London felett kék az ég

A híresen rossz vesztes Arsene Wenger ezúttal sem tagadta meg magát: a francia szakvezető valósággal őrjöngött az Arsenal Chelsea elleni 2-1-es veresége után. A francia „professzor” hangulatának nem tett jót, hogy a „kékek” mindkét gólja előre begyakorolt figura után született.

Ráadásul a hármas sípszó elhangzása után a Sky Sports tévécsatorna befolyásos szakkommentátora, Graeme Souness is felbosszantotta. A skót és liverpooli hős, korábbi sikeres tréner sommás véleménye szerint folytatódik az „ágyúsok” 2005 óta tartó trófeanélkülisége, mivel „nem lehet semmilyen elsőségben bízni, ha az ember ilyen ostoba gólokat enged be. Így nem lehet meccseket nyerni, és elpárolog a játékosok önbizalma”. A látogatók mindkét találatát Juan Mata szabadrúgása előzte meg.

Az első esetben, a huszadik percben a magabiztosságát nagy nehezen visszanyert Fernando Torres vágta be Vito Mannone hálójába a beadást, másodszor, a szünet után nyolc perccel már Mata neve került fel az eredményjelző táblára, még ha a labda enyhe gellert is kapott Laurent Koscielnyn. A kettő között, röviddel az első félidő vége előtt Gervinho bravúros gólja csillantotta fel a reményt a bajnokságban szombat kora délutánig veretlen észak-londoniak számára. Az eredmény igazolta a listavezető Chelsea szakvezetője, Roberto di Matteo John Terry csapatkapitányba vetett bizalmát.

Az Angol Labdarúgó Szövetség által a héten elmarasztalt, a QPR Anton Ferdinandjával szembeni rasszistának minősített megjegyzése miatt négy mérkőzéstől eltiltott és 220 ezer fontos pénzbírságra ítélt középhátvéd a tőle megszokott határozott stílusban irányította a gárdát és hárította az Arsenal támadásait. A találkozó végén pedig boldoggá tett egy Chelsea-szurkoló kisfiút, akinek kezébe nyomta azóta nyilván már az eBay-en forgó stoplis cipőjét…

1989-ig kellett visszamennie a futballtörténelemben annak, aki vette magának a fáradságot, hogy megtalálja a Tottenham Hotspurnak a most szombati 3-2-t megelőző, Old Traffordban aratott győzelmének jegyzőkönyvét. Persze ismerős nevet találhatott a dokumentumban: a Manchester Unitedet Alex Ferguson irányította huszonhárom évvel ezelőtt is. De amikor szombaton kora este Jan Vertonghen a találkozó második percében bevette a United első számú kapusa rangjáért küzdő Anders Lindegaard hálóját, nemcsak egy nagy meglepetés felé indította el a vendégeket, hanem a leggyorsabb gólt érte el az „álmok színpadán” a MU ellen a Premier Liga történetében (0-1).

Az első negyvenöt perc kizárólag a Spursról szólt, a „vörös ördögök” szervezetlenül, lelketlenül és fantáziaszegényen tették ki magukat az ellenfél kényének és kedvének. Még szerencséjük volt, hogy a háborítatlanul előretörő Gareth Bale gólja után nem kerültek még nagyobb hátrányba (0-2). Ahogyan egy hete Liverpoolban, a szünetben ismét alaposan megkapták a magukét a jogosan dúló-fúló skót gurutól. A prédikáció mellett a másik változás a szezon kezdetén súlyos combsérülést szenvedett Wayne Rooney visszatérése volt. A zömök csatár először játszott Robin van Persie oldalán, és együttműködésük ígéretesnek tetszett.

A második játékrész lélegzetelállítóan indult. Az 51. és 53. perc között háromszor módosult a mérkőzés állása. Előbb Rooney mérnöki pontosságú beadását Naninak szinte csak be kellett pöccentenie a veterán Brad Friedel hálójába, majd André Villas-Boas új szerzeménye, az amerikai Clint Dempsey állította helyre a Spurs kétgólos előnyét, végül a MU-hoz frissen szerződtetett Shinji Kagawa értékesítette Van Persie kitűnő passzát (2-3). A frenetikus tempóban végződött összecsapás utolsó perceiben a teljes United-team, beleértve Lindegaardot is, a Spurs kapuját rohamozta. Fortuna ezúttal cserbenhagyta a vesztésre álló mérkőzések fináléjában rendszeresen fordítani képes Unitedet.

„AVB” eksztatikus ünneplése nem volt indokolatlan, hiszen mind az első felvonásban mutatott támadó játék, mind a fordulás után tanúsított túlélési képesség minden elismerést megérdemelt. Szokatlan vereséget szenvedett hazai pályán, a Craven Cottage-ban a Fulham. Mentségére szóljon, hogy a bajnok Manchester City volt a legyőzője. A 2-1-re végződött meccs hőse Edin Dzeko volt, aki Petrics 10. percben értékesített tizenegyese, majd Sergio Agüero szünet előtti egyenlítő gólja után amolyan „szupercsereként” lépett a pályára, s lényegében az első ígéretes akciójából győztes gólt szerzett a 87. percben.

Jó napjuk volt szombaton a Mersey-parti szurkolóknak. Délidőben az Everton folytatta remek bajnoki nyitányát az újonc Southampton 3-1-es legyőzésével a Goodison Parkban, ebéd után pedig a Liverpool először nyert bajnoki mérkőzést Brendan Rodgers kinevezése óta. A Norwich ellen idegenben kivívott 5-2-ből Luis Suarez mesterhármassal vette ki a részét.

Az élmezőny: 1. Chelsea 16 pont, 2. Everton 13, 3. Manchester United 12, 4. Manchester City 12, 5. Tottenham 11.

Légtáncosok. Fernando Torres és John Terry gólöröme
Légtáncosok. Fernando Torres és John Terry gólöröme
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.