Áll Fehérvár

„Továbbjutunk. Továbbjutunk” – közölte sztoikus nyugalommal egy ötvenes férfi minden mellette elhaladó drukkerkollégával másfél órával a Videoton-FC Basel Európa Liga-csoportmérkőzés előtt.

Akadtak szépen, akik furcsán néztek a fölöttébb magabiztosnak tetsző szurkolóra. Alighanem azért, mert a Videoton magyar bajnokságban mutatott játéka nem sok okot adott a reménykedésre. Ám a székesfehérvári együttes nem NB I-es, hanem EL-formában kezdte a találkozót.

Sőt a gárdának még annyi időre sem volt szüksége a vezetés megszerzéséhez, mint a lisszaboni Sporting elleni bravúros győzelme alkalmával: a második percben Brachi beadása a Nikolics szorongatta Schär lábáról Sommer kapujának bal alsó sarkába pattant (1-0). Az álomkezdés olyan mámorossá tette a drukkereket, hogy egyikük már kupagyőztesnek kiáltotta ki kedvenc együttesét.

Paulo Sousa, a hazaiak szakvezetője ennél reálisabbnak mutatkozott. A Videoton a gól után az európai porondon megszokott és igen hatékony taktikát alkalmazta: visszahúzódott saját térfelére, s a gyors ellentámadásokra alapozott. Ettől függetlenül hamar egyenlíthetett volna a bázeli garnitúra, ám Streller közeli lövését védte Bozsovics. Bár a svájciak letáboroztak a magyar kapu előterében, futballjuk meglehetősen fantáziaszegény volt, így a múlt héten szerződtetett Murat Yakin szakvezető mind feszültebben toporgott a technikai zónában.

Ráadásul a megviselt tréner idegrendszerét tovább rongálta a Videoton: egy szögletvariáció után Caneira megduplázta a vendéglátók előnyét. E gól alaposan felbosszantotta a svájci együttest, amely beszorította a hazaiakat, akik több veszélyes helyzetet is megúsztak, s – a lelkes közönségnek köszönhetően – fesztiválhangulatban vonultak a pihenőre.

Yakin edző cserével próbálta frissíteni csapatát, ám a váltásnak különösebb eredménye nem volt, amennyiben a FC Basel támadószekciója csupán egy büntetőterületen belüli gyanús helyzetig jutott. Az esetnél Zelinka játékvezető – a svájci labdarúgók többségével ellentétben – nem látott szabálytalanságot, így a játék az addigi forgatókönyvnek megfelelően folytatódott: a Videoton visszaállt, a mind tehetetlenebbnek tetsző FC Basel pedig hiába igyekezett, ziccerig nem jutott.

Egészen a hetvenedik percig. Akkor Streller lépett ki a védők között, de a harminchétszeres svájci válogatott center lövését Bozsovics bravúrral hárította. A reményvesztett vendégek lelkiállapotát jól illusztrálta Stocker magánszáma: a középpályás földre huppant a tizenhatoson belül, s mivel sípszót nem hallott, két kézzel csapkodta a talajt. Zelinka bíró sárga lappal „jutalmazta” produkcióját...

A hajrában Schär szépített ugyan (2-1), de ennél többre a svájciaktól nem tellett. A Videoton a lisszaboni Sporting után a svájci FC Baselt is legyőzte az Európa Ligában.

És a meccs végén hozzávetőleg tízezren voltak az arénában, akik maximálisan egyetértettek azzal az illetővel, aki a mérkőzés előtt a továbbjutásról nyilatkozott...

VIDEOTON FC BASEL 2 -1 (2 – 0)

Európa Liga-csoportmérkőzés, Székesfehérvár, 10 000 néző. Jv.: Zelinka (cseh).

Videoton: Bozsovics – Brachi, Caneira, Vinicius, Szolnoki – Walter Lee (Torghelle, 86.), Renato Neto, Sándor (Tóth, 73.), Mitrovics, Gyurcsó (Filipe Oliveira, 79.) –Nikolics.

FC Basel: Sommer – Steinhöfer, Schär, Dragovic, Park Joo Ho (Voser, 46.) – David Degen (Fabian Frei, 72.), Diaz, Cabral, Stocker, Salah (Pak, 57.) – Streller.

Gól: Schär (öngól, 2.), Caneira (33.), Schär (90.).

EURÓPA LIGA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, HARMADIK FORDULÓ

G csoport: Videoton–FC Basel 2-1, Genk–Sporting Lisszabon 2-1.

Az állás: 1. Genk 7, 2. Videoton 6, 3. FC Basel 2, 4. Sporting Lisszabon 1.

H csoport: Rubin Kazany–Nye csi Baku 1-0, Internazionale–Partizan Belgrád 1-0.

Az állás: 1. Internazionale 7 (6-3), 2. Rubin Kazany 7 (5-2), 3. Nye csi Baku 1 (1-4), 4. Partizan Belgrád 1 (0-3).

I csoport: Sparta Prága–Hapoel Kirjat Smona 3-1, Lyon–Bilbao 2-1.

Az állás: 1. Lyon 9, 2. Sparta Prága 6, 3. Bilbao 1 (3-6), 4. Hapoel 1 (4-8).

J csoport: Panathinaikosz–Lazio 1-1, Maribor–Tottenham 1-1.

Az állás: 1. Lazio 5, 2. Maribor 4, 3. Tottenham 3, 4. Panathinaikosz 2.

K csoport: Rosenborg–Metaliszt Harkov 1-2, Rapid Bécs–Leverkusen 0-4.

Az állás: 1. Leverkusen 7 (5-0), 2. Metaliszt Harkov 7 (4-1), 2. 3. Rosenborg 3, 4. Rapid 0.

L csoport: Helsingborg– Hannover 1-2, Levante–Twente 3-0.

Az állás: 1. Hannover 7, 2. Levante 6, 3. Twente 2, 4. Helsingborg 1.

Az A, a B, a C, a D, az E és az F csoport mérkőzései lapzárta után értek véget.

Elcsúszott a Basel: Park Joo Ho próbál tisztázni Sándor György elől FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Elcsúszott a Basel: Park Joo Ho próbál tisztázni Sándor György elől FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.