Három a német igazság

Michael Schumacher, Juan Manuel Fangio, Alain Prost, Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet,Ayrton Senna.Eddig ez a nyolc legendás pilóta alkotta a legalább háromszoros világbajnokok klubját. Vasárnap késő délután bővült az illusztris névsor: a brazíliai Sao Paulóban Sebastian Vettel (Red Bull) is bekerült az elit elitjébe.

A 25 éves német pilótamég ebből a válogatott körből is kiemelkedik azzal, hogy ő lett a legfiatalabb háromszoros világbajnok. S ha ez nem lenne elég: mindeddig csak Michael Schumacher és Juan Manuel Fangio volt képes arra, hogy sorozatban nyerjen három világbajnokságot. Vasárnap ez is sikerült Vettelnek. A harmadik vb-címig mind össze öt év és 101 futam alatt eljutó versenyző győzelme papírformasikernek tűnhet, hiszen az utolsó verseny előtt 13 pont előnye volt riválisa, Fernando Alonso (Ferrari) előtt.

Mellette szólt az is, hogy a Lewis Hamilton (McLaren) győzelmét hozó kvalifikáción a negyedik legjobb időt érte el, míg Alonso csak a hetedik rajthelyet szerezte meg. Ám a start után rögvest borult a papírforma: a szemerkélő esőben Alonso szokásához hűen több helyet javított, Vettel azonban rosszul indult, majd óriásit hibázott, ütközött, megperdült, és az utolsó helyre esett vissza. Mindez azt jelentette: ha abban a pillanatban intik le a futamot, akkor a spanyol a bajnok. Csakhogy hátravolt még majd a teljes táv, Vettel pedig begyújtotta a rakétákat, és kétszeres világbajnokhoz méltó módon taposta a sérült, de működőképes Red Bull gázpedálját: néhány kör alatt újra pontszerző helyen állt, azaz fordított a vb-harcban.

Hátradőlni nem lehetett: a versenyzők „estek-keltek”, mind jobban esett az eső, emiatt többen a vizes pályára való gumira váltottak. Csakhogy nem sokkal később elállt az eső, így újabb gumicsere következett, Alonso és Vettel pedig visszaesett a középmezőnybe. Az első körök kavarodásából a príma formában hajtó Nico Hülkenberg (Force India) jött ki a legjobban: az élre állt Hamilton és Jenson Button (McLaren) előtt. Mindeközben Vettel és Alonso felzárkózott, amiben segítségükre volt, hogy a pályára került törmelékek miatt beküldték a biztonsági autót. A változatosság kedvéért később újra eleredt az eső, ami sokadjára kuszálta össze a mezőnyt.

Azt, hogy ekkor már a pilóták is elvesztették a fonalat, jelzi: Kimi Räikkönen (Lotus) egy kicsúszást követően a szó szoros értelmében nem talált vissza a pályára, s a ring melletti szervizútra tévedt… Annyi azért világos volt: Vettel visszaküzdötte magát vert helyzetből, vagyis Alonsónak csak az első hely ért volna vb-címet. Az élen hajtó Hülkenberg, Hamilton, Button trió azonban elérhetetlennek tűnt a spanyol számára. Az őrült Brazil Nagydíjon azonban még ekkor sem értek véget az izgalmak. Az élen Hülkenberg és Hamilton az első helyért csatázva ütközött, Button állt az élre, így Alonso feljött a második helyre, vagyis megint elérhető közelségbe került számára a vb-cím. A spanyol azonban hiába küzdött, Buttont nem tudta utolérni, így Vettel hatodik hellyel, az összesítésben hárompontos előnnyel biztosította be győzelmét.

Noha már a verseny krónikája is sokat elárul a futam feszültségéről, akad, ami ennél is jobban illusztrálja a brazil drámát. Az amúgy inkább szószátyár Vettel a leintés után perceken át nem tudott megszólalni, ám amikor kiszállt kocsijából, kirobbant belőle az öröm: felpattant a Red Bull motorháztetejére, és meglovagolta az odafestett vörös bikát… Mindezt pedig Alonso dermedten, üveges tekintettel nézte. Később azért összeszedte magát, s kocsija teljesítményére utalva úgy értékelt, valójában nem itt veszítette el a vb-t, egyúttal gratulált Vettelnek. A német pedig sportszerűen azzal kezdte: Alonso is megérdemelte volna a címet.

Vettelnek elsőként barátja, a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher (Mercedes) gratulált, aki pontszerzőként teljesítette élete utolsó Forma–1-es futamát. Tavaly, Vettel második vb-címének megszerzésekor volt már egy hasonló jelenet, s akkor a két német klasszis ölelkezése láttán sokakban megfogalmazódott a kérdés: előttem az utódom? Mára annyiban változott a helyzet: nyugodtan használhatunk kijelentő módot.

Brazil Nagydíj: 1. Jenson Button (brit, McLaren), 2. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 3. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 4. Mark Webber (ausztrál, Red Bull), 5. Nico Hülkenberg (német, Force India), 6. Sebastien Vettel (német, Red Bull), 7. Michael Schumacher (német, Mercedes) 8. Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso), 9. Kamui Kobajasi (japán, Sauber), 10. Kimi Räikkönen (finn, Lotus).

A vb-pontverseny végeredménye: 1. Vettel 281, 2. Alonso 278, 3. Räikkönen 207.

Övék volt a tér. Vettel szurkolói ünnepelnek Heppenheimben, a pilóta szülővárosában
Övék volt a tér. Vettel szurkolói ünnepelnek Heppenheimben, a pilóta szülővárosában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.