Hatpontos mérkőzések

Páratlan bravúrok utáni szintfelmérés: makkegészséges a Videoton, bár a bajnokságban köhög.

Déja vu – ezzel a kifejezéssel érzékeltette a Basler Zeitung című lap, hogy az FC Basel az idei szezonban megszokott módon kapott ki Székesfehérváron az Európa Liga csoportkörének harmadik fordulójában. A csapat, ahogyan a svájci bajnokságban jó néhány találkozón, ezúttal is dominált, többet birtokolta a labdát, mint ellenfele, ám támadójátéka fantáziaszegény, védelme pedig dekoncentrált volt, így ismét kikapott az együttes. E forgatókönyv csütörtök este már meg sem lepte az alpesi tudósítókat. A svájci kollégák egyike így fogalmazott: „A Basel mostanában minden csapatnak ideális ellenfél...”

Ez persze nem csökkenti a Videoton érdemeit: a székesfehérvári együttes számára elérhetővé vált a továbbjutás, s efféle bravúrra még egyetlen magyar csapat sem volt képes, mióta csoportmérkőzéseket játszanak az európai kupákban. Sőt a próbálkozók túlnyomó többsége nem is lépett fel ebben a szakaszban, mert már a kvalifikációs etapban elbukott.

Innen nézve bámulatos a Videoton teljesítménye: a garnitúra a selejtezőben elbúcsúztatta például a török Trabzonsport, majd a csoportkör első felében legyőzte a lisszaboni Sportingot és a Bajnokok Ligája előző évadában nyolcaddöntős bázeli csapatot.

A magyar bajnokságban csupán a hetedik helyen álló, a listavezető Győrtől tizenegy pontnyi távolságra lévő együttes esélyeit növeli, hogy a Sporting csak egy pontot gyűjtött az EL első három fordulójában, s az FC Basel gondjai is fölöttébb súlyosaknak tetszenek. A Neue Zürcher Zeitung újságírója azt emelte ki: a svájci klub elöljárói részben azért válthattak szakvezetőt a múlt héten, mert felültek annak a hiedelemnek, hogy az új edző első meccsei rendszerint sikeresek.

Ám Murat Yakin tréner luzerni premierje (0-1) épp úgy zárult, akár a Videoton elleni találkozó (1-2): kudarccal. A mind a kezdőcsapatban, mind a taktikában jelentős változásokat végrehajtó edző a meccs utáni sajtótájékoztatón azt mondta: nem tudja a vereség pontos okát. A svájci lapok a segítségére siettek. A finomabb kommentárok szerint hatástalan, a keményebb kritikák szerint impotens volt az FC Basel támadójátéka. Ettől függetlenül több gólt is szerezhetett volna az együttes, ám Bozsovics kapus Streller két, egyaránt ziccerből leadott lövését is védte.

Ehhez képest meglepő, hogy a duplán mulasztó svájci csapatkapitány úgy vélte: „Együttesünk lépett egyet előre.” Ha a bázeli gárda előrelépett, akkor a makacsul és hatásosan védekező Videoton egyenesen szárnyalt... Az újabb siker után Paulo Sousa edző azt mondta: „Mind nagyobb a Videoton tekintélye Európában.” (Feltéve, hogy ismerték még egyáltalán az 1984–85-ös évadban az UEFA Kupa döntőjéig jutó, de a kontinensen azóta – a magyar futballt képviselők zömével együtt – mit sem produkáló klubot.)

Ez mindenekelőtt az edző sajátos, sőt alighanem egyedülálló játékrendszerének köszönhető, amely az EL-ben rendre eredményes a magasabban jegyzett csapatok ellen. Igaz, a magyar bajnokságban, ahol támadnia kell, hétről hétre erősen „köhög” az együttes. De amíg a gárda sikeres a nemzetközi mérkőzéseken, aligha kérik számon rajta az NB I lehangoló eredményeit.

Elvégre a sorsolás után még az örök optimisták sem reménykedtek abban, hogy három forduló után a második helyen áll a Videoton, s előnye négy pont lesz a Basel s öt a Sporting előtt. Akkor még a svájci hírlapírók is úgy gondolták: a Videoton az ideális ellenfél az FC Basel számára, nem pedig fordítva...

EURÓPA LIGA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, HARMADIK FORDULÓ

A csoport: Liverpool–Anzsi Mahacskala 1-0, Young Boys–Udinese 3-1. Az állás: 1. Liverpool 6 pont, 2. Anzsi 4 (3-2), 3. Udinese 4 (5-6), 4. Young Boys 3.

B csoport: Atletico Madrid–Academica Coimbra 2-1, Hapoel Tel-Aviv–Viktoria Plzen 1-2. Az állás: 1. Atletico Madrid 9, 2. Viktoria Plzen 6, 3. Academica Coimbra 1 (3-6), 4. Hapoel Tel-Aviv 1 (2-6).

C csoport: Mönchengladbach–Marseille 2-0, AEL Limasszol–Fenerbahcse 0-1. Az állás: 1. Fenerbahcse 7, 2. Marseille 4 (7-5), 3. Mönchengladbach 4 (4-4), 4. AEL 1.

D csoport: Newcastle–FC Bruges 1-0, Maritimo–Bordeaux 1-1. Az állás: 1. Newcastle 7, 2. Bordeaux 4, 3. FC Bruges 3, 4. Maritimo 2.

E csoport: Steaua–Molde 2-0, Stuttgart–FC Koppenhága 0-0. Az állás: 1. Steaua 7, 2. FC Kop pen hága 4, 3. Molde 3, 4. Stuttgart 2.

F csoport: Eindhoven–AIK Stockholm 1-1, Dnyepropetrovszk–Napoli 3-1. Az állás: 1. Dnyepropetrovszk 9, 2. Eindhoven 4, 3. Napoli 3, 4. AIK Stockholm 1.

H csoport: Rubin Kazany–Nye csi Baku 1-0, Internazionale–Partizan Belgrád 1-0. Az állás: 1. Internazionale 7 (6-3), 2. Rubin Kazany 7 (5-2), 3. Nye csi Baku 1 (1-4), 4. Partizan Belgrád 1 (0-3).

I csoport: Sparta Prága–Hapoel Kirjat Smona 3-1, Lyon–Bilbao 2-1. Az állás: 1. Lyon 9, 2. Sparta Prága 6, 3. Bilbao 1 (3-6), 4. Hapoel 1 (4-8).

J csoport: Panathinaikosz–Lazio 1-1, Maribor–Tottenham 1-1. Az állás: 1. Lazio 5, 2. Maribor 4, 3. Tottenham 3, 4. Panathinaikosz 2.

K csoport: Rosenborg–Metaliszt Harkov 1-2, Rapid Bécs–Leverkusen 0-4. Az állás: 1. Leverkusen 7 (5-0), 2. Metaliszt Harkov 7 (4-1), 2. 3. Rosenborg 3, 4. Rapid 0.

L csoport: Helsingborg– Hannover 1-2, Levante–Twente 3-0. Az állás: 1. Hannover 7, 2. Levante 6, 3. Twente 2, 4. Helsingborg 1.

Öröm a harmadikon
Öröm a harmadikon FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.