El Clasico: Nem lehet megunni

Újabban gyakoribbak a „klasszikus” spanyol labdarúgó-rangadók, mint hajdanán a magyar–osztrák mérkőzések.

Csak azóta, hogy José Mourinho ül a királyi gárda kispadján, vasárnap 19.50-kor tizennegyedszer találkozik egymással a Barcelona és a Real Madrid. (A Sport1 19 órától közvetít.) A mérleg a katalánok szemszögéből: 6 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség. (Ebben bajnoki, Király Kupa-, spanyol Szuper Kupa- és BL-mérkőzések egyaránt szerepelnek.)

A Nou Campban ez idő alatt háromszor nyert a „Barca”, kétszer iksszel zárult a csúcsmeccs, egyszer pedig – ez év tavaszán –a fővárosi fehérek vitték el a pálmát. Amúgy a mostani lesz a 166. bajnoki meccs a két nagy csapat között. Muszáj itt is kitérni a statisztikára: eddig (31 döntetlen mellett) 65 katalán és 69 madridi diadal született. Most a Barcelona jobb helyzetben van, hiszen százszázalékos teljesítménnyel vezeti a tabellát, míg örök vetélytársa nyolc ponttal és öt hellyel mögötte áll.

Xavit olyannyira felvidította ez a szituáció, hogy azt mondta: „Az én szemem előtt két találkozó lebeg. A 6-2-es meg az 5-0-ás...” (Az egyik csapás 2009-ben, a másik 2010-ben – már Mourinhóval – érte a Real Madridot.) Ám veszélyes a kiütéseket emlegetni, ha a földkerekség talán leggyorsabban és leghatásosabban kontrázó együttese látogat a katalán katlanba. Cristiano Ronaldo szerdán hármat vágott be Amszterdamban az Ajaxnak, és azok a veszedelmes ellenakciók a leginkább rajta múlnak.

Ráadásul a Barcelona védősorából hiányzik a kedden Lisszabonban súlyosan megsérült Puyol, és Piqué is kihagyta a pénteki edzést, azaz visszatérésére aligha számíthatnak a vörös-kékek. Márpedig a Song, Mascherano középső kettősnél volt már biztonságosabb páros... Igaz, az első bajnoki El Clasicóján dirigáló Tito Vilanova edző visszavonhatja a védősorba a nagy játékintelligenciájú Busquetset, de ennek nem örülnének a barcelonai szurkolók, mert szerintük a Xavi, Busquets, Iniesta középpályás és a Fabregas, Messi, David Villa támadó hármasnak kellene játszania. Ám az összeállítás nem kívánságlista alapján történik...

Tudják ezt a Real Madrid hívei is. Hatvannyolc százalékuk – egy internetes szavazás szerint – Kakát látná szívesen a tizenegyben, ám Mourinho inkább Özilt és új szerzeményét, Modricot favorizálja. Azért az meglepő volna, ha mindkettőt a kezdőcsapatban szerepeltetné, bár – hiába vendég a királyi gárda – a döntetlen ezúttal nem jó a Real Madridnak, akkora a differencia a táblázaton a két vetélytárs között. Viszont kitámadni ott, ahol Xavi és Iniesta adja a labdát és a mágikus Messi szlalomozik... Az efféle kinyílás – ha valahol, hát a Nou Campban – egyenlő lehet a hervadással.

S ha a különbség tizenegy pontra nőne, az már végképp nem lenne mesés madridi tizenegy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.