Jokohama a braziloké

Az igazi Chelsea „a brazil Chelsea” ellen – így harangozták be a brit lapok a labdarúgó klubvilágbajnokság vasárnapi döntőjét. A Sao Pauló-i Corinthians csapatát nem csupán azért hasonlították Roman Abramovics kékjeihez, mert nevét az 1910-es évek elején a londoni Corinthian FC-től vette, hanem azért is, mert a leggazdagabb brazil klubok egyike, melynek világszerte harmincmillió szurkolója van.

A drukkerek közül harmincezren el is kísérték kedvenceiket Jokohamába. Egy részüket a Japánban élő brazilok tették ki, de a japán képviseletek Brazília-szerte is több mint tizenötezer vízumot állítottak ki a mérkőzésre igyekvőknek. A 2000-ben útjára indított vb-sorozatban a Corinthians (a legelső győztes) mostani ellenfele, a Chelsea először szerepelt a döntőben. Az angol együttes az utóbbi tizennégy mérkőzéséből csak négyet nyert meg, de a négyből három győzelme a jokohamai csúcstalálkozó előtt született.

A múlt csütörtöki elődöntőben leiskolázta a mexikói Monterreyt, és Rafa Benitez edző kezdett bízni benne, hogy (miként 2010-ben az Internazionalét) a Chelsea-t is sikerül világbajnoki elsőségre vezetnie. Tite, a Corinthians edzője viszont visszafogottan nyilatkozott csapata győzelmi esélyeiről az egyiptomi Al-Ahly felülmúlása után. (Talán azért is, mert Latin-Amerikában hatalmas ázsiója van a klubvilágbajnokságnak, amely széles nemzetközi megjelenésre ad lehetőséget az európai sajtóban méltatlanul mellőzött dél-amerikai kluboknak.)

Ám Sao Paulóban már a találkozó kezdete előtt minden készen állt a diadalt köszöntő tűzijátékra... A harmincezer Corinthians-szurkoló fantasztikus hangulatot teremtett a hideg jokohamai estén, a mérkőzés első félideje azonban kiegyenlített játékkal telt, és mindkét oldalon több nagy gólszerzési alkalom maradt kihasználatlanul. A kezdőcsapatba visszatérő Frank Lampard Chelsea-jének legveszélyesebb akcióit az utóbb a mérkőzés legjobbjának választott Cassio kapus hatalmas védései zárták, míg a Libertadores Kupa-döntő visszavágóját (Corinthians–Boca Juniors 2-0) a góljai mellett egy kézharapással is emlékezetessé tevő Emerson labdája a kapufáról pattant ki.

A második félidő tizedik percétől a Corinthians némi fölénybe került, s ennek a 69. percben meg is lett a gyümölcse. Paulinho előbb sarokkal emelt Jorge Henriquéhez, majd a visszafejelt labdával két embert elfektetett, aztán Danilo is bemutatott egy finom cselt, de lövésébe Cahill belevetődött. A labda azonban a Bayern Münchent és a Hamburgot is megjárt perui válogatott Guerrero fejére perdült, aki – miközben három londoni játékos sorakozott a kapuvonalon – a léc alá fejelte a mikrocsippel ellátott labdát (1-0).

Dominált a Corinthians, az utolsó percekben viszont erősen nyomott a Chelsea, ám a 86. percben Fernando Torresnek az ötösről, ziccerből kapura küldött lövését Cassio hárította. Cakir török játékvezető a 90. percben kiállította Cahillt, majd Fernando Torres a hálóba fejelt, de lesről. A 94. percben Mata a kapufa külső élét találta el, így a jokohamai stadionban – ahol tíz éve a brazil válogatott ötödször lett világbajnok – 2006 után újra Dél-Amerikába, a szambafutball hazájába került a klub-vb trófeája.

CORINTHIANS CHELSEA 1-0 (0-0)

Jokohama, 68 275 néző. Jv.: Cakir (török).

Corinthians: Cassio – Alessandro, Chicao, Paulo André, Fabio Santos – Jorge Henrique, Ralf, Paulinho, Danilo, Emerson (Wallace, 90.) – Guerrero (Martinez, 86.).

Chelsea: Cech – Ivanovics (Azpilicueta, 83.), Cahill, David Luiz, Ashley Cole – Moses (Oscar, 73.), Ramires, Lampard, Hazard (Marin, 86.), Mata – Fernando Torres.

Gól: Guerrero (69.).

Brazil buli. A Corinthians játékosai ünnepelnek
Brazil buli. A Corinthians játékosai ünnepelnek FOTÓ: REUTERS YUYA SHINO
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.