Norvég pulóver, magyar zakó

A kivetítő segítségével Kiss László 1981-es oslói góljaival (2-1) szórakoztatták a nézőket a szerda esti barátságos meccset megelő zően, és az ember eltűnődött: ha valaki harmincegy esztendővel ezelőtt azt mondja, hogy 2012-ig nem nyer mérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott a norvég együttes ellen, akkor az illetőt valószínűleg elmeorvoshoz viszik...

Az biztos: keserves három évtizeden vagyunk túl – már ha túl vagyunk rajta –, még akkor is, ha a mai nemzeti együttes játékosainak egyike „dobogóssá” vált a válogatottsági örök rangsorban. Király Gábor ezúttal 87. alkalommal szerepelt a címeres mezben, s nála többször csak Bozsik Józsefet (101), valamint Fazekas Lászlót (92) küldték pályára a szövetségi kapitányok.

A szokásához híven szürke mackóalsóban védő kapus szerény létszámú közönség előtt és eleinte „munkanélküliként” szerepelt; igaz, északi kollégájának, Jarsteinnek sem akadt tennivalója a „norvég” klímájú Puskás Ferenc stadionban. Negyedóra múltán az ultrák arról kezdtek énekelni, hogy „lesz még Erdély Magyarországé”, egyebek közt azért is, mert a játék nem kötötte le őket. „Kellene még egy kávé” – jegyezte meg kollégáim egyike a sajtóteraszon, ám a csak kezdetben dologtalan Király feltűnően éber maradt: a huszonegyedik percben osztályon felüli mozdulattal hárította Nielsennek a bal sarokra küldött veszedelmes lövését. Ezen kívül főként azt lehetett látni, hogy a két csapat futballistái alig passzolnak, inkább átrugdossák a labdát a középpályán, a legcsekélyebb fantázia nélkül. A Keleti pályaudvar felőli kórus ekkor már az „utálunk, sz...r Szlovákia!” rigmusban merült el, miközben – Henriksen átadása után – az amúgy bizonytalan Juhász nagy lélekjelenléttel gátolta meg, hogy Söderlund gólt szerezzen.

A 38. percben azonban már nem volt mentség. Braaten „kiverekedte” magának a labdát a tizenhatos jobb oldalánál, majd becsúszva középre gurított, és Nielsen négy méterről az üres kapuba továbbított (0-1).

A második félidő elején – Jenssen szabadrúgása nyomán – csaknem 0-2-re alakult az állás, de a sors megsegítette Királyt: nagy kalamajka végén ritka szerencsével pattant a labda a kapushoz. Aztán az ötvenegyedik percben Hedenstad megjátszotta Nielsent, és az 1-es (valójában 12-es) számú magyar főszereplő ziccerben hárított, a kipattanót pedig Henriksen a szembeszökő zavarral küzdő védőkbe lőtte. Ekkor elvesztette türelmét a publikum, és a késői órán (este háromnegyed tíz tájban) azt harsogta: „Ébresztő, ébresztő!”

Egervári Sándor szövetségi kapitány sem látta rózsásabbnak a helyzetet, mert egyszerre hármat cserélt, miután már a szünetben is lehívott, illetve beküldött egy-egy játékost.

A váltás használt, a magyar csapat ugyanis feljebb nyomult, sőt Szabics kapura (pontosabban a kapu mellé) lőtt... Ám a hetvenedik percben csak Strahonja sporttárs mentette meg honfitársainkat attól, hogy létszámhátrányba kerüljenek: Juhász hátulról elbuktatta a kiugró Söderlundot, s noha a csatárral szemben egyedül Király maradt volna, a vasszigorral nem vádolható horvát játékvezető sárga lappal büntetett, azaz megkímélte a védőt a kiállítástól. Maradt tehát a tizenegy magyar és az átmeneti hazai fölény, mígnem a nyolcvanadik percben a nem sokkal korábban bevetett Abdellaoue tizennégy méterről a jobb sarokba küldte a labdát (0-2).

A norvégok elleni, szűnni nem akaró nyeretlenségi sorozat folytatódott, és a lelátón eltűnt az a transzparens, amelyre a következő szöveget írták a magyar drukkerek: „Köszönjük az idei évet”.

Ebben a mínusz kettes produkcióban egyáltalán nem volt köszönet...

MAGYARORSZÁG-NORVÉGIA 0-2 (0-1)

Barátságos mérkőzés, Puskás Ferenc stadion, 15 000 néző. Jv.: Strahonja (horvát).

Magyarország: Király – Vanczák (Pátkai, 46.), Korcsmár, Juhász (Guzmics, 74.), Kádár – Koman (Koltai, 59.), Varga, Hajnal, Pintér (Elek, 59.), Dzsudzsák (Szabics, 59.) – Szalai (Németh, 69.).

Norvégia: Jarstein – Högli, Hangeland, Forren, Hedenstad – Braaten (Reginiussen, 90.), Henriksen (Berisha, 61.), Nordtveit (Eikrem, 46.), Jenssen (Konradsen, 84.), Nielsen (Parr, 61.) – Söderlund (Abdellaoue, 77.).

Gól: Nielsen (38.), Abdellaoue (80.).

Ez történt még

Barátságos találkozók: Olaszország–Franciaország 1-2, Svédország–Anglia 4-2, Hollandia–Németország 0-0, Románia–Belgium 2-1, Bulgária–Ukrajna 0-1, Lengyelország–Uruguay 1-3, Csehország–Szlovákia 3-0, Izrael–Fehéroroszország 1-2, Oroszország–Egyesült Államok 2-2, Törökország–Dánia 1-1, Ausztria–Elefántcsontpart 0-3, Írország–Görögország 0-1, Luxemburg–Skócia 1-2, Ciprus–Finnország 0-3, Macedónia–Szlovénia 3-2, Örményország–Litvánia 4-2, Andorra–Izland 0-2, Grúzia–Egyiptom 0-0, Szaúd-Arábia–Argentína 0-0, Gabon–Portugália 2-2, Tunézia–Svájc 1-2, Algéria–Bosznia-Hercegovina 0-1, Chile–Szerbia 1-3, Dél-Korea–Ausztrália 1-2, Egyesült Arab Emírségek–Észtország 2-1.

Vb-selejtezők. Európai F csoport: Észak-Írország–Azerbajdzsán 1-1. H csoport: Montenegró–San Marino 3-0.

Juhász a földön, Söderlund a levegőben
Juhász a földön, Söderlund a levegőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.