Egyetlen magas C

Két szuperrangadóra készült Európa a múlt hét végén, de mindkettő súlyos csalódást keltett. (Ezért „jó” a mai magyar NB I: ott pontosan annyit nyújtanak a részvevők, amennyit várni lehet tőlük.) A német Bundesliga csúcstalálkozóján majd hetven percig szinte semmit sem produkált a Bayern München és a Dortmund, a madridi derbin pedig a tartózkodó Atletico másfél órán át észrevétlen maradt.

A bajor fővárosban főként az volt a tét, hogy nyerni tud-e újra a Bayernnel szemben két éve folyamatosan győztes Borussia, mert ha nem, akkor a müncheniek a vendégek számára legjobb esetben is megőrzik tizenegy pontos előnyüket a dortmundiakkal szemben. A mérkőzés kétharmadában szokatlanul lassú tempójú találkozón ez következett be: az 1-1-gyel a harmadik helyen álló sárga-feketék jottányit sem közelítettek legfőbb riválisukhoz, és az utolsó percek helyzetei alapján örülniük kellett, hogy megmentették – vagy inkább kapusuk, Weidenfeller megmentette – a döntetlent.

Az első gólt a 67. percben, minden előzmény nélkül szerezte a Thomas Müller visszagurítása után Hummelst elfektető és – ugyanazzal a csellel – Szuboticsot is „elküldő” Kroos, aki tizenhat méterről pontosan lőtt a bal alsó sarokba. A Dortmund hasonlóképpen váratlanul egyenlített, és a legkevésbé sem vált a müncheniek dicsőségére, hogy Götze a kaputól tíz-tizenkét méternyire szabadon lekezelhette a szögletrúgást, mielőtt a bal sarokba küldte a labdát.

A hajrában a házigazdák felélénkültek, de nem tudták eldönteni a meccset, mert Weidenfeller kétszer is nagyot védett, sőt Kroos újabb – szintén tökéletesnek tetsző – megmozdulásánál egészen ritka reflexmozdulattal kapott bele a ziccerből a jobb sarokra irányított labdába.

Mivel a Leverkusen, ha csupán 1-0-ra is, legyőzte a Nürnberget, a táblázat élmezőnye (tizenöt forduló után) így fest: 1. Bayern München 38 pont, 2. Leverkusen 30, 3. Dortmund 27. Ugyancsak tizenegy pont a differencia az első és a harmadik helyezett között Spanyolországban, ahol „a forduló meccsén” ismét kiderült: az Atletico képtelen a Real Madrid ellen sikert elérni, de még megfelelően futballozni is. Legutóbb 1999-ben győzte le városi vetélytársát a most a második helyen álló „kisebbik” fővárosi csapat, amely megint csak hiábavaló küzdelmet folytatott részint riválisával, részint a saját korlátaival.

A Real Madrid sem tündökölt, de Cristiano Ronaldo kimagaslott a meglepően szürke mezőnyből: negyedóra elteltével – ragyogó mozdulattal – „bevarrta” a húszméteres szabadrúgást, majd a második félidő közepén gólpasszt adott az átadást nehézkesen lekezelő, aztán mégis a hálóba juttató Özilnek. Ezenfelül lőtt még két kapufát, és gyakorlatilag egyedül játszotta le a mérkőzést: esemény csak akkor történt, ha ő játékba avatkozott. Érthető, ha a Marca című spanyol lap azt írta címében: „Játszd újra, Cristiano!”

Mivel azonban a Barcelona újabb briliáns produkcióval, a Bilbao elleni 5-1-gyel folytatta diadalmenetét (tizenhárom győzelem, egy döntetlen), a Bernabeu stadion fölött továbbra is felhős az ég. Igaz, Emilio Butragueno, a korábbi labdaművészből lett direktor sietett leszögezni: „A szurkolók velünk és José Mourinho mellett vannak.” Sergio Ramos hasonló hangnemben jelentette ki: „Nehéz elképzelni a Real Madridot Mourinho nélkül.” A tabellára nézve (1. Barcelona 40, 2. Atletico 34, 3. Real Madrid 29) azonban változatlanul nagy a kétség afelől, hogy a „királyi gárdánál” valóban minden a legnagyobb rendben...

Olasz meló

Az Internazionale csapata három nyeretlen mérkőzést követően szerzett újra három pontot: a milánóiak az olasz labdarúgó-bajnokság tizenötödik fordulójában Santiago Garcia öngóljának köszönhetően nyertek 1-0-ra a vendég Palermo együttesével szemben. Győzött a két római alakulat is: a Lazio a Parmát múlta felül 2-1-re, míg az AS Roma a Sienát verte 3-1-re. Az éllovas Juventus a városi rivális Torinót győzte le 3-0-ra, a Milan pedig – még pénteken – Cataniában diadalmaskodott 3-1-re. Az élcsoport: 1. Juventus 35 pont, 2. Napoli 33, 3. Internazionale 31.

Cristiano Ronaldo: megint jogos az ünneplés
Cristiano Ronaldo: megint jogos az ünneplés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.