Technikás játék

„El vagyok ragadtatva” – válaszolta újságírói kérdésre Petr Cech, s a feleletből jó eséllyel kikövetkeztethető: a sajtómunkások nem a Chelsea idei évadának értékelésére kérték a cseh kapust. A kollégák arról érdeklődtek a futballistánál, hogy mi a véleménye arról: a FIFA – az angol csapat részvételével zajló – klubvilágbajnokság mérkőzésein élesben is beveti az elektronikus rendszereket, amelyek a játékvezetőt segítik annak eldöntésében, vajon a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon.

Cech közvetlen tapasztalatokat még nem szerezhetett a szisztémáról, mivel a BL-győztes együttes holnap mutatkozik be a tornán, de nem meglepő a lelkesedése, hiszen a reform néhány éve még elképzelhetetlennek tetszett. Részint azért, mert a sportág szabályalkotó testülete a legkonzervatívabb grémiumok egyike; részint azért, mert Joseph Blatter, a FIFA elnöke a technikai eszközök bevezetésének elszánt ellenzője volt.

Egészen 2010 nyaráig.

Pontosabban Frank Lampard akciójáig. Mint emlékezetes, az angol középpályás nagy lövést küldött Neuer kapujára a németek elleni vb-nyolcaddöntőn, s a labda a felső lécről a gólvonalon túlra pattant. Ám a játékvezető továbbot intett, a szigetországi együttes pedig kiesett. Az eset után a nemzetközi futballszövetség felülbírálta korábbi álláspontját, s zöld utat adott a teszteknek.

Az nem titok, hogy Michel Platini UEFA-elnök sem lelkesedett az ötletért: inkább a játékvezetők számának növelésével igyekezett csökkenteni a hibák számát. Az ötbírós rendszernek az idei Európa-bajnokságon volt az igazi „világpremierje”, ám a kísérlet kudarccal zárult. Éppen a magyar küldöttség követett el nagy hibát: ifjabb Vad István nem észlelte, hogy Terry a gólvonal mögül húzta ki a labdát az Ukrajna–Anglia mérkőzésen (0-1), így Kassai Viktor a gólt nem adta meg, a házigazdák pedig kiestek. Ezzel együtt a francia sportvezető még a minap is azt nyilatkozta: nem támogatja a „videobíró” alkalmazását.

Az események mégis felgyorsultak, s íme debütál a két legjobbnak ítélt rendszer, a GoalRef (Jokohamában) és a Hawk-Eye (Toyotában). Az előbbi mágneses mezőt hoz létre a kapu környékén, s a labdába épített mikrocsip jelez, ha a játékvezetőnek gólt kell ítélnie. Az úgynevezett sólyomszemet pedig régen használják már a tenisz- és a krikettmeccseken. Ezúttal hét, kapura fókuszáló kamerát helyeznek el, s a különböző szögekben felszerelt képrögzítők állapítják meg a labda helyzetét. Az már most valószínűnek tetszik, hogy az eszközöket tovább tesztelik az Afrika Kupán, s keresik az ideális megoldást, amely a 2014-es brazíliai világbajnokságon segítheti a bírók tevékenységét. (Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az illetékesek várják az újabb találmányokat is, a válogatás nem zárult le.) Ugyanakkor minden érintett hangsúlyozza: a végső határozat a játékvezetőé marad, a technika csupán asszisztál a döntéshozatalban.

Stephen Carter, a Hawk-Eye-t üzemeltető cég ügyvezetője elmondta: tizenkét év alatt 230 sporttelepen szerelték fel a szerkezetet, azaz eddig bevált a rendszer. Hozzátette: örülne, ha „fantomgólok” színesítenék a klub-vb találkozóit, mert a sólyomszem azonnal bizonyíthatna a kétkedőknek.

A hiba megengedhetetlen – legalábbis erre következtethetünk Jerome Valcke FIFA-főtitkár szavaiból. Az elöljáró leszögezte: „Nem történhet meg többé az, amit a 2010-es vb-n láttunk, mert a válogatottak világbajnoksága a földkerekség első számú sporteseménye.”

Ingmar Bretz, a GoalRef programmenedzsere így üzent – a Reutersnek adott nyilatkozatában – azoknak, akik ellenzik a technikai segítséget: „Az oppozíció egy kicsit olyan, mintha Usain Bolt egy századdal nyerné meg a 100 méteres síkfutást, s tiltakoznának a célfotó megtekintése ellen.”

Brazília bízik az „arany Corban”

A klub-vb első (magyar idő szerint ma délelőtt 11.30-kor kezdődő és az Eurosport2-n látható) elődöntőjének két csapata közül az Al-Ahly a fekete kontinens csúcstartója 36 bajnoki címével, 33 egyiptomi kupagyőzelmével, valamint 7 afrikai Bajnokok Ligája-diadalával. (A hetedik mennyország a tunéziai Esperance elleni 1-1-gyel és 2-1-gyel érkezett el az idén.) A jelenlegi gárda legnevesebb tagja a harmincnégy éves, 88-szoros válogatott Mohamed Abutrika, a klub leghíresebb alakja azonban Hidegkuti Nándor, aki – az 1970-es, 1980-as esztendőkben – egy évtizeden át volt az együttes edzője.

(Trenírozta a csapatot Titkos Pál és Kalocsay Géza is.)

A Corinthians ötszörös brazil bajnok – igaz, legutóbb csak a hatodik helyet szerezte meg –, és úgy hódította el a Libertadores Kupát (történetében először), hogy tizennégy találkozóján egyetlen vereséget sem szenvedett.

A mérleg: 8 győzelem, 6 döntetlen, 23-6-os gólkülönbség. Veretlenül ezt megelőzően az a Boca Juniors nyert – még 1978-ban –, amely az idei döntőben alulmaradt a „Corral” szemben (1-1, 2-0). A Sao Pauló-i együttes volt már klubvilágbajnok is (2000-ben), és ezúttal nem kell tartani attól, hogy egészen más összeállítású brazil csapat lép pályára a vb-n, mint a Libertadores Kupában, mert a dél-amerikai döntőben szereplők közül csak a Rómába szerződő Leandro Castan és a Katarban könnyű pénzt kereső Alex Meschini távozott. A Corinthiansból Fabio Santos, Ralf és a ragyogó képességű Paulinho válogatott kerettag – nemegyszer kezdő ember – volt Mano Menezesnél, de számít-e ez valamit Luiz Felipe Scolari kapitánynál? (H. I.)

Gólóra. A technika üzen a játékvezetőnek, ha a labda áthaladt a kapuvonalon
Gólóra. A technika üzen a játékvezetőnek, ha a labda áthaladt a kapuvonalon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.