CR privát

Nyilvánosságra hozták az Aranylabda várományosainak hármas névsorát. A jelöltek: Andres Iniesta, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.

A portugál futballista kvalitásai vitathatatlanok, a csatár mégsem örvend elsöprő népszerűségnek a szurkolók körében. Az utóbbi időben szinte naponta jelennek meg a Real Madrid labdarúgójáról olyan hírek, melyek szerint a szélsőnek megromlott a kapcsolata csapattársaival, sőt elvágyódik a „királyi gárdától”. A közelmúltban tett nyilatkozatával – ha tehetné, magára voksolna az Aranylabda-szavazáson – olajat öntött a tűzre, azzal együtt, hogy a portugál válogatott csapatkapitányának emberi oldalát kevesen ismerik.

Cristiano egyéniségéhez tartozik: a játékos megannyi karitatív tevékenységből veszi ki a részét. A Madeirán született, rendkívül szegény családból származó Ronaldó alkoholizmussal küzdő édesapja hosszú betegség után hét éve hunyt el, édesanyjánál pedig mellrákot diagnosztizáltak két esztendővel később. A daganat eltávolítása után az extraklasszis labdarúgó 100 ezer fontot adományozott annak a madeirai kórháznak, amelyben a műtétet elvégezték. Amikor pedig (2010 februárjában) negyvenkét emberáldozatot követelő sárkatasztrófa sújtotta a „szigetét”, CR7 Madeira feliratú mezben lépett pályára a Villarreal ellen. Majd jótékonysági mérkőzést szervezett, amelynek bevételét a károsultak megsegítésére ajánlotta fel. Ronaldo nem csupán a szűkebb pátriáját pártfogolja: a palesztinokkal is szolidaritást vállalt. Tavaly aukcióra bocsátotta az összes sportcipőjét, a befolyt összeggel pedig a Gázai övezetben épülő iskolákat támogatta. Nemrégiben a 2011-ben nyert Aranycipőjét árverezte el, s az azért ajánlott másfél millió dollárt a palesztin gyermekeknek adományozta. Az idei Európa-bajnokság negyeddöntője előtt ugyancsak szép gesztussal hívta fel magára a figyelmet. Kiderült: ő fizeti annak a kanári-szigeteki rákos kisfiúnak az orvosi költségeit, akivel az idényzáró Mallorca elleni mérkőzés reggelén találkozott először, és a kis Nuhazet este már Ronaldo privát páholyából tekintette meg a meccset a Santiago Bernabeu stadionban. A kilencéves srác kívánsága, hogy beszélhessen kedvenc csapata játékosával, unokatestvérének köszönhetően teljesült, azt azonban még legmerészebb álmában sem gondolta volna, hogy – Ronaldónak és Jorge Mendesnek, a klasszis ügynökének közbenjárására – Madrid legpatinásabb kórházainak egyikében gyógyulhat tovább.

Két hónappal később ugyancsak egy daganatos betegségben szenvedő kisfiút lepett meg a portugál futballista: Salvador Aranát Las Vegasban, edzőtáborozás közben dedikált mezzel derítette jobb kedvre (Kakával együtt). De nem csak a stadionon kívül jótékonykodik Ronaldo. Tavaly májusban a Getafe elleni mérkőzésen a lelátóra kilőtt labdával talált el egy nézőt, akinek eltört az orra. A szurkoló fájdalma azonban enyhült, mert a futballista megkereste őt, és neki ajándékozta a mezét. Egyes feltételezések szerint mindez csupán egy marketingkampány része, amely azt szolgálja: ha Ronaldo – sokak szerint –nemegyszer önző is a pályán, azon kívül feltűnően önzetlen.

Meglehet, ez „felépítés” nélkül is így van.

 

Cristiano Ronaldo szinte egyedül elverte Hollandiát
Portugal's Cristiano Ronaldo celebrates after scoring his second goal against Netherlands during their Group B Euro 2012 soccer match at the Metalist stadium in Kharkiv June 17, 2012. REUTERS/Michael Buholzer (UKRAINE - Tags: SPORT SOCCER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.