Pesti műsor: Olsen bandája

Hej, azok a boldog békeidők! Száz esztendeje, a legelső magyar–norvég meccsen – egy héttel a stockholmi olimpiai bemutatkozás előtt – még hatot „gurítottak” honfitársaink az akkori magyar bédekkerekben Krisztiániaként emlegetett Oslóban (0-6), ám az utóbbi három évtizedben egyetlenegyszer sem sikerült nyerni az északiak ellen. A mindmáig utolsó magyar győzelmet az 1981 őszén rendezett vb-selejtezőn jegyezték fel; a nemzeti együttes azzal a budapesti 4-1-gyel véglegesítette helyét az 1982-es világbajnokság huszonnégyes mezőnyében.

Azóta öt döntetlen, három vereség, 2-12-es gólkülönbség a mérleg, és hat alkalommal még csak gólt sem szerzett a magyar csapat...

Van tehát min javítani, de a Puskás stadion ma esti vendége napjainkban sem egyszerű ellenfél: huszonhatodik a világranglistán. Igaz, volt már második is a lajstromban – 1993-ban, majd 1995-ben –, méghozzá annak az Egil Olsennek az irányításával, aki jelenleg is a norvég válogatott szakvezetője. A hetvenéves tréner – fiatal korában a Norvég Kommunista Párt tagja – először 1990-től 1998-ig volt hazája legjobb labdarúgóinak mestere, aztán 2009-ben lépett újra szövetségi hivatalába. Játékosként tizenhatszor szerepelt a norvég válogatottban, és kétszer a magyarok ellen is játszott, de 1970-ben és 1971-ben – az eredményeket tekintve – szemernyi sikerélménnyel sem gazdagodott: hazánk fiai Oslóban 3-1-re, Budapesten 4-0-ra győztek. Edzőként viszont olyannyira felemelte csapatát, hogy a világ egyenesen „norvég csodáról” beszélt, és összesített kapitányi mérlege még ma is meghökkentően jó: 128 mérkőzés, 71 győzelem, 31 döntetlen, 26 vereség. (Hozzá kell tenni: az utóbbi két esztendőben a statisztika nem sokat javult, mivel ebben az időszakban 8 siker, 3 „iksz” és 7 vesztes meccs került az évkönyvekbe.)

Egervári Sándor szintén nem áll rosszul: huszonötödik kapitányi mérkőzését a törökök elleni értékes 3-1-gyel ünneplő szakvezető 15 győzelmet, 4 döntetlent és 6 vereséget számlál. Hogy ennyire szép a menyasszony, abban szerepük van a Litvániával, Azerbajdzsánnal, Luxemburggal, Izlanddal, Liechtensteinnel vívott barátságos mérkőzéseknek meg a San Marino és Andorra elleni selejtezőknek is. Viszont kétségtelen: a nemzeti együttes a harmincadik a világranglistán; ha úgy tetszik, már csak tizenhét helyezés választja el Brazíliától... A gárda az idén négy meccset nyert (Csehország 2-1, Andorra 5-0, Észtország 1-0, Törökország 3-1), három hazai barátságos találkozón egyaránt döntetlent ért el (Bulgária 1-1, Írország 0-0, Izrael 1-1), és csak a hollandoktól kapott ki (1-4).

A tréner a mostani mérkőzés előtt azt mondta: „Az eredményesség számít”.

Harmincegy hosszú év múltán ideje lenne már ezt egy „norvég” meccs után is emlegetni...

MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA

Barátságos mérkőzés, Puskás Ferenc stadion, 20.30 (tv: m1). Jv.: Strahonja (horvát).

Magyarország: Bogdán (12-szeres válogatott) – Vanczák (66), Korcsmár (13), Juhász (75), Kádár (6) – Koman (24), Varga (17), Hajnal (51), Pintér (11), Dzsudzsák (48) – Szalai (13).

Norvégia: Jarstein (25) – Högli (26), Hangeland (80), Forren (4), Reginiussen (12) – Braaten (41), Henriksen (13), Nordtveit (7), Jenssen (18), Eikrem (7) –Söderlund (9).

Ez lesz még

További barátságos találkozók ma: Svédország–Anglia (tv: Sport1, 20.45), Hollandia–Németország (Digisport1, 20.15), Olaszország–Franciaország, Bulgária–Ukrajna (Sport1, 16.45), Lengyelország–Uruguay (Sport2, 20.45), Csehország–Szlovákia, Izrael–Fehéroroszország, Oroszország–Egyesült Államok, Törökország–Dánia, Ausztria–Elefántcsontpart, Írország–Görögország, Luxemburg–Skócia, Ciprus–Finnország, Macedónia–Szlovénia, Örményország–Litvánia, Liechtenstein–Málta, Andorra–Izland, Albánia–Kamerun, Grúzia–Egyiptom, Szaúd-Arábia–Argentína, Gabon–Portugália, Tunézia–Svájc, Algéria–Bosznia-Hercegovina, Panama–Spanyolország, Chile–Szerbia, Brazília–Kolumbia, Venezuela–Nigéria, Dél-Korea–Ausztrália, Egyesült Arab Emírségek–Észtország.

Vb-selejtezők. Európai F csoport: Észak-Írország–Azerbajdzsán.

Az állás: 1. Oroszország 4 mérkőzés/12 pont, 2. Izrael 4/7, 3. Portugália 4/7, 4. Észak-Írország 3/2, 5. Azerbajdzsán 3/1, 6. Luxemburg 4/1. H csoport: Montenegró–San Marino. Az állás: 1. Anglia 4/8, 2. Montenegró 3/7, 3. Lengyelország 3/5, 4. Moldova 4/4, 5. Ukrajna 3/2, 6. San Marino 3/0.

Ha jó a kedvük... A magyar válogatott edzése
Ha jó a kedvük... A magyar válogatott edzése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.