Hirtelen „halál”

Kovács Zoltán sportági főtitkár alaposan meglepődött, amikor vasárnap délben, ebéd közben megcsörrenő telefonjának kijelzőjén azt látta: idősebb Ocskay Gábor keresi.

A székesfehérvári szakosztály-igazgató korábban a legritkább esetben hívta őt ilyentájt, sejtette tehát: nyomós oka van a beszélgetésre. És valóban: a sportvezető azt közölte vele, hogy néhány perce menesztette Kevin Primeau-t, a klub, egyben a válogatott kanadai trénerét. „De hát este meccsetek van, nem?” – értetlenkedett Kovács. Mire a túloldalról: „Majd Palkovics és Sille levezényli azt.”

– Lehet, hogy bunkó dolog volt a mérkőzés délelőttjén trénert váltani, s elfogadom azt is, hogy sokan értetlenkednek emiatt, de most sem tennék másként. Nekünk háromezer nézőnk van, egyetlen újabb lelketlen produkciót sem engedhetünk meg magunknak. Ezért cselekedtem haladéktalanul – magyarázza Ocskay a vasárnap esti, Graz elleni (egyébként 3:2-es győzelemmel zárult) találkozó előtt néhány órával meghozott döntését.

Való igaz, a tengerentúli szakvezető irányításával az utóbbi időben – finoman szólva – nem remekelt a fehérvári hokicsapat, sőt már a tavasszal is akadtak gondok. Noha az együttes a legutóbbi évadban bejutott az osztrák liga negyeddöntőjébe, ott váratlanul gyenge teljesítménnyel fájó vereséget szenvedett az Olimpija Ljubljanától. Ocskay azt mondja: azóta érlelődött benne a gondolat a szakításról.

Amint azt a direktortól megtudom, Primeau kezdetben rendkívül ambiciózusan és hatékonyan dolgozott, ám amióta megérkezett a családja is Magyarországra – feleség, négy gyerek, kutya –, „amolyan kipipálósra vette a figurát”. A vezetők elégedetlenek voltak az edzések minőségével, azzal, hogy nem követte figyelemmel az utánpótláscsapatban játszókat, így meg sem próbálta beépíteni a fiatalokat a felnőttkeretbe, és azzal is, hogy erélytelensége miatt képtelen volt kivívni az edzői munkához elengedhetetlenül szükséges tekintélyt a hokisok körében.

– Kis túlzással: az utóbbi hónapokban Kevin számára az volt a legfontosabb megoldandó feladat, hogy kiheréltesse a kutyáját – említi Ocskay, de azért hozzáfűzi: – A vártnál szerényebb eredményekért természetesen nem csupán egyetlen személy hibáztatható, ezért is hangsúlyozom minden fórumon, hogy Primeau leváltása csak az első lépés volt a rendcsinálás közben.

Ezek után muszáj megkérdezni, hogy mi lesz a második... – vetem föl, mire a válasz: – Három-négy játékos hosszú ideje kritikán aluli produkciót nyújt, pedig az érintettek aligha felejtettek el jégkorongozni. Az elkövetkező napokban igyekszünk velük megértetni, hogy ez így nem mehet tovább. A szakmai stábból egyébként Énekes Lajos másodedzőt is fölállítottuk; ő a jövőben más jellegű, a technikai vezetőéhez hasonló feladatot lát majd el.

De ki lesz az utód? – érdeklődöm még, hiszen föltehető: nem a játéktól nemrégiben visszavonult, s most a fehérvári menedzsmentet erősítő Palkovics Krisztiánnal, valamint a sérüléssel bajlódó, ám még aktív Sille Tamással számolnak a kispadon, noha a beugró tandem premierje kétségkívül bravúrosra sikerült.

– Remélem, napokon belül szignó kerül a szerződésre, és akkor hivatalossá válik, hogy Jan Neliba, a korábbi kiváló, világbajnoki bronzérmes cseh hokis, az idén a Slovan Bratislavával szlovák bajnokságot nyerő tréner veszi át a csapat irányítását – árulja el a szakosztály-igazgató.

Mivel Primeau a „Volán” mellett a válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedett, értelemszerűen fölvetődik a kérdés: a történtek után a fehérvári játékosokra épülő nemzeti csapattól is menesztik-e? Kovács Zoltán – miután elárulja: bár hónapok óta a levegőben volt a lépés, a hirtelen kirúgáson ő is meglepődött – azt mondja: a kanadai mester szerződése az évad végéig, azaz a jövő évi budapesti divízió I-es világbajnokságig szól. „Ezzel együtt most helyzet van – említi. – Amennyiben a meghatározó hokisok bizalma valóban megrendült az edzőben, akkor a szövetség szakmai vezetőire – megfelelő tájékozódás után – komoly döntés vár. Az elnökség a jövő hét csütörtökjén ülésezik, addigra tisztán kell látni, már csak azért is, mert november kilencedikétől olimpiai selejtező vár a csapatra.”

Persze megkerestem Kevin Primeau-t is, az érintett vajon hogyan fogadta sebtében történő elbocsátását.

– Rendkívül csalódottan vettem tudomásul, hogy menesztettek. Az időzítést különösen megmagyarázhatatlannak tartom, hiszen teljes erővel készültünk a Graz ellen, és csak néhány órával a meccs előtt tudtam meg: nem én állok majd a kispadnál. Ami biztos: a csapat az osztrák liga legutóbbi kiírásában a klub történetének a legjobb helyezését érte el az irányításommal.

Primeau megjegyezte még, hogy a mostani évadban a társaság valóban nem szerzett annyi pontot, amennyit előzetesen remélni lehetett, ugyanakkor egyike volt annak a három együttesnek, amely pontot rabolt a táblázat élén álló Villachtól. Ráadásul az egyből akár két pont is lehetett volna, de a szétlövésben éppen egy exfehérvári, a nagyon hiányzó Derek Ryan talált be a fehérvári kapuba.

S hogy ha rajta múlik, marad-e kapitány?

– A megállapodásom tavaszig szól a szövetséggel. A soron következő feladat a budapesti olimpiai selejtező, amit már nagyon várok.

A kanadai Kevin Primeau (hátul, jobbra) már nem fehérvári edző, de még magyar szövetségi kapitány
A kanadai Kevin Primeau (hátul, jobbra) már nem fehérvári edző, de még magyar szövetségi kapitány
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.