Hét ágyú dörgött

Huszonnégy órán belül két lebilincselő találkozót rendeztek a korábban kissé lenézett, de a Wembley stadionban tartott kora tavaszi döntővel vonzóbbá vált angol labdarúgó Liga Kupában. Az Arsenal számára különösen fontos lenne az elsőség, hiszen 2005 óta egyetlen trófea sem került a klub vitrinjébe.

Csekély esély látszott a győzelemre a nyolc közé jutásért játszott találkozó első félidejének végén, hiszen a házigazda Reading 4-0-ra vezetett. A már-már hihetetlenül lelkes „ágyúsok” azonban – mindenekelőtt Theo Walcott mesterhármasának, nem utolsósorban a 96. percben szerzett egyenlítő góljának köszönhetően – a brit (meg nem brit) futball legnagyobb feltámadásainak egyikét produkálták, s a 4-4-gyel zárult rendes játékidőt követően, rögbihez illő 7-5-ös diadallal továbbjutottak, miközben olykor hamisítatlan grundfocival szórakoztatták híveiket, és törték össze a Madejski stadion hazai szurkolóinak szívét.

Kevesen kételkedtek abban, hogy a Chelsea teljes erőbedobással próbál revánsot venni a Manchester Uniteden a múlt vasárnapi ellentmondásos vereség után. Még mielőtt a „visszavágó” elkezdődött volna, a kékek hivatalos panaszt tettek az Angol Labdarúgó Szövetségnél. Beadványukban több játékostól származó írásos tanúvallomásokkal igazolják, hogy Mark Clattenburg játékvezető „majomnak” nevezte John Obi Mikel nigériai középpályást. Ha az irat nem tartalmazza is a „rasszista” kifejezést, a szóhasználat nyilvánvalóan kimeríti a fogalmat.

A játékosokkal két napon át folyamatosan konzultáló ügyvédek nem találtak viszont elegendő bizonyítékot Juan Mata megsértésére vonatkozóan, de a harminchét éves sporttárs biztosan nem szerepel a következő bajnoki forduló mérkőzésein. De most izgalmasabb, mennyivel ért véget a Chelsea–Manchester United. 5-4-gyel. Az ugyancsak gólgazdag találkozót leginkább a mozgalmas és zűrzavaros jelzővel lehet minősíteni. Halloween estéjén petárdák pukkantak, a manchesteri szurkolók lángba borították lelátójuk egy részét, és a játékot egy a pályára berohanó félnótás is megzavarta.

A vendégtribünt – John Terry állandó Chelsea-transzparensére utalva – egy „Clattenburg bíró, legenda, vezér” feliratú zászló díszítette. Roman Abramovics Chelsea-tulajdonos Andrej Sevcsenko volt ukrán válogatott és bukott londoni csatár társaságában követte a díszpáholyból, amint „arisztokratikus” játékosai háromszor kerültek hátrányba, és a rendes játékidőben háromszor egyenlítettek ki. Lee Mason játékvezető kegyeibe fogadta az – ellentétben a „vörös ördögökkel” – erős összeállításban szereplő házigazdákat, két tizenegyessel is segítve őket. A második büntetőt Eden Hazard az utolsó pillanatban értékesítette.

A Chelsea a hosszabbításban jutott először vezetéshez az addig megszámlálhatatlan helyzetet kihagyó Daniel Sturridge révén, majd a fordulás után Ramires góljával el is húzott. A 120. percben az MU is rúghatott egy tizenegyest, amelyet a veterán Ryan Giggs belőtt, de maradt az 5-4, a hátralévő másodpercek nem hoztak megváltást a joggal haragos Sir Alex Fergusonnak. A legjobb négy közé jutásért az Arsenal Bradfordba, a Chelsea Leedsbe látogat, felcsillantva szurkolói előtt egy abszolúte londoni döntő reményét a Wembley-ben.

Walcott (balról): egy a háromból
Walcott (balról): egy a háromból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.