Magyarvilág Magyarországon

Ezt nem szükséges magyarázni, a táblára – vagy a tabellára – kell nézni. Magyarország–Törökország 3-1, a D csoportban pedig 1. Hollandia 12 pont, 2. Magyarország 9.

Hogy gyenge volt az első fél óra? Hogy potyagóllal egyenlített az addig nem sokat mutató magyar csapat? Hogy Orsato olasz játékvezető nem adott meg egy jogos tizenegyest a törökök javára? Igaz. Ám csupán a „nem fontos, de érdekes” kategóriába tartozik.

A lényeg a három gól, a három –és ezzel immár kilenc – pont.

Az utóbbi negyedszázadban átéltük már annyiszor, hogy jelentős mérkőzésen összeomlott a magyar válogatott, főként, ha a találkozó első harmadában gólt kapott. Most –kétségtelen: Volkan Demirel kapus segítségével – egalizált, majd magamagától bevágott kettőt a második félidő elején. Ráadásul a 2-1-et megelőző támadás olyan akció volt, amely minden igényt kielégített: a Hajnal, Kádár, Szalai kombináción még a legkényesebb ízlésűek sem találhattak fogást.

Nyilván nem arról van szó, hogy már itt a vb, és ott van a válogatott, ahol több mint huszonöt éve nem volt, hiszen még csak négy forduló zajlott le a selejtezőkön, de az tény: a kvalifikációs szakasz őszi periódusát a lehető legjobban zárta a nemzeti együttes. A hollandok ellen józanul senki nem gondolhatott pontszerzésre – bár nem mindenki őrizte meg mértéktartását –, viszont a három győzelem, egy vereség statisztikát talán még az örök derűlátók is aláírták volna.

A „török” meccset a csapat nyerte meg, ám a diadalban komoly érdeme van Egervári Sándor szakvezetőnek is. A szövetségi kapitány tanult a hollandoktól elszenvedett 1-4-ből, azaz ezúttal nem engedett a mindig hurrázók nyomásának, és nem hangolta együttesét meg a közvéleményt arra: a siker kapujában állunk. Inkább arról beszélt, hogy a döntetlen sem lenne rossz, azt azonban előrevetítette: akkor sem szabad feladni, ha az első gólt esetleg a vendégek szerzik.

Mintha lejátszotta volna a mérkőzést...

Visszafogottságában – túl a természetén – nyilván az is szerepet játszott, hogy tudta: a magyar válogatott huszonkét esztendeje győzött legutóbb a törökök ellen. A hoszszú nyeretlenségi sorozat kiváltképp megemeli a 3-1 értékét, hiszen az efféle szériák megszakítása éppolyan jelentékeny, amilyen nehéz. Ha a játékosok egyéni képességei alapján túlzás lenne is azt állítani, hogy ez a keserű negyedszázad legkiválóbb magyar válogatottja, az eredmény legalábbis tűnődésre késztet, mert mégiscsak ez a gárda múlta felül tétmeccsen a törököket. Hányszor hallottuk már: na majd most! Aztán rendre kiábrándulás lett belőle.

Ezúttal valóban „most” van.

Miközben továbbra se kezdjünk „brazíliázni”, ismerjük el a teljesítményt. És még azzal se foglalkozzunk, újabban milyen formában futballoznak a törökök, s hogy miféle a harmónia (semmiféle) Abdullah Avci szövetségi kapitány meg a játékosai között. Ezzel törődjenek a félholdas országban, mi pedig üdvözöljük, hogy végre nem kell kifogásokat keresni egy nem éppen andorrai szintű együttes vendégjátéka után. Maradjunk annál: magyar labdarúgó – Hajnal Tamás – volt a mezőny legjobbja, Bogdán Ádám megint kitűnően védett, Koman Vladimir balszélre állítása szerencsés húzásnak bizonyult (gondoljunk az első és a harmadik magyar gólra), a balhátvéd tekintetében pedig a vártnál jobban kezdődött a „Kádár-korszak”.

És csak annyival menjünk tovább, hogy tavasszal tényleg rangadó lesz a pótselejtezőért a magyar–román mérkőzés. A szomszédok ellen legutóbb harmincegy esztendeje – szintén vb-selejtezőn, a minap hatvanöt éves Fazekas László góljával – győzött a válogatott, s a köztes idő szerény magyar termése: hét találkozón egyetlen gól (tizeneggyel szemben). Noha az 1981-es 1-0 sem mostanában született, lehet reménykedni.

Ha kedden nem esett a csapat a huszonkettes csapdájába...

 

Magas labda. Felül: Korcsmár
Magas labda. Felül: Korcsmár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.