Katarina hurrikán

Ahhoz képest, hogy szombat este nagyjából annyi hókotró hasította az újvidéki utakat, amennyit Pesten egy teljes téli szezon alatt sem látni, a járdákon még másnap is boka fölé ért az enyhülő idővel együtt járó latyak, ezért magam a szokásos negyedóra helyett kétszer annyi idő alatt (meg persze vizes nadrágszárral) értem a Spens Arénához, de ez csak a harmadik legrosszabb hír volt vasárnap.

A második még ennél is szomorúbb: mivel a Röszke és Újvidék közötti autópályán megcsúszott és fölborult egy kamion, a csarnokba az utóbbi napokban egyedüliként hangulatot varázsoló magyar drukkerek jó része kocsiban, buszban vesztegelt akkor, amikor Tomori és társai kifutottak a pályára Montenegró válogatottja ellen. A „prímet” mégis a csapatvezetés délelőtti bejelentése vitte, mi szerint Görbicz Anita vírusfertőzést kapott, s bár állapota biztatóan javul, az irányító legkorábban kedden léphet majd pályára.

A dirigens átmeneti kiesése nyomán a válogatott győzelmi oddsát szépen megemelték a bukmékerek a délszlávok elleni meccs előtt, ezzel együtt mi másban lehetett reménykedni a középdöntő második csoportjának rangadójára készülve: ami a nap negatívumait illeti, a magyar „igazság” három marad, s nem lesz ráadás. Az önbizalmat erősíthette, hogy olyan szépen alakultak a dolgok a múlt hét második felében…

A csapat előbb a németek ellen fordított ötgólos hátrányból, majd időnként nem csak jó, hanem látványos játékkal legyőzte a spanyolokat is. Mi több: Aneta Peraica lövését az utolsó másodpercben Katja Schülke kapus a fizika összes törvényét meghazudtoló módon védte, így a csoportzárón a németek nyertek, egyszer smind kiejtették a honfitársainkat fölül múló horvátokat, minek köszönhetően Karl Erik Böhn társulata a maximális négy ponttal érkezhetett az Ebmásodik szakaszába.

Csakúgy, mint Montenegró a verseci ágról. Az olimpiai ezüstérmes – soraiban a Győrött játszó Radicsevicscsel, valamint olyan további klasszisokkal, mint a két Bulatovics, Dokics és Knezevics – „bucira” verte valamennyi csoportellenfelét, úgyhogy a tekintélyt London után Szerbiában is kivívta magának. De hát éppen e renomé megtépázását irányozták elő rövid távú célként a magyar lányok.

A tervvel nem is volt baj, a produkcióval eleinte annál inkább. Hozzávetőleg „horvát” formában startolt a csapat, ami azt jelentette: a támadásvezetésben az ötlet szikráját sem fedezhettük föl, a védekezés pedig olyan szellős volt, hogy attól tartottunk, még megfázik valaki a hátsó vonalban. A BL-győztes Buducsnoszt Podgoricára épülő rivális tetszés szerint érte el góljait a labda elől szinte félreugráló magyar „bekkek” között, és az eredményjelző ezúttal is a valóságot tükrözte: a 13. percben 9:3 állt rajta, persze montenegrói szempontból.

A látvány már a mindig megfontolt úriemberként viselkedő Böhn kapitánynak is sok volt, és egy alkalommal akkorát üvöltött a norvég, hogy beleremegett a csarnok. Mi több, időt is kért, s jól tette: ezt abból gondolom, hogy a szusszanásnyi szünet után összekapta magát a társaság. A Herr helyére a kapuba álló Kiss Éva fogott egy-két „foghatatlant”, a Görbicz helyett irányító Szucsánszki és Tomori (akinek Knezevics olyat bemosott, hogy a cseh bírók jobbnak látták kivonni a forgalomból a túl erős montenegróit) eredményesen célozta a már-már naggyá tett Barjaktarovics hálóját, ennek megfelelően a 23. percben 11:8-ra sikerült fölzárkózni. Ennél több örömünk azonban nem volt a pihenőig, mert a keretbe foglalt fél óra vége is a szentségelés jegyében telt (9:15).

Hanem a második félidő… Az elejét az újabb harminc percnek is hagyjuk, legyen elég annyi, hogy tovább nőtt a differencia (15:22), és hogy a reklamáló Tomorinál elszakadt a cérna, így ő sem folytathatta a játékot. Igaz, később a kíméletlenül védekező vetélytárstól Klikovac sem, úgyhogy lassanként annyi játékos ült a tribünön is, mint a kispadon. Klikovac egyébként Klivinyi Kingát taglózta le, nyilván nem véletlenül, mert az addig mellőzött, fiatal átlövő egymás után háromszor bombázott a kapuba.

És jött sorban a többi gólszerző is: Szucsánszki, Bódi, Szamoránsky. A kapuban meg Kiss, a zsák legmélyéről előhúzott akaraterővel pedig a fölzárkózás, és egy kapott gól nélküli, pazar időszak végén, 22:22-nél az egyenlítés! Mégsem sikerült pontot szerezni. Noha – elsősorban Klivinyi és Kiss prolongált parádéjával – még két perccel a vége előtt is nyílt volt a mérkőzés kimenetele, a világ legjobbjainak egyikeként számon tartott Katarina Bulatovics elintézte a dolgot: a hajrában kétszer lendítette lövésre a kezét, és mindkétszer jól célzott (26:28).

Persze megfogalmazható a tanulság, hogy egy kézilabdameccs nem húsz, hanem hatvan percből áll, de a szívfájdítás helyett rögzítsük inkább a tényt: az elődöntő helyszíne, Belgrád továbbra is nyolcvan kilométerre fekszik Újvidéktől. Pedig kerülhetett volna sokkal közelebb is.

Középdöntő. II. csoport (Újvidék): Montenegró–Magyarország 28:26, Románia–Spanyolország 31:26, Oroszország–Németország 26:26.

Az állás: 1. Montenegró 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Románia 3, 4. Spanyolország 2, 5. Oroszország 2, 6. Németország 1.

A mai program. Középdöntő. I. csoport (Belgrád): Dánia–Csehország, Norvégia–Franciaország, Szerbia–Svédország. Az állás: 1. Norvégia 4, 2. Franciaország 2, 3. Szerbia 2, 4. Dánia 2, 5. Svédország 2, 6. Csehország 0.

Knezevics így ütötte ki Tomorit
Knezevics így ütötte ki Tomorit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.