Cool túra: klimatizált Katar?

Egy évtized múlva kezdődik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság, azaz nem feltétlenül időszerű a torna előkészületeinek elemzése, ám az eseménnyel kapcsolatos legújabb fordulat feltétlenül érdemes arra, hogy kivételként erősítse a szabályt.

Mint köztudomású, az arab olajországban negyven-ötven fok van nyaranta, vagyis a nemzetközi futballszövetség annak tudatában ítélte oda a vendéglátói jogot, hogy a meccseket nem éppen ideális időjárási körülmények között rendezik. (A meggyőzésben alighanem szerepe volt annak, amire Jerome Valcke FIFA-főtitkár nyilvánosságra került levelében utalt: a katariak esetleg megvásárolták a támogató voksokat.) A döntést felülvizsgálni (elvben) nem lehet, ám Michel Platini UEFA-elnök vezérletével valóságos mozgalom alakult annak érdekében, hogy a tornát halasszák a télre. Mind többen érvelnek azzal: a sivatagi hőség „megöli” a vb-t, s a szurkolók számára élvezhetetlenné teszi a tornát.

A szervezők ellenben azt mondják: a stadionok környékén sem főnek meg a drukkerek. A házigazdák légkondicionált zónák létesítését ígérik, s – a Guardian minapi cikke szerint – az arénák körül is garantálják a megfelelő hőmérsékletet. Hassan al-Thawadi, a projekt vezetőinek egyike azt mondta a brit lapnak: „cool” viadalt tartanak Katarban. (Ezzel arra utalt, hogy a hangulat remek, a klíma hűs lesz, azaz a rajongók biztosan jól érzik majd magukat.)

Ha ez csak a pénzen múlna, nem is vitatkozna vele senki, hiszen a rendezők a következő tíz évben 137 milliárd fontot (!) költenek az infrastruktúra fejlesztésére.

Igaz, sokak szerint feleslegesen. Több szakértő úgy véli: racionális gazdasági keretek között képtelenség fenntartani a megfelelő hőmérsékletet az arénákban. John Barrow például azt javasolta: a katariak váltsanak taktikát, s inkább szélcsatornákkal igyekezzenek hűteni a légkört. Véleményére érdemes figyelni, mert az építész a Populous nevű cég munkatársa; ez a vállalat részt vett az új Wembley, az Arsenalnak otthont adó Emirates stadion, valamint az ugyancsak londoni O2 aréna építésében, s kilenc olimpia lebonyolításában vállalt szerepet. De al-Thawadi nem bizonytalanodott el a neves szakértő mondataitól. Megjegyezte: a prototípus meggyőz majd mindenkit.

Kerül, amibe kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.