Barda-törés

Néhány székesfehérvári szurkoló még a tizedik percben is a helyét kereste a lelátón a Videoton–Genk Európa Liga-mérkőzésen. A késő drukkerek nyilván nem kalkuláltak azzal, hogy csaknem táblás ház várja a csapatokat a stadionban, így a beléptetés kissé lassabb a hazai bajnoki találkozókon megszokottnál. Pedig a meccset övező érdeklődés csöppet sem volt meglepő, tekintettel arra: a győztes együttes továbbjuthatott a csoportból, s e bravúrra egyetlen magyar garnitúra sem volt képes, mióta ebben a rendszerben bonyolítják le a nemzetközi kupákat.

Mindenesetre akik elszámolták magukat, lemaradtak Van Hout különös akciójáról: a kapus közel engedte magához a hazaadott labdát, majd elcsúszott, ám az attrakció közben azért sikerült mentenie, így nem került korán hátrányba a csapata.

Egyéb veszélyes helyzet egyik kapu előtt sem adódott az első negyedórában, így nem keltett nagy feltűnést, hogy a vendéglátók védelmében nem kapott helyet Marco Caneira. A huszonötszörös portugál válogatott középhátvéd a mérkőzést megelőző edzések egyikén megsérült, ezért kimaradt a gárdából, s a helyét Kaká foglalta el a hátsó szekcióban.

Nem feltétlenül e kényszerű változtatás miatt, de a Genk már az első lehetőségét gólra váltotta: Barda föltűnően könnyedén fejelt három hazai védő közül a tétovázó Bozsovics kapujába a tizenkilencedik percben (0-1). Gyurcsó hamar válaszolhatott volna, de veszedelmesnek tetsző lövése a reklámtáblákon csattant.

Nem csupán a játékosok, de Paulo Sousa szakvezető is idegesnek látszott, s mind többször elemezte az izraeli bíró ítéleteit a tartalék játékvezetővel. Sándor megnyugtathatta volna a trénert, ám Nikolics príma beadása után ziccerben a kapu fölé lőtt. Több ezren kaptak egyszerre a fejükhöz az elszalasztott lehetőség láttán, mivel pontosan tudták: a Videotonnak aligha lesz sok hasonló esélye a gólszerzésre.

A szünetben Paulo Sousa cserélt, s a föltűnően indiszponált Filipe Oliveira helyett Kovácsot küldte a pályára. Talán nem függetlenül ettől Gyurcsó és kollégái kissé élénkebben kezdték a második játékrészt, noha a kapura legföljebb Mitrovics szép kapáslövése jelentett némi veszélyt. A szerb futballista néhány perccel később már a másik oldalon okozott zavart, de eladott labdája után Barda nemcsak Bozsovicsot, hanem a kaput is átemelte.

A belga védők is bizonytalankodtak, így Kovács Sándorhoz passzolhatott, aki újrázott: megint nem találta el Van Hout kapuját. Nem úgy Vossen Bozsovicsét, aki azonban bravúrral hárította a vendégek csapatkapitányának lövését.

A belgák ekkor már kontrákra rendezkedtek be, a saját térfelükre húzódtak, s érthetően elégedettek voltak az eredménnyel, miközben a Videoton szórványos támadásai a legkisebb pánikot sem okozták. A publikum körében Torghelle becserélése keltett reményt, ám a csatár először egy olyan belépővel hívta fel magára a figyelmet, aminek nyomán komoly tömegjelenet alakult ki a pályán...

Többre már nem tellett a hazai támadóktól, így a Genk 1-0-ra győzött, s továbbjutott a csoportból. Érthető, hogy a vendégjátékosok nem túl bonyolult koreográfiával készült örömtáncot lejtettek a kezdőkörben...

VIDEOTON-GENK 0-1 (0-1) Európa Liga-csoportmérkőzés, Székesfehérvár, 13 000 néző. Jv.: Liani (izraeli).

Videoton: Bozsovics – Brachi, Kaká (Walter Lee, 81.), Vinicius, Szolnoki –Gyurcsó, Renato Neto, Sándor (Torghelle, 76.), Mitrovics, Filipe Oliveira (Kovács, 46.) – Nikolics.

Genk: Van Hout – Fernandez, Ngcongca, Nadson, Tshimanga – Buffel, Hyland, Barda (Plet, 70.), Gorius, Joseph-Monrose (Masika, 76.) – Vossen (Kumordzi, 90.).

Gól: Barda (19.).

EURÓPA LIGA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, ÖTÖDIK FORDULÓ

A csoport: Anzsi Mahacskala–Udinese 2-0.

G csoport: Videoton–Genk 0-1, FC Basel–Sporting 3-0. Az állás: 1. Genk 11 pont (már továbbjutott), 2. FC Basel 8, 3. Videoton 6, 4. Sporting 2.

H csoport: Rubin Kazany–Internazionale 3-0, Nyefcsi Baku–Partizan Belgrád 1-1. Az állás: 1. Rubin Kazany 13, 2. Inter 10, 3. Nyefcsi 2 (2-6), 4. Partizan 2 (1-6).

I csoport: Sparta Prága–Lyon 1-1, Hapoel K. Smona–Bilbao (elhalasztva). Az állás: 1. Lyon 13/5 mérkőzés, 2. Sparta 8/5 (már mindkettő továbbjutott), 3. Hapoel 2/4, 4. Bilbao 1/4.

J csoport: Panathinaikosz–Maribor 1-0, Lazio–Tottenham 0-0. Az állás: 1. Lazio 9 (már továbbjutott), 2. Tottenham 7, 3. Panathinaikosz 5, 4. Maribor 4.

K csoport: Rosenborg–Rapid Bécs 3-2, Metaliszt Harkov–Leverkusen 2-0. Az állás: 1. Metaliszt Harkov 13, 2. Leverkusen 10 (már mindkettő továbbjutott), 3. Rosenborg 6, 4. Rapid 0.

L csoport: Helsingborg–Levante 1-3, Hannover–Twente 0-0. Az állás: 1. Hannover 11, 2. Levante 10 (már mindkettő továbbjutott), 3. Twente 4, 4. Helsingborg1. Atovábbi mérkőzéseket lapzárta után rendezték.

 

Barda (jobbról, kékben) fent, a labda – mindjárt – bent...
Barda (jobbról, kékben) fent, a labda – mindjárt – bent...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.