Szer és módszer

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége közzétette jelentését arról a doppingszisztémáról, amelyet Lance Armstrong (képünkön) és a US Postal „istálló” alkalmazott. A szervezet augusztusban jelentette be, hogy az országúti kerékpárost örökre eltiltja a versenyzéstől, s megfosztja mind a hét Tour de France-sikerétől.

A nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderül: a bringás és a gárda elöljárói kifinomult módszerekkel csaltak, s a tehetséges csapattársakat ugyancsak tudatosan nevelték a tiltott szerek használatára. A kétszáz oldalas összefoglaló szerint Armstrong már 1998-ban is a doppingszereknek köszönhetően ért el kiemelkedő sikereket. Majd egymás után két hegyi szakaszon is klasszisteljesítményt nyújtott az 1999-es Touron, s az Alpe d’Huezen – a csapattagok vallomása szerint – csak azért nem nyert, mert nem akarta túlzottan magára irányítani a figyelmet. (Az 1999-es minták ismételt tesztjén hat Armstrong-mintában mutatták ki az EPO elnevezésű teljesítményfokozót.)

Az ügynökség közleményében felsorolta, kik voltak azok a versenyzők, akik Armstrongra vallottak. A listán megannyi korábbi klasszis, az amerikai kerékpároshoz sokáig hű fegyverhordozó szerepel. (A kerekesek egyúttal elismerték, hogy maguk is tiltott szereket szedtek.) Feltűnik a lajstromban Frankie Andreau, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Vande Velde, Jonathan Vaughters és David Zabriskie neve is. Mindannyian meghatározó szerepet játszottak Armstrong Tour-győzelmeiben, sőt Hincapie valamennyi siker idején Armstrong társa volt. Hamilton arról beszélt: Armstrong a svájci körversenyen megbukott egy EPO-teszten, de a csapat a Nemzetközi Kerékpár Szövetségnél elintézte, hogy titokban maradjon az eset.

Ezzel érthetővé válik, hogy Armstrong „magánemberként” 100 ezer dolláros adományt ajánlott fel a szervezetnek. A doppingellenes ügynökség bizonyítékot talált arra is: a hétszeresen „elmeszelt” versenyző 475 ezer dollárt utalt át Michele Ferrari, a hírhedt doktor számlájára. Ezzel kapcsolatban érdekes részlet, hogy Filippo Simeoni itáliai kerékpáros egy olaszországi nyomozás során az Armstronggal kapcsolatban álló orvosra vallott. Az amerikai sportoló dühös lett, s a 2004-es Tour szakaszainak egyikén azt mondta kollégájának: „Nagy hibát követtél el, amikor a Ferrarira vallottál. Sok időm és pénzem van. Megsemmisíthetlek.” (E jelenetről videofelvétel készült.)

Travis Tygart, a doppingellenes szervezet ügyvezetője így fogalmazott: „Bizonyítékaink kétséget sem hagynak afelől, hogy a US Postal kerékpároscsapata működtette a sporttörténet valaha látott legprofibb és legsikeresebb doppingprogramját.” Armstrong a Twitteren reagált a messzemenően részletes, s megdöbbentő információkat tartalmazó dokumentum nyilvánosságra hozatalára: „Hogy mit csinálok ma? Szórakozni megyek a családommal, az egész ügy nem érint meg.” A kerékpársportról ez nem mondható el...

Lance Armstrong
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.