Felkötötték a gatyát

Ötven éve nem kezdte hasonló formában az idényt a West Bromwich Albion, az angol futball-liga 1888-as alapítóinak egyike, amely fennállásának túlnyomó részét a szigetország legmagasabb osztályában töltötte.

Már a Premier Ligában sorozatban elért négy győzelem is elegendő dicsőség egy az Albionhoz hasonlóan nagy múltú, ám anyagilag kevésbé fényesen eleresztett klub számára. Ugyanilyen jól hangzik, hogy a WBA az egyetlen csapat, amely a most zajló bajnokságban egyetlen gólt sem kapott találkozóinak első harminc percében. A Sunderland elleni, a Fény stadionjában elért legutóbbi, 4-2-es diadal hasonlóképpen megrendítette Martin O’Neill sunderlandi szakvezető pozícióját, ahogyan a Chelsea egy héttel korábbi 2-1-es megszégyenítése is hozzájárult Roberto di Matteo londoni edző négy nappal későbbi menesztéséhez.

A fényes siker után Steve Clarke, a nyáron kinevezett skót tréner szerényen „enyhén boldognak” nevezte magát a dolgok jelenlegi állása miatt. Hozzátette: csak azért, mert most éppen a nagyok között találják magukat, a játékosok nem hihetik, hogy ők lennének a „Janik”. A The Times úgy véli, Clarke azért nem hagyja elragadtatni magát, mert tudja, a hosszú segédedzői múlt után előléptetett trénerek gyakran produkálnak kezdeti gyors sikereket, hogy aztán – szintén hirtelen – összeomoljanak. Clarke inasévei – Newcastleban Ruud Gullit, a Chelsea-nél José Mourinho és Avram Grant, a West Hamben korábbi Chelsea-beli csapattársa, Gianfranco Zola, Liverpoolban pedig Kenny Dalglish mellett – összesen tizennégy évig tartottak, és (miként a nyáron megkapott első főszerepről megemlítette) magában mindig is bízott abban, hogy képes lesz a saját lábára állni.

A győzelmeket követő sajtótájékoztatókon a „Baggies”, azaz „bő gatyások” diadalmenetének hátteréről a rokonszenves tréner a teljes keret, és nem csupán tizenegy játékos hozzájárulását szokta méltatni. Legutóbb két játékos igyekezetét emelte ki: Gera Zoltánét és Shane Longét. A magyar válogatott labdarúgóról Clarke azt mondta: „A szezon kezdete óta szenzációs formában van.” A klub érdeme, hogy a futballista pályafutását veszélyeztető súlyos, nehezen gyógyuló sérülés idején gondosan ápolta és óvta Gerát. A szakvezető szerint „tudomásul kell venni: nem szabad minden mérkőzésen játszatni őt, de amikor lehetőséghez jut, minőségi teljesítményt nyújt, mindig lehet rá számítani”.

A skót tréner úgy véli, a „Baggies” megérdemli a jelenlegi harmadik helyezést. A játékosok pedig szédítőnek tartják a lehetőséget, hogy jövőre az európai porondon, akár a Bajnokok Ligájában is felléphetnek. Long, aki a szakértők szerint „a kapu közelében a legnagyobbakra jellemző intelligenciával mozog”, először a 40 pontos határt szeretné elérni (a West Brom most 26-nál tart). A csatár úgy gondolja, minél tovább tart a jelenlegi széria, annál jobban tisztelik majd őket a riválisok. A realitások talaján maradva: a karácsonyi-újévi „csúcsforgalomban” előfordulhat, hogy sérülések felszínre hozzák a csapat gyengeségeit, nem beszélve arról az eshetőségről, hogy a kitűnően helytálló Romelu Lukakut visszahívják a megroggyant Chelsea-be.

Ma este Michael Laudrup edző csapata, az ugyancsak feltűnően jó formában lévő (a kilencedik helyen álló) Swansea lesz a birminghami együttes ellenfele, azaz nem zárható ki a megtorpanás sem. De a bronzérmes pozíció elérése már mindenképpen a West Bromwich Albionra irányította a futballvilág figyelmét.

A bajnokság élmezőnye: 1. Manchester United 30 pont, 2. Manchester City 29, 3. West Bromwich Albion 26, 4. Chelsea 25. A mai program: Swansea–West Bromwich, Chelsea–Fulham, Tottenham–Liverpool, Everton–Arsenal, Manchester United–West Ham, Wigan–Manchester City.

Trénere szerint Gera „a szezon kezdete óta szenzációs formában van”
Trénere szerint Gera „a szezon kezdete óta szenzációs formában van”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.