Janics-búcsú

Vége a bizonytalanságnak: Douchev-Janics Natasa tegnap személyesen jelezte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetőinek, hogy Szerbiában folytatná pályafutását.

Janics háromszor nyert olim piai aranyérmet Magyarország színeiben: 2004-ben Athénban 500 méteren egyesben és párosban – Kovács Katalinnal –, míg 2008-ban, Pekingben pedig szintén K–2 500-on nyert Kováccsal. Az idei, londoni olim pián a szerb születésű kajakos két érmet – egy ezüstöt és egy bronzot – érdemelt ki.

– Douchev-Janics Natasa bent járt a szövetségben, és hivatalosan is jelezte, hogy a jövőben nem magyar színekben kíván szerepelni a világversenyeken – közölte csütörtökön Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára. – Sajnáljuk, hogy így döntött, nagyon sokat köszönhetünk neki, hiszen a három olimpiai aranyérem mellett tizennyolc világbajnoki és tizenhét Európa-bajnoki címet is nyert az elmúlt évtizedben. Hozzáteszem: ő is rengeteget köszönhet a magyar kajak-kenu sportnak. Tizenhárom éve élt és készült Magyarországon, minden lehetőséget megkapott anyagilag és emberileg. A szövetség elnökségének mostantól kezdve egy hónapja van arra, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző kérelméről. Ez alatt az idő alatt egyeztetünk majd a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal, valamint a szerb sportági szövetséggel is.”

A hazai szövetség elnökség megteheti, hogy megakadályozza a vajdasági Janics versenyzői repatriálását. Ebben az esetben a sportoló –a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség szabályzata szerint – a következő két évadban nem vehetne részt nemzetközi viadalon, Szerbia képviseletében (amelyben eredetileg – még jugo szlávként – szerepelt) csak 2015-ben állhatna rajthoz ismét a világversenyeken.

Tegnap egy másik nyilatkozat is érkezett a magyar sportági szervezethez: e szerint Janics edzője, Kovács László bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a sportolónő felkészítésében.

Janics egyelőre nem akar megszólalni, ígérete szerint néhány napon belül sajtótájékoztatón jelenti be távozási szándékának okait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.