Uzsora United

Angliában sport- és vallási vezetők, szurkolók, politikusok, önkormányzati tisztviselők, újságírók egyaránt etikátlannak tartják, hogy a következő évadtól a Wonga, az uzsorakamatot szedő mikrohitelező cég szponzorálja a Newcastle United futballcsapatát.

A négyéves üzlet 32-36 millió fontot ér a Tyne-parti együttes számára, amely egyúttal felbontotta a Virgin Money bankkal korábban kötött támogatási szerződését. Örülhetnek a fekete-fehér színekben játszó észak-angliai gárda drukkerei, hiszen a megállapodás részeként a Newcastle stadionját visszakeresztelik St. James’s Parkra. Nem mintha valaki is másként emlegette volna az alatt a rövid idő alatt, amíg – tulajdonosa érdekeltsége miatt –The Sports Direct Arenának nevezték.

Mike Ashley 2007-ben abban a reményben vásárolta meg – 134 millió fontért – a klubot, hogy azt belátható időn belül önfenntartóvá tudja változtatni. A mostani megegyezés értelmében a pénzemberek legalább másfél millió fontot fektetnek be a Newcastle ifjúsági akadémiájába. Noha a Wonga komoly gesztust tett azzal, hogy nem kívánja a nevére venni a hatodik legnagyobb –több mint 52 ezer néző befogadására alkalmas – angliai stadiont, csak a tulajdonos és a menedzsment tartja „bravúrosnak” a megállapodást. Nick Forbes, Newcastle város tanácsának elnöke „felháborítónak és undorítónak” nevezte, hogy a futballklub „eladta lelkét az ördögnek”.

Az önkormányzat a saját bőrén tapasztalja, milyen katasztrofális hatással van az emberekre, amikor uzsorakamat-szedők hálójába kerülnek, hiszen a kiszolgáltatott kölcsönfelvevőket végül a tanácsnak kell kisegítenie. A Wonga pénzügyi „hiénakultúrája” különösen élesen jelentkezik a munkanélküliség sújtotta északkeleti országrészben, ahol a fizetésosztások alkalmával mintegy harmincezer ügyfelet sarcol meg.

Az ügy vallási vonatkozása, hogy – miután a Korán elítéli a hitel után fizetendő kamat fogalmát – a Newcastle muzulmán játékosai, mint Demba Ba, Hatem Ben Arfa, Papiss Cissé és Cheick Tioté, akár el is utasíthatják a Wonga feliratú mez viselését. Erre már van nemzetközi példa, hiszen a jelenleg Pekingben futballozó Frederic Kanouténak abban az időben, amikor a Sevillában játszott, a mérkőzésekre nem kellett felvennie a 888.com szerencsejáték honlap logóját ábrázoló mezt.

Az angol labdarúgók, illetve a futballszurkolók szövetsége is helytelenítette a Wongát kedvező színben feltüntető együttműködést. Hasonló egyezséget amúgy Magyarországon is kötöttek: az FTC futballrészlege a magyar mikrohitelező céggel írt alá szponzori szerződést. Ám etikai kérdéseket feszegető vita nem követte a bejelentést, azaz a megállapodáson odahaza nem akadt fenn senki…

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.