Mindenki csípi a Bolhát

Az már biztos, hogy minden idők legjobb labdarúgó-tizenegye nem állítható össze Lionel Messi nélkül.

Az már biztos, hogy minden idők legjobb labdarúgó-tizenegye nem állítható össze Lionel Messi nélkül. A huszonegyedik század argentin csodája most éppen azzal ámította el a földkerekséget, hogy – a Betis elleni 2-1-es barcelonai győzelem alkalmával szerzett duplájával – megdöntötte azt a csúcsot, amelyet negyven esztendeje állított fel az NSZK-ban „a nemzet bombázójának” nevezett Gerd Müller.

Elődje 1972-ben 85 gólt ért el: 53 meccsen 72-t a Bayern Münchenben, és hét mérkőzésen 13-at a válogatottban. Az Európa-bajnokság elődöntőjében (Belgium 2-1) és döntőjében (Szovjetunió 3-0) egyaránt kétszer küldte a labdát a hálóba, azaz a négycsapatos végjátékban – amelyben még a magyar nemzeti együttes is részt vett – az öt német gólból négyet vállalt.

Messi 2012-ben már 86 gólnál tart: 56-ot vágott be a spanyol bajnokságban, 13-at a BL-ben, hármat a Király Kupában és kettőt a spanyol Szuper Kupában (a „Barcában” ez évben összesen 57 mérkőzésen szerepelt idáig). Ehhez jön az argentin válogatottban – kilenc meccsen – elért tizenkét találata. Szédítő szériája közben megdöntötte Cesar Rodriguez örökösnek tetsző barcelonai gólcsúcsát (190) is, merthogy már 192-nél jár.

Müllerről klub-, valamint világ- és Európa-bajnok csapattársa, Franz Beckenbauer azt mondta: „Gerd nélkül nemhogy nem lenne FC Hollywood, de rozoga kunyhó állna még ma is a Säbener Strassén”. (Ott van Münchenben a Bayern központja.) A még mindig csak huszonöt esztendős, Bolhának becézett Messiről pedig extraklasszisok sora jelentette ki, hogy nincs nála nagyobb. Ronaldinho így beszélt róla: „Évek óta olyan színvonalon játszik folyamatosan, amilyen töretlenül magas nívón senkit sem láttam futballozni”. Xavi úgy véli: „jobb, mint Maradona”, Iniesta pedig „az abszolút legjobbnak” tartja. Korábbi klubedzője, Pep Guardiola „a futball Michael Jordanjének” nevezte, míg jelenlegi barcelonai trénere, Tito Vilanova szerint „Messi több mint óriás, hiszen igazán nagy játékosoknak is hét-nyolc évad kell ahhoz, hogy annyi gólt érjenek el, amennyit ő egyben szerez”.

Itt azért említsük meg: azért ez a „Szupernova” sem piskóta. Első felnőtt-szakvezetői szezonjában tizennégy győzelmet és egy döntetlent számlál a spanyol ligában, 50-17-es gólkülönbséggel. Talán csak Mario Zagallo „dobott” hasonlóan nagyot, miután – harmincnyolc éves korában – a brazil válogatott szakvezetőjévé avatták, és együttese százszázalékos teljesítménnyel nyerte el az 1970-es világbajnokság aranyérmét. Sőt máig azt a gárdát tartják a valaha volt legragyogóbb futballcsapatnak.

A szálak össze is futnak, meg nem is. Annak a brazil garnitúrának volt vezéralakja a három vb-n is megkoronázott Pelé király, aki hovatovább egyedül van azzal a véleményével: „Messi nem a legkiválóbb labdarúgó a világon. Neymar már most jobb nála, és még bizonyosan javul...”

A labdarúgás történetében páratlan uralkodónak persze megengedhető az elfogultság – egyébként valóban kitűnő – honfitársával szemben. De legbelül talán még ő sem érzi azt, hogy bolhából csinál elefántot a futballvilág...

Müller: bomba jó!

A hatvanhét esztendős Gerd Müller a következőket nyilatkozta a csúcsdöntés után a Kicker német sportmagazinnak: „Negyvenéves rekordomat a világ legjobb játékosa szárnyalta túl. Osztozom az örömében, még akkor is, ha egy hibája van: nem a Bayern Münchenben játszik. Messi hihetetlenül nagy futballista, valóságos gigász, ezen túl módfelett szimpatikus ember. Kívánom neki, hogy az ő csúcsa is éljen legalább negyven évig!”

Világszám: Lionel Messi
Világszám
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.