Hosszú nap Prágában

Vereséggel kezdte a Davis Kupa-döntőt a cseh válogatott, ám a címvédő spanyolok ellen a pénteki nyitómeccs pontvesztése (miként mondani szokás) „benne volt a pakliban”. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az öt mérkőzésből álló csata e párharcában (Stepanek–Ferrer 3:6, 4:6, 4:6) nem feltétlenül számított győzelemre a prágai publikum.

A sportban persze mindig előfordulhat váratlan eredmény, s a Davis Kupa ebből a szempontból valóban különleges, ám a számok a legtöbbször nem hazudnak: a világrangsor ötödik helyezettjének általában nem jelenthet gondot a harminchetedik legyőzése. Tegyük hozzá: a Nadal távollétében éljátékossá előlépett Ferrer egyébként is karrierje csúcsán jár (pályafutása 18 Tour-trófeája közül hetet az idén szerzett), s noha harminc esztendejével ő sem tinédzser, azért három év fór ebben a korban már sokat számít. (Annál is többet a tudáskülönbség.)

Az előjelek ellenére volt miben bíznia a veterán cseh vitéznek is, mert a három esztendővel ezelőtti Davis Kupa-döntőn, a barcelonai Palau Sant Jordi csarnokban szétterített salakon ugyan az ibériaiak annak rendje-módja szerint 5:0-ra győztek, ám a nyitónap Ferrer–Stepanek találkozója meglepően könnyed 1:6, 2:6-tal indult, s ugyancsak izgulhattak a spanyolok, amíg – 4 óra 17 perces küzdelem után –Ferrer a döntő játszmában 8:6-ra nyerni tudott.

Most nem került ilyen nehéz helyzetbe: háromórányi élvezetes teniszezéssel simán nyert. A vesztes sem tetszett túlságosan elkeseredettnek, hiszen a világ legjobb játékosainak egyike ellen tesztelhette formáját, s meccskörülmények között készülődhetett a hétvége legfontosabb feladatára, a szombati párosra.

S azt láthattuk, hogy a cseh teniszező félelmetes dolgokra képes a háló közelében, szinte hibátlan röptejátéka a szingliben is sokszor csak álmélkodásra késztette Ferrert. Megtapasztalhatta ezt az érzést néhány napja a spanyol válogatott párosát alkotó Granollers és Lopez is. Az ibériai kettős a hétfőn szerzett világbajnoki címhez vezető úton csak egyszer vesztett Londonban: attól az indiai, cseh egységtől kapott ki, melynek vezéralakja Stepanek volt...

A pénteki program második meccsén eleinte szintén a papírforma érvényesült, ám Berdych (az ATP-rangsor hatodik helyezettje) a második szettben ráijesztett a biztos győzelmét jósolókra. Almagro (11.) kiegyenlítette szetthátrányát, majd – 6:3, 3:6, 6:3 után – a negyedik játszmában (lapzártakor) 5:4-re vezetett. A párosok ma 14 órától játszanak. Holnap délután egytől előbb Berdych és Ferrer, majd Stepanek és Almagro találkozik a Davis Kupa századik döntőjében.

Ferrer formában
Ferrer formában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.