés alighanem őt is sűrűn éri – egykori iskolatársa, Hanna a párja. Több kollégájuktól eltérően mindketten igyekeznek távol tartani párjukat a versenyektől, mondván, nem normális, ha az ember a feleségével, barátnőjével jár be dolgozni a munkahelyére. Ha valamiben, akkor talán a pénzügyekben üt el egymástól a két versenyző. Schumacher nem veri fogához a garast, állítólag tucatnyi sportkocsi, motorkerékpár áll luxusvillájának garázsában. Nemrégiben ranchot vett az Egyesült Államokban, hogy kedvére lovagolhasson nejével. Vettel azonban – ha adni lehet a pletykákra – megmaradt racionális németnek. Néhány éve elkottyantotta, hogy last minute utazásra fizetett be barátnőjével. Persze lecsapott erre a sajtó, ugyan miért spórol, amikor több millió eurós vagyonából futná luxusutakra is, mire ő őszinte meglepettséggel kérdezett vissza: „Miért fizetnék többet, ha ennyiért is szuper nyaralást kaphatok?”

Eddig csupán egyetlen olyan eset került nyilvánosságra, amikor a két német között vita támadt – ám érdekes módon ez is épp a hasonlóságból, a hihetetlen versenyszellemből fakadt. Vettel kijelentette, boldog lenne, ha megdönthetné Schumacher elképesztő rekordjait. A megszólított azzal replikázott: keményebb, veszélyesebb korszakban érte el ezeket csúcsokat, így nem tart attól, hogy bárki is elhalványíthatná az eredményeit. Igaz, később hozzátette: ha valaki megdönti csúcsait, akkor örülne, ha Seb lenne az...

Amikor Vettel megszerezte élete első futamgyőzelmét, a szaksajtó rögvest azzal volt tele: alighanem ő lesz a Forma–1 új Schumachere. Négy év telt el azóta, a még mindig csak huszonöt éves versenyző pedig zsinórban három világbajnoki címet szerzett. A hírlapírók lassan-lassan újraértékelhetik álláspontjukat. Mert meglehet, szűk évtized múltán már Schumacherről beszélünk úgy: az a német, aki a kilencvenes és kétezres évek Forma–1-ének Vettele volt.

Névjegy SEBASTIAN VETTEL

1987-ben született Heppenheimben, három testvére van. Hétéves korában kezdte el az autóversenyzést, 20 évesen már Forma–1-es pilóta volt. A csúcskategóriában először a BMW-nél kapott lehetőséget, majd a Toro Rosso alkalmazta, jelenleg a Red Bull pilótája. Ő a legifjabb futamgyőztes, és mindeddig senki nem akadt, aki fiatalabban lett volna egyszeres, kétszeres és háromszoros világbajnok. A barátnőjével Svájcban él, a versenyzés mellett gyakorta snowboardozik és kerékpározik.

Névjegy MICHAEL SCHUMACHER

1969-ben született Hürth-Hermülheimben, nős, két gyereke van. Négyéves korában kapott először gokartot, hét sem volt még, amikor már futamot nyert. 21 évesen állt először rajthoz a Forma–1-ben. Szinte mindent elért, amit lehetett: 308 verseny, 91 győzelem, 155 dobogós helyezés, 69 kvalifikációelsőség, 76 leggyorsabb kör és persze hét világbajnoki cím fűződik a nevéhez. Svájcban él, s bár az idén visszavonult, továbbra sem hagyott fel a sporttal: gyakorta gokartozik, lóversenyeken indul és motorozik.

 

Vettel és Schumacher
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.