Szerb színekben szerepelhet a Benedek Dalma, Janics Natasa kettős

„Kíváncsian várjuk a fejleményeket” – mondta lapunknak Ábrahám Attila,a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára, miután részletezte a versenyzők országváltását szabályozó hazai és nemzetközi előírásokat.

A vonatkozó paragrafusok azért kerültek fókuszba, mert könnyen előfordulhat, hogy a magyar kettős legnagyobb ellenfeleinek egyike, a hétszeres világbajnok Benedek Dalma és a háromszoros ötkarikás, tizennyolcszoros vb-aranyérmes Douchev-Janics Natasa szerb páros lesz a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián. Ennek oka, hogy mindkét klasszis a szomszédba „igazolhat”.

Sőt Benedek már döntött is. A kiváló versenyző, aki magyar válogatottként sorozatban a harmadik olimpiáról maradt le, Szerbiában próbálkozik tovább. Férje az ország állampolgára, így komplikációk nem nehezítik a váltást.

Ábrahám tájékoztatása szerint a magyar szövetségnek november 30-ig kell jeleznie a nemzetközi szervezetnek, ha valamelyik sportoló más nemzet képviselőjeként folytatja pályafutását. Éppen ezért a budapesti központban szeptember 30-ig várják a kérelmeket, amelyeket harminc napon belül bírálnak el. Ugyanakkor a kitételek egyike szerint a nemzeti szövetségnek nincs mérlegelési lehetősége abban az esetben, ha az érintett házastársa a „célország” állampolgára. Ennek nyomán Benedek automatikusan kap zöld utat.

Janics ügye bonyolultabb, annak ellenére is, hogy a versenyző szerb állampolgár (is), és a 2000-es olimpián még Jugoszlávia reprezentánsaként lett negyedik. Ám a nemzetközi szövetség szabályzata – a házastársi kapcsolattal ellentétben – erre nincs figyelemmel, azaz Janics beadványát a magyar szövetség mérlegelheti. A sportág sztárjának még ezen a héten jeleznie kell, ha válogatottmezt szeretne cserélni.

Csonka Gábor, a kajakos menedzsere a Digi Sport műsorában azt mondta: Janics még vívódik. Csonka a Népszabadság kérdésére megismételte kijelentését, és hozzátette: az elmúlt napok csendje alighanem a dilemma jele. Benedek viszont ugyanabban a tévéműsorban elismerte: van olyan elképzelés, hogy a szegedi kajakossal ül majd egy (szerb) hajóban.

A vajdasági Magyar Szó is felidézte azt a szerb közleményt, mely szerint az ottani ötkarikás szervezet tárgyalásokat folytat a magyar féllel Janics további pályafutásáról. Ám Mirko Nisovics, a szerb kajakszövetség első embere arra figyelmeztetett: nem kell még „előreszaladni”, nincs végleges határozat az ügyben. Az elöljáró úgy fogalmazott: „Mindenkinek tisztában kell lennie vele, hogy a mi költségvetésünk nem elég a két sportoló felkészülésének és versenyeztetésének finanszírozásához. A részletek dolgában a Szerb Olimpiai Bizottság vezetőinek kell konzultálniuk a magyarokkal.”

Az biztos, hogy Janics nevelt fia már döntött: Krisztian Douchev szerb színekben folytatja karrierjét.

Janics ezeket még Magyarországnak nyerte
Janics ezeket még Magyarországnak nyerte
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.