Fehérvár kávéház?

Amelyik csapat nyer, az továbbjut.

Az Európa Liga csoportkörének rajtja előtt legföljebb az optimista Videoton-szurkolók tettek volna tétet arra, hogy kedvenc csapatuk efféle esélylatolgatás szereplője lehet az ötödik forduló előtt. Ám az együttes – az FC Basel és a Sporting Lisszabon elleni hazai győzelemnek köszönhetően – a siker kapujában áll. Amennyiben ma megszerzi a három pontot a Genk elleni mérkőzésen, úgy az első magyar csapat lesz, amelyik továbbjut a csoportból, amióta ebben a rendszerben bonyolítják le a nemzetközi kupákat. Ám a távolság csak látszólag kicsi honfitársaink és az európai középmezőny között. A különbség illusztrálásához elég, ha a Genk minapi tájékoztatóját idézzük.

Herbert Houben, a belga klub elnöke bejelentette: a Genk csökkenti a bérletek árát. Szó sincs arról, hogy üresen konganának a lelátók a csapat stadionjában, és a gárda vezetősége akciókkal igyekezne növelni a látogatottságot. Ennél prózaibb a kezdeményezés indoka: a sportvállalkozás 28 millió eurós rekordnyereséget termelt az előző évadban, s az elöljárók úgy döntöttek, a kedvükben járnak azoknak a drukkereknek, akik a gazdasági válság idején is hajlandók áldozni a futballra.

A Het Belang van Limburg című lap beszámolója szerint a különleges pénzügyi szaldó a tavalyi Bajnokok Ligája-részvételnek, valamint Thibaut Courtois és Kevin De Bruyne eladásának az eredménye. A príma utánpótlás-nevelésnek is köszönhetően megy az üzlet, így a klub 24 millió euróra (hozzávetőleg hétmilliárd forintra) növeli költségvetését a következő években.

A számok azt jelzik: a belga liga is más kávéház.

Miként a svájci és a portugál is az, de ez eddig csöppet sem zavarta a Videotont a sorozat eddigi szakaszában: hazai pályán mind a hat pontot megszerezte.

Pedig a csoportkört nyitó genki találkozó után kevés esély mutatkozott a bravúrokra. A Jelle Vossen, Thomas Buffel, Benjamin De Ceulaer hármas vezérelte garnitúra fölöttébb könnyedén múlta felül a magyar riválisát. Igaz, a csapat erejét jelzi, hogy nem csupán Sándor György és társai ellen villogott: nyolc pontjával veretlenül vezeti a G csoportot.

A hazai bajnokságban azonban nem a legjobb formáját futja az együttes: a hét végén az utolsó helyezett Cercle Bruges otthonában kapott ki 3-1-re. Buffel fel is hívta kollégái figyelmét arra, hogy a fegyelmezetlenség sok pontjába került a csapatnak az utóbbi időszakban. Vészharangot azért korai lenne kongatni, mert a Genk negyedik a bajnokságban, s hátránya csupán hat pont a listavezető Anderlechttel szemben.

Paulo Sousát, a Videoton szakvezetőjét aligha vezeti félre a vetélytárs hét végi kudarca. A portugál tréner eddig is minden alkalommal úgy küldte pályára együttesét az Európa Ligában, hogy a védekezésre épített, miközben az alkalmi gyors kontrákban bízott, s a székesfehérváriak akkor nyertek, ha előbb szereztek gólt, mint ellenfeleik. Nem véletlen, hogy Kovács Ferenc, a Videoton tiszteletbeli elnöke, az 1985-ben UEFA Kupa-döntőt játszó csapat edzője azt mondta a klub honlapjának adott interjújában: „Az együttes akkor valósíthatja meg az álmait, ha mindenki felülmúlja önmagát.”

Akkor már csak az a kérdés: az elegendő-e az ellenfél felülmúlásához is?

VIDEOTON-GENK

Európa Liga-csoportmérkőzés, Székesfehérvár, 19 (tv: Story4). Jv.: Liani (izraeli).

Videoton: Bozsovics – Brachi, Caneira, Vinicius, Szolnoki – Gyurcsó, Renato Neto, Sándor, Mitrovics, Filipe Oliveira – Nikolics.

Genk: Van Hout – Fernandez, Nadson, Koulibaly, Hamalainen – Buffel, Gorius, Anele, Joseph-Monrose – Vossen, De Ceulaer.

EURÓPA LIGA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, ÖTÖDIK FORDULÓ

A csoport: Anzsi Mahacskala–Udinese, Liverpool–Young Boys (Digisport1, 21). Az állás: 1. Anzsi 7 pont, 2. Liverpool 6 (8-7), 3. Young Boys 6 (9-10), 4. Udinese 4.

B csoport: Atletico Madrid–Hapoel Tel-Aviv, Academica Coimbra–Viktoria Plzen. Az állás: 1. Plzen 9 (9-3), 2. Atletico Madrid 9 (6-3), 3. Coimbra 4, 4. Hapoel 1.

C csoport: Mönchengladbach–AEL Limasszol, Marseille–Fenerbahcse (Digisport2, 21). Az állás: 1. Fenerbahcse 10, 2. Marseille 5 (9-7), 3. Mönchengladbach 5 (6-6), 4. AEL 1.

D csoport: Newcastle–Maritimo, FC Bruges–Maritimo. Az állás: 1. Newcastle 8, 2. Bordeaux 7, 3. FC Bruges 4, 4. Maritimo 2.

E csoport: Steaua–Stuttgart, Molde–FC Koppenhága. Az állás: 1. Steaua 10, 2.Stuttgart 5, 3. Koppenhága 4, 4. Molde 3.

F csoport: Eindhoven–Dnyepropetrovszk, AIK Stockholm–Napoli. Az állás: 1. Dnyepropetrovszk 9, 2. Napoli 6, 3. Eindhoven 4 (4-4), 4. AIK Stockholm 4 (4-8).

G csoport: Videoton–Genk (Story4, 18.40), FC Basel–Sporting (Digisport2, 18.55). Az állás: 1. Genk 8, 2. Videoton 6, 3. FC Basel 5, 4. Sporting 2.

H csoport: Rubin Kazany–Internazionale, Nyefcsi Baku–Partizan Belgrád. Az állás: 1. Inter 10 (9-4), 2. Rubin Kazany 10 (6-2), 3. Nyefcsi 1 (1-5), 4. Partizan 1 (0-5).

I csoport: Sparta Prága–Lyon, Hapoel K. Smona–Bilbao. Az állás: 1. Lyon 12, 2. Sparta 7, 3. Hapoel 2, 4. Bilbao 1.

J csoport: Panathinaikosz–Maribor, Lazio–Tottenham (Digisport1, 18.45). Az állás: 1. Lazio 8, 2. Tottenham 6, 3. Maribor 4, 4. Panathinaikosz 2.

K csoport: Rosenborg–Rapid Bécs, Metaliszt Harkov–Leverkusen. Az állás: 1. Leverkusen 10 (8-0), 2. Metaliszt Harkov 10 (7-2), 3. Rosenborg 3, 4. Rapid 0.

L csoport: Helsingborg–Levante, Hannover–Twente. Az állás: 1. Hannover 10, 2. Levante 7, 3. Twente 3, 4. Helsingborg 1.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.