Bent is vannak, kint is vannak

A magyar női válogatott játékosai hosszú újvidéki tartózkodásuk alatt többször is meglátogatták Novak Djokovics helyi kávéházát (mondhatni: törzsvendégek lettek a hoteljüktől néhány száz méterre levő puccos helyen), de a tenisszel más kapcsolódási pontot nem sikerült találniuk, pedig úgy szerettek volna lucky looserek – azaz szerencsés vesztesek – lenni Montenegróval szemben. Noha a délszlávoktól vasárnap vereséget szenvedő, ily módon az egymás elleni mutatóban alulmaradó csapat akár az Európa-bajnoki középdöntőcsoport élére kerülhetett volna az olimpiai ezüstérmes előtt, ha az pontot veszít a spanyolokkal szemben, a csoda végül is nem történt meg. Csak majdnem... Igaz, Katarina Bulatovics és társai a 11. percben 8:3-ra vezettek, de a második félidőre már az ibériaiak fordultak háromgólos előnnyel (16:13), mi több, a folytatásban öt góllal is elhúztak. Ám ez is kevés volt, Spanyolország a finisre kipukkadt, így Montenegró teljesítette a kötelező gyakorlatot (27:23), ami azt jelentette, hogy ebben a hatosban a magyarok szemszögéből kora estére eldőlt minden: az oroszok ellen úgy mehettek föl a pályára, hogy tudták, történjék bármi, az Európa-bajnoki címet 2004 óta őrző – vagyis sorozatban négyszer győztes – norvégok várnak rájuk szombat délután fél háromkor a belgrádi elődöntőben.

Mire a meccs elkezdődött, a szerb fővárosban – meg nem erősített hírek szerint – örömtüzek gyúltak, tekintve, hogy a házigazdák válogatottja, nem akármilyen végjátékot követően, egy góllal legyűrte a franciákat, s így kibérelte a négy között még kiadó egyetlen helyet. Egyszersmind készülhet az év randevújára, mert ezen a tájon a Szerbia–Montenegró partinak lesz fílingje, ez megjósolható...

A magyar–orosz mérkőzés ellenben semmiféle feszültséget nem ígért. Ennek megfelelően hátradőltünk a Spens Aréna tribünjén, keresztbe vetettük a lábunkat, s bár szivart meg whiskyt a körülményekre való tekintettel nem kértünk, akár ez is indokolt lett volna, hiszen időközben újabb kedvező információ érkezett: az elődöntő mezőnyének összetételéből adódóan biztossá vált, hogy a magyar válogatott selejtező nélkül lehet részvevője az egy év múlva – hol másutt? – Szerbiában tartandó világbajnokságnak. Ahhoz képest, hogy a legutóbbi brazíliai vbn nemhogy alanyi jogon, sehogy sem volt ott a társaság, ezt a tényt se intézzük el vállrándítással.

Bent is vagyunk, kint is vagyunk: kellett ennél több?

Ami azt illeti, az első félidőben nem ártott volna, még akkor sem, ha csak a vak nem látta, hogy Karl Erik Böhn kapitány kímélő menüt rendelt erre a napra. A „tétnek” megfelelő, sajátos összetételben kezdett a csapat – hogy mást ne mondjak, eleinte Tomori irányított –, így aztán a csoport harmadik helyére hajtó, s ennek érdekében legalább hatgólos (!) győzelmet előirányzó oroszok eleinte leiskolázták a jobbára cseresorát szerepeltető vetélytársat. Hiába skandálta a természetéből fakadóan ez ügyben kevéssé empatikus magyar tábor, hogy „Harcoljatok!”, nem ment ez olyan egyszerűen az edzőmeccsé silányult Eb-találkozón, amelynek egyetlen célja volt: sérülés nélkül megúszni a hatvan percet.

Ezzel együtt tartani lehetett attól, hogy fölöslegesen szalad bele egy komoly átszállóba az együttes – a differencia úgy duzzadt éppen fél tucat gólnyira (7:13), hogy Herr nem védett rosszul... –, de az első fél óra finisében csak sikerült fölzárkózni, így a szünetben tisztes, kétgólos hátrány állt a nagytáblán (11:13). Nem úgy a szünet után. Még csak tíz perc telt el, és már héttel vezettek az oroszok (14:21), s mivel emitt továbbra is a „B” játszott, fordulatra sem számíthattunk. Nem is következett be, a mérkőzés 31:25-ös eredménnyel zárult, most azonban tényleg ne sopánkodjunk. Ha elnézi Székely Éva, idecitálom remek könyvének címadó gondolatát: sírni csak a győztesnek szabad.

Középdöntő. I. csoport (Belgrád):

Svédország–Csehország 35:26, Szerbia–Franciaország 18:17, Dánia–Norvégia 35:33. A végeredmény: 1. Norvégia 8 pont, 2. Szerbia 7, 3. Dánia 6, 4. Svédország 5, 5. Franciaország 4, 6. Csehország 1.

II. csoport (Újvidék): Oroszország–Magyarország 31:25, Montenegró–Spanyolország 27:23, Németország–Románia 25:23. A végeredmény: 1. Montenegró 8, 2. Magyarország 6, 3. Oroszország 5 (130:127), 4. Németország 5 (119:116), 5. Románia 3, 6. Spanyolország 3.

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény, ha az döntetlen volt, az összgólkülönbség rangsorolt.

Nem megadta magát. Herr és Csernojvanyenko párharca
Nem megadta magát. Herr és Csernojvanyenko párharca
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.