Forma–1: Dél-amerikai álom

Még semmi nem dőlt el, a páratlanul izgalmas évad egy hét múlva esedékes, legutolsó futamán derül ki, hogy ki lesz idén a világbajnok – ez a legfontosabb „üzenete” az Egyesült Államokban öt év szünet után újra megrendezett, korántsem eseménytelen nagydíjnak.

A texasi Austinban ugyanis Lewis Hamilton (McLaren) nyert, megelőzve Sebastian Vettelt (Red Bull) és Fernando Alonsót (Ferrari). A befutó számszerűsítve azt jelenti: az összetettben vezető Vettel növelte előnyét, de vb-címe még korántsem biztos, Brazíliában Alonso még ledolgozhatja 13 pontos hátrányát.

Pedig szombaton úgy tűnt, valóra válik Vettel amerikai álma, vagyis az, hogy már Texasban megünnepelheti vb-elsőségét. A kvalifikáción ugyanis utolérhetetlen volt, magabiztosan szerezte meg az első rajtkockát Hamilton, Mark Webber (Red Bull), Kimi Räikkönen (Lotus), Michael Schumacher (Mercedes), Felipe Massa (Ferrari) és Nico Hülkenberg (Force India) előtt. A német pilóta számára a pole megszerzése mellett bizakodásra adott okot az is, hogy a vb-címre még esélyes egyetlen riválisa, Alonso csupán a kilencedik időt autózta.

Igaz, a spanyol már a start előtt javított két helyet. Egy riválisát hátrasorolták, és csapata szintén segítette őt (ha vitatható módon is). Csapattársa, Massa kocsijában „megbütykölték” a váltót hitelesítő plombát, hogy öt rajthelyes büntetést osszanak ki a brazilnak. E stratégiai szempontból elismerésre méltó, ám korántsem sportszerű trükkel Alonso a hetedik rajthelyre lépett előre. Ezzel együtt is kemény verseny várt rá: Vettel győzelme esetén legalább a negyedik helyre kellett volna felkapaszkodnia ahhoz, hogy matematikailag esélye legyen a vb-címre az utolsó, brazíliai futamon.

A rajtot követően a címvédő „ellépett”, ám – némi meglepetésre – könnyedén tartotta vele a tempót Hamilton. Eközben Alonso – az idén sokadszorra – parádés rajtot vett, a negyedik helyre avanzsált. Ez után pedig újra és újra mellé állt a szerencse. A harmadik helyről műszaki hiba miatt kiesett Webber, majd Hamilton – hosszú körökön át tartó remek csata nyomán – megelőzte Vettelt. Így Alonso örülhetett: egyfelől a harmadik helynek, másfelől annak, hogy Hamilton értékes pontokat vett el vetélytársától.

A fellélegző Alonso tehát életben tartotta győzelmi reményeit, ugyanakkor azt maga is elismerte: innen sem könnyű nyerni. Vettel bomba formában van, ráadásul a konstruktőri vb-címet már Texasban elhódító Red Bull továbbra is jóval erősebbnek tetszik a tíz futam óta nyeretlen Ferrarinál. Mindezek tükrében a tizenhárom pontos differencia leküzdése kisebb csodával érne fel. Igaz viszont az is, hogy a spanyol korábbi nyilatkozataiban – kocsija teljesítményére utalva – jelezte: már az is nagy szám, hogy egyáltalán versenyben van. S hogy lesz-e újabb csoda, vagy folytatódik a három éve kezdődött Vettel-éra, az egy hét múlva kiderül: döntő Brazíliában.

Az Egyesült Államok Nagydíján: 1. Lewis Hamilton (brit, McLaren), 2. Sebastian Vettel (német, Red Bull), 3. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 4. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 5. Jenson Button (brit, McLaren), 6. Kimi Räikkönen (finn, Lotus), 7. Romain Grosjean (francia, Lotus), 8. Nico Hülkenberg (német, Force India), 9. Pastor Maldonado (venezuelai, Williams), 10. Bruno Senna (brazil, Williams). A vb-pontverseny állása: 1. Vettel 273, 2. Alonso 260, 3. Räikkönen 206.

Jó kis túra!

Eddigi pályafutásának legjobb eredményét érte el Michelisz Norbert (BMW) a túraautó-világbajnokságon, amelynek szezonzáró versenyeit Makaóban rendezték a hét végén. Michelisz a két futam egyikén sem szerzett pontot, ezzel együtt összetettben megőrizte hatodik helyét. (Tavaly és két éve egyaránt kilencedik lett.) Emellett ő győzött a nem gyári támogatással induló pilóták versenyében, ami egyfajta „kis világbajnoki” címnek felel meg. A túraautó-világbajnokságot a Chevrolet-t hajtó brit Robert Huff nyerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.