Bayern München: húsz az egyhez

„Az csak lárifári, hogy meg tudnak állítani bennünket” – mondta Mario Gomez, a Bayern München csatára, aki a hatvanegyedik percben lépett a pályára Augsburgban, és a hatvankettedikben beállította a végeredményt (0-2).

A Bayern tényleg félelmetes: nyolc vendégként vívott Bundesliga-meccse közül hetet megnyert, egyet pedig döntetlennel zárt az őszi szezonban. A gólkülönbsége idegenben: 20-1. Amúgy az otthoni mérlege miatt sem kell szégyenkeznie: ez a statisztika hat győzelmet, egy-egy döntetlent és vereséget, valamint 23-5-öt rögzít. Minden jól mutat…

Még az is, hogy a Kicker német sportmagazin labdarúgólistáját Franck Ribery vezeti egészen kiemelkedő osztályzati átlaggal (2,00). A legjobb érdemjegy az 1-es, és jellemző a müncheni francia teljesítményére, hogy a védők között Lahm 2,89-cel, a brazil Dante 2,97-tel áll az első és a második helyen, míg a csatárok mezőnyében a brémai osztrák Arnautovic 2,93-mal vezet, mögötte a horvát Mandzukic 2,96-tal következik. (A Bayern-fölényt hűen tükrözi – a szélső-középpályás Ribery kiugrásán kívül – Lahm, Dante és Mandzukic pozíciója is.)

A szombaton a Neuer – Lahm, Boateng, Dante, Alaba – Thomas Müller (Tyimoscsuk, 78.), Schweinsteiger, Javi Martinez, Kroos (Rafinha, 86.), Ribery – Mandzukic (Gomez, 61.) összeállításban játszó bajor csapatot Wolfgang Stark játékvezető is megsegítette. Ő ugyan nem Augsburgban, hanem Dortmundban dirigált, és gyakorlatilag megfosztotta a győzelem lehetőségétől a müncheniek nagy riválisát, a címvédő Borussiát.

A dortmundi klubvezetők éles hangú közleményt adtak ki arról – mindjárt a Wolfsburgtól elszenvedett 3-2-es vereség után –, hogy mit gondolnak Stark működéséről, a FIFA-bíró azonban nem sértődött meg, hanem bocsánatot kért a kárvallottaktól a Schmelzer vétlen kezezése miatt megítélt tizenegyesért, valamint a védő kiállításáért.

Ott ez így megy, de a mea culpa nem változtat azon, hogy a két döntés megfordította a mérkőzés menetét: addig (Reus szerencsés góljával) a Dortmund vezetett 1-0-ra, a büntetőből azonban Diego egyenlített, majd néhány perccel később a brazil középpályás labdáját honfitársa, Naldo finom mozdulattal a bal sarokba küldte (1-2). A második félidőben Blaszczykowski tizenegyesből egyenlített (e büntető előtt sem történt semmi különös…), aztán Diego szambatáncosok tempóérzékével ugratta ki a holland Dostot, és a Wolfsburg elvitte mindhárom pontot az ismét 80 ezer néző alatt roskadozó Signal Iduna Arenából.

A Bayern München (41) és a Dortmund (27) között a különbség már tizennégy pont. (A két csapat között van a Hannovertől – Huszti két tizenegyesével, valamint Diouf góljával – szintén 3-2-es vereséget szenvedő Leverkusen 30-cal.) Máris előrevetíthető, hogy a szeretet közelgő ünnepén kevés dortmundi emlegeti majd hálatelt szívvel Stark sporttársat…

Gomez jött, látott, a Bayern győzött
Gomez jött, látott, a Bayern győzött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.