Chitalué a csúcs?

A Zambiai Labdarúgó Szövetség szerint 1972 óta nem a német Gerd Müller (85) tartotta a világfutball éves gólcsúcsát, mert ugyanabban az esztendőben Godfrey Chitalu 107 alkalommal volt eredményes. Ebből következően az argentin Lionel Messi (86) sem lehet rekorder.

„A csúcs a miénk, a zambiai labdarúgásban számon is tartjuk; kár, hogy e nagyszerű teljesítmény a földkerekség többi részén feledésbe merült” – nyilatkozta az afrikai ország futballszövetségének szóvivője. Hozzátette: független statisztikusokkal átvizsgáltatják Chitalu 1972-es mérkőzéseit, s bebizonyítják, hogy az egy esztendőre jutó gólok rekordját az afrikai labdarúgó tartja.

Chitalu 1970 és 1982 között a Kabwe Warriors csapatában futballozott, és 1968-tól 76 alkalommal szerepelt Zambia nemzeti együttesében. Már a válogatott edzője volt, amikor a zambiai futballistákat szállító repülőgép 1993 áprilisában a gaboni Librevillenél a tengerbe zuhant. A szerencsétlenségben harminc ember – köztük tizennyolc labdarúgó – lelte halálát. A zambiai együttes igazi hőstettet vitt véghez azzal, hogy egy évvel később döntőt vívott az Afrikai Nemzetek Kupáján.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.