Ez a bika az igazi bika!

Lassan-lassan elkopik a festék Sebastian Vettel Red Bulljának motorborításán. A kétszeres német világbajnok ugyanis új szokást vett fel: ha győz, akkor a leintés és a kiszállás után első dolga, hogy megsimogassa a kocsijára festett jókora vörös bikát. S régen volt már olyan futam, amelynek a végén a Red Bull ne szolgált volna rá a kényeztetésre.

Vettel Szingapúrban, Japánban majd Dél-Koreában is első lett, vasárnap pedig folytatódott a sikerszéria: Indiában sem akadt nála gyorsabb pilóta. Magabiztosan nyert Fernando Alonso (Ferrari) és Mark Webber (Red Bull) előtt, így a vb-címért zajló, immár gyakorlatilag kétszereplős harcban Vettel 13 pontra növelte előnyét Alonsóval szemben.

Noha Vettel máskor aligha tulajdonít különösebb jelentőséget a bikasimogatásnak, hálálkodása Indiában túlmutatott egy egyszerű gesztuson. A versenyautója tempója, győzelmi esélyeinek csökkenése miatt mind frusztráltabb Alonso ugyanis azt találta mondani a Vettel győzelmével zárult kvalifikáció után: „Valójában Adrian Newey-val harcolok a világbajnoki címért.” Ezzel a spanyol versenyző – mondjuk úgy: nem éppen barátságosan – arra utalt: Vettel csak annak köszönheti a sikereket, hogy a Red Bull főmérnöke, a kétségkívül zseniális Newey rendre verhetetlen autót tesz a német ifjú alá.

Mindezek tükrében érthető, hogy vasárnapi győzelme után Vettel „dafke” kiadósan dédelgetett, majd nyilatkozatában félreérthetetlenül jelezte: nem egyetlen személy (értsd: Newey) érdeme a győzelem, hiszen abban a csapat minden tagjának – önmagának is – van szerepe. Az Alonsótól szokatlanul nyers megnyilvánulás már csak azért is különös, mert a spanyol amúgy a legnagyobb sportemberekhez méltó módon küzdött a hét végén, az idén sokadszorra teljesített erőn felül a nem épp csúcsformában lévő Ferrarival.

Bár az időmérőn esélye sem lehetett az első rajtkockára – Vettel, Webber, Lewis Hamilton (McLaren) és Jenson Button (McLaren) mögött csak az ötödik helyre volt jó a Ferrari –, Alonso sokak arcára csalt mosolyt, amikor a futam előtt győzelmi esélyeiről értekezett... A rajt utáni pillanatokban mégis úgy tetszett: tényleg bármi megtörténhet. Alonso remekül indult, taktikusan helyezkedett, majd egy villámgyors manőverrel egyszerre előzte meg a két McLarent. Briliáns akciójának értékét az sem kisebbíti, hogy Hamilton átmenetileg visszavette pozícióját.

A spanyol később végleg lehagyta a britet, hogy üldözőbe vehesse az élen hajtó, ekkorra már tetemes előny birtokában lévő két Red Bullt. A második helyen autózó, kisebb technikai gondokkal küszködő Webbert sikerült beérnie, majd lehagynia, ám az élen száguldó, szokás szerint hibátlan Vettel túl gyors volt a Ferrariból „a lelket is kitaposó” Alonsónak. Noha a futam a vb-elsőségre esélyes két pilótáról szólt, a nem túlságosan eseménydús verseny krónikájához tartozik az is: a két McLaren és a két Lotus pilótája feltűnően középszerű volt; kiderült, a Mercedesek már pontszerzésre sem alkalmasak, a rajt utáni izgalmakat követő körözgetésbe pedig csak Sergio Perez (Sauber), Bruno Senna és Pastor Maldonado (mindkettő Williams) egy-két akciója vitt színt.

Bár a verseny után Alonsónak minden oka meg lett volna a kesergésre, hiszen riválisa tovább növelte előnyét, a spanyol versenyző – meglepő módon – nem tűnt nagyon lehangoltnak. Sőt úgy fogalmazott: „minden a tervek szerint alakult”, fontos pontokat mentett azzal, hogy az ötödik helyről felküzdötte magát a második pozícióba... Alonso felszabadultsága főként azért furcsa, mert a Red Bull és Vettel gyorsabbnak tetszik, ráadásul a hátralévő három viadalnak (Egyesült Arab Emírségek, USA, Brazília) otthont adó pályákról nem jelenthető ki, hogy a Ferrarinak lejtenének. Igaz viszont az is: az olasz csapat a hajrára fejlesztéseket ígér, meg aztán Vettel 13 pontos fórja sok is meg nem is: a szezonzárásig még csaknem hatszor enynyi szerezhető.

Indiai Nagydíj: 1. Sebastian Vettel (német, Red Bull). 2. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 3. Mark Webber (ausztrál, Red Bull), 4. Lewis Hamilton (brit, McLaren), 5. Jenson Button (brit, McLaren), 6. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 7. Kimi Räikkönen (finn, Lotus), 8. Nico Hülkenberg (német, Force India), 9. Romain Grosjean (francia, Lotus), 10. Bruno Senna (brazil, Williams).

A vb-pontverseny állása: 1. Vettel 240, 2. Alonso 227, 3. Räikkönen 173.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.