Jöjj, kedvesem?

Magyar est kezdődött szerda este Újvidéken, a helyi nemzetiségi színház épületében, s bár a hangulatot illetően ez sem ígérkezett akármilyennek, az igazi magyar estet már egy nappal korábban megtartotta Karl Erik Böhn kapitány kézilabda-társulata: az együttes a románok ellen olyan, a mérkőzés nagy részében nem csupán eredményes, hanem közönségszórakoztató produkciót mutatott be, amelyet Gheorghe Tadici, a vetélytárs – finoman szólva lobbanékony, s a legkevésbé sem simulékony – trénere is csak szuperlatívuszokkal tudott minősíteni a meccset követő sajtótájékoztatón.

„Minden csapatrészükben jobbak voltak a magyarok; erőben, technikában és akaratban is fölülmúltak bennünket. Mi mást tehetnék, gratulálok nekik” – mondta a világhírű mester, és ennél jobban magunk sem tudnánk összefoglalni a történteket.

Ezzel a sikerrel az Európa-bajnokság elődöntőjében 2004 óta nem szereplő csapat – bár egy kör még hátravan a női kontinenstorna második szakaszából – máris a négy közé jutott, s kicsattanó örömében Böhn azt találta mondani: noha játékosai jelenlétében még soha nem ivott alkoholt, most kivételt tesz, és pálinkával koccint velük. A „pohárköszöntő” végül is elmaradt, mert mire az elegáns Park Hotelbe ért a különbusz, elfogyott az erő az ünnepléshez, ám a norvég szakvezető annyi gesztust azért tett, hogy közölte a lányokkal: ha most választhatna, hogy hazája válogatottját dirigálja-e vagy a magyart, gondolkodás nélkül az utóbbi mellett döntene.

E kijelentés már csak azért is hírértékű, mert tudvalevő: a skandináv mester úgy került Magyarországra, hogy élettársát, a klasszis beállós Heidi Lökét szerződtette a Győr, ő pedig elkísérte az asszonyt... Most meg abban a sportvilágban alighanem egyedülálló helyzetben találja magát, hogy könnyen megtörténhet: nem pusztán hazája legjobbjai, hanem egyenesen kedvese ellenében kell győzelemre vezetnie a magyarokat a belgrádi elődöntőben. A szombati ellenfél kiléte ugyan még kétséges (az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő északiak mellett jöhetnek a szerbek, a dánok vagy a franciák), de Böhn már megelőlegezte: „Ha úgy védekezünk majd, ahogyan a románok ellen tettük, akkor a norvégok a pokolban érzik majd magukat...”

Hogy így lesz-e, meg nem mondom, az viszont kész tény: honfitársaink már most a mennyekben szárnyalnak. Ahhoz képest, ahogyan kezdték az Eb-t, az elődöntő a világ nyolcadik csodája, s amennyiben a csütörtök este negyed kilenctől zajló csoportzárón az oroszokat is felülmúlják, Montenegró pedig nem nyer Spanyolország ellen, a középdöntő újvidéki hatosának első helyét is a magukénak tudhatják.

Ráadásul ebben az esetben Böhn – legalábbis egyelőre – megúszná az öszszecsapást párjával, amit mi sem bánnánk olyan nagyon. S nem elsősorban azért, mert a családi békénél nincs fontosabb.

Újvidékről jelenti kiküldött munkatársunk.

Középdöntő.

I. csoport (Belgrád). Az állás: 1. Norvégia 8 pont (már elődöntős), 2. Szerbia 5, 3. Dánia 4 (113:113), 4. Franciaország 4 (94:97), 5. Svédország 3, 6. Csehország 1. Ma: Csehország–Svédország (16.10), Szerbia–Franciaország (18.10), Norvégia–Dánia (20.10).

II. csoport (Újvidék): Az állás: 1. Magyarország 6 (107:99), 2. Montenegró 6 (101:100) – már mindkettő elődöntős, 3. Németország 3 (94:93), 4. Spanyolország 3 (105:108), 5. Oroszország 3 (99:102), 6. Románia 3 (91:95).

Ma: Montenegró–Spanyolország (16.15), Németország–Románia (18.15), Magyarország–Oroszország (20.15).

 

Ellenállhatatlan női páros: Szucsánszky (balra) és Görbicz
Ellenállhatatlan női páros: Szucsánszky (balra) és Görbicz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.