Fény-játék

Úgy várja a Benfica a Barcelonát, hogy európai kupamérkőzésen legutóbb –szinte napra pontosan – harminc esztendeje, 1982. szeptember 29-én győzött spanyol csapat ellen.

A múlt távolába vesző diadalt (2-1) Sevillában, a Betis vendégeként érte el, hat olyan játékost – Manuel Bentót, Humberto Coelhót, Antonio Velosót, Joao Alvest, Nenét és az egyenesen boszorkányos Chalanát – felvonultatva, akit beválasztottak minden idők legjobb harminchárom Benfica-labdarúgója közé. Az persze túlzás, hogy azóta semmi, de a spanyolokkal szemben nem és nem megy... Még olyan szörnyűség is előfordult a lisszaboni együttessel (1999 őszén), hogy a Karpin-, Makelele, Mosztovoj-féle Celta Vigo 7-0-ra kalapálta el a portugál csapatot az UEFA Kupában. Efféle „elintézés” a ma esti Bajnokok Ligája-csoportmeccsen nem fenyeget – pláne, hogy a Barcelona e heti csúcsmérkőzése az El Clasico, a Real Madrid vasárnap esti vendégjátéka a Nou Campban –, de a házigazdák akkor szabadulnának fel igazán, ha végre sikerülne megtörni a szűnni nem akaró szériát. Keretükben tizenhárom dél-amerikaival készülnek a bravúrra: azért „csupán” ennyivel, mert a hét brazil légiós közül az emblematikus középhátvéd Luisaót két hónapra eltiltották, míg Cardozo, a két paraguayi vendégjátékos egyike sérült. Így ma – várhatóan – öt argentin, négy brazil, valamint egy-egy paraguayi és uruguayi futballista lesz a kezdő tizenegyben, portugál meg egy sem...

S hogy a „Barca” miként áll fel? Az nagy kérdés, mert ismét szereplésre kész Abidal, Puyol és Iniesta. Fabregas duplázott, míg David Villa győztes gólt szerzett legutóbb a Sevilla otthonában – ahol a játékvezető is főszerepet játszott abban, hogy a vörös-kékek 0-2-ről 3-2-re fordítani tudtak –, így az ő lisszaboni szereplésük sem vethető el. A spanyol bajnokságot pontveszteség nélkül vezető katalánok új edzője, Tito Vilanova előtt kellemes gondok tornyosulnak, kivéve azt, hogy a nagy vihart kavaró bajnokin büntetlenül kezező Thiago két hónapra kidőlt. A kedvező előjelek ellenére Busquets figyelmeztetett: „Nyerni jöttünk, de tudjuk, a Benficának kiváló labdarúgói vannak, különösen a támadószekcióban.” A középpályás szavait alátámasztja, hogy a vendéglátó együttes szintén listavezető hazájában, bár öt forduló után csupán több szerzett góljával előzi meg a szintén veretlen és ugyancsak 11 pontos Portót (a lisszaboniak gólkülönbsége 14-5, a második helyezett kék-fehéreké 13-4).

Benfica–Barcelona BL-találkozót legutóbb hat és fél éve, a legjobb négy közé jutásért rendeztek a Fény stadionjában: akkor 0-0-lal zárult a parti. Ha nem is volt az szalonremi, a gól nélküli döntetlentől most megannyi lisszaboni szurkoló és sok millió tévénéző eltekintene...

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, MÁSODIK FORDULÓ

Kedd

E csoport: Juventus–Sahtyor Donyeck (Digi Sport2, 20.40), Nordsjaelland–Chelsea. Az állás: 1. Sahtyor Donyeck 3 pont, 2–3. Chelsea, Juventus 1–1 (2-2-es gólkülönbség), 4. Nordsjaelland 0.

F csoport: Valencia–Lille, BATE Boriszov–Bayern München. Az állás: 1. BATE 3 (3-1), 2. Bayern 3 (2-1), 3. Valencia 0 (1-2), 4. Lille 0 (1-3).

G csoport: Szpartak Moszkva–Celtic (Digi Sport1, 17.45), Benfica–Barcelona (Sport1, 20). Az állás: 1. Barcelona 3, 2. Benfica, Celtic 1–1 (0-0), 4. Szpartak 0.

H csoport: CFR Cluj–Manchester United (Digi Sport1, 20.15), Galatasaray–Braga. Az állás: 1. Cluj 3 (2-0), 2. MU 3 (1-0), 3. Galatasaray 0 (0-1), 4. Braga 0 (0-2).

Szerda

A csoport: Dinamo Zágráb–Dinamo Kijev, Porto–PSG. Az állás: 1. PSG 3 (4-1), 2. Porto 3 (2-0), 3. Zágráb 0 (0-2), 4. Kijev 0 (1-4).

B csoport: Schalke–Montpellier, Arsenal–Olimpiakosz. Az állás: 1–2. Arsenal, Schalke 3–3 (2-1), 3–4. Montpellier, Olimpiakosz 0–0 (1-2).

C csoport: Zenit Szentpétervár–Milan (Digi Sport2, 17.40), Anderlecht–Malaga. Az állás: 1. Malaga 3, 2–3. Anderlecht, Milan 1–1 (0-0), 4. Zenit 0.

D csoport: Manchester City–Dortmund (Digi Sport1, 20.30), Ajax–Real Madrid (Digi Sport2, 20.40). Az állás: 1. Real Madrid 3 (3-2), 2. Dortmund 3 (1-0), 3. City 0 (2-3), 4. Ajax 0 (0-1).

Fő a jókedv! A Benfica edzésén Nolito (balra) és a Bragától szerződtetett brazil Lima, aki legutóbb duplázott a Pacos Ferreira ellen (2-1)
Fő a jókedv! A Benfica edzésén Nolito (balra) és a Bragától szerződtetett brazil Lima, aki legutóbb duplázott a Pacos Ferreira ellen (2-1)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.