Hollywood Isztambulban

Nyomós oka lehet annak, ha egy harmincegy esztendős sportoló úgy vélekedik: a most záruló évad volt pályafutása legszebb időszaka. A szakma olyan világklasszisa értékeli így saját teljesítményét, aki azért nyert már egyet s mást az utóbbi másfél évtizedben: tizenötször győzött egyéniben, míg a párosokkal és vegyes párosokban aratott sikerekkel együtt összesen harminc Grand Slam-trófeát szerzett (ezzel a teniszezők örökranglistáján a nyolcadik helyet foglalja el).

Van olimpiai aranya egyesben, párosban pedig három is. S immár ugyancsak három egyéni világbajnoki címmel büszkélkedhet, köszönhetően annak, hogy vasárnap Serena Williams nyerte Isztambulban a WTA-vb-t, miután a döntőben 6:4, 6:3-ra legyőzte az orosz Marija Sarapovát.

Ami ezt az esztendőt illeti: az idén elhódította a wimbledoni és a US Open-bajnoki címet, valamint az olimpiai aranyat (párosban is győzött: nővére, Venus társaként 2000 és 2008 után a londoni játékokon is a dobogó legmagasabb fokán állhatott), nyert még további három nagy tornát, s most a világbajnokságon győzött. Az év során mindössze négy vesztes meccse volt, és játékát látva nem túlzás azt állítani: amikor igazán nyerni akart, akkor nem is tudták megállítani...

Így volt ez az évzáró vb-n is, amelyen az évad legjobbjai találkoztak, ám heten csak statisztáltak Serena csodálatos előadásához. Hiába szerepelt a mezőnyben a címvédő és az aktuális világelső, hiába próbálkoztak a feltörekvő trónkövetelők, hiába játszott szombaton a WTA-rangsor negyedik helyén jegyzett lengyel Agnieszka Radwanska ellen az elődöntőben: a tenisz királynőjét senki nem tudta még csak megszorítani sem. Játszmaveszteség nélkül, teljesen megérdemelten gyarapította tenisznyereményeinek számláját a mostani győzelemért járó 1,75 millió dollárral.

A vasárnapi döntőben az a Sarapova volt az ellenfele, aki az elődöntőben az aktuális világelső fehérorosz Viktorija Azarenkát verte két játszmában, s aki egyszer már megkeserítette az ifjabbik Williams nővér életét is: a 2004-es vb-döntőben az akkori wimbledoni címvédő orosz szépség győzött. Nyolc év telt el azóta, s a múltat illetően Sarapova aligha merült el a részletes elemzésekben, hiszen a mostani találkozó előtt kettejük egymás elleni mérlege 9:2 volt az amerikai teniszező javára.

Ráadásul az előző meccset Marija nyilván örökre kitörölné az emlékezetéből: az olimpiai döntőben még azért is „kaparnia” kellett, hogy ne legyen dupla nullás a végeredmény (6:0, 6:1). Ezúttal szorosabb küzdelemre utalnak a számok (6:4, 6:3), ezzel együtt az alig több mint egyórás mérkőzésen egyetlen pillanatig sem volt kétséges, ki lesz a világbajnok. A győztes olyan dinamikus játékkal rukkolt ki ismét, amely ellen a mai mezőnyben nincs ellenszer.

Serenának a 40 nyerő ütésével szemben mindössze 14 úgynevezett ki nem kényszerített hibája volt, szórta a védhetetlen adogatásokat, szinte hibátlanul játszott. Orosz vetélytársa csupán azzal vigasztalódhatott, hogy ezúttal derekasan küzdött, színvonalas játékot nyújtó (edző)partnere tudott lenni a világ legjobbjának; tisztességes erőfeszítéseit 890 ezer dollárral jutalmazták a szűkmarkúnak egyáltalán nem nevezhető rendezők.

Federer: keserű otthon

Bázelben, a nemzetközi férfi tenisztorna döntőjében: Del Potro (argentin)–Federer (svájci) 6:4, 6:7, 7:6.

Serena, a sztár
Serena, a sztár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.