Kábeli zűrzavar

Madrid munkáskerületeinek egyikéből jöttek, antirasszisták, antifasiszták, mi több: ők a legrészegebbek és a legharcosabbak.

Legalábbis a Ska-P együttes indulója így jellemzi a spanyol futballbajnokságban szereplő Rayo Vallecano csapatának szurkolóit. Korántsem meglepő, hogy éppen ez a formáció szerezte a dalt: a zenekar éppúgy a Vallecas nevű városrészben alakult, mint a futballklub. A kerület lakói a Franco-diktatúra elleni kiállásukkal váltak ismertté, és a Ska-P sem mentes a politikai szerepvállalástól: síkra száll a halálbüntetés eltörléséért, támadja a katolikus egyház konzervativizmusát, támogatja a különféle emancipációs mozgalmakat, s tagjai elkötelezett antifasiszták.

Miként a labdarúgócsapat szurkolótáborának meghatározó csoportjai is. Ennek persze alapvetően nincs köze a Real Madrid elleni spanyol bajnoki meccshez. Ám a vasárnapra kiírt mérkőzést csupán hétfőn játszották le, mert a kezdés előtt ismeretlenek megrongálták a világítóberendezést. Raul Martin Presa, a klub elnöke azt mondta: „Szabotázs történt! A kábelek nem vágják el magukat.”

Utóbb már futballterroristákról beszélt, de a tetteseket egyelőre nem fogták el. Nem is lesz egyszerű azonosítani a támadókat, olyan profi munkát végeztek. Összehangolt akció keretében csaptak le, ráadásul a stadion tökéletes ismeretét jelzi, hogy a precizitás nyomán a gyors javításra sem volt lehetőség. Éppen ezért akadnak, akiknek jó tippjük van, hol kell keresni a bűnösöket.

A lelátón egy molinó emlékeztetett arra: a vezetőség 25 eurót kifizettetett a bérletesekkel is a „királyi gárda” vendégjátéka alkalmával. A drukkerek élénken tiltakoztak a döntés ellen; hiába. A szurkolók úgy vélik, a Rayo nem törődik a hagyományaival, s csupán a profit érdekli, akár a Vallecasban korántsem kedvelt ellenfelet, a Real Madridot. Pedig a kis klub rajongói nem akarnak csillogó stadiont, ahogyan az elöljárók üzleti logikáját is elutasítják. A Spiegel című lap felhívta a figyelmet arra, hogy a szurkolói fórumok egyikén olyan üzenetek olvashatók, melyek szerint a vasárnapi szabotázs a fanatikusok akciója volt. Egyikük azt írta az interneten: „Szégyen, amit a klub tesz.” A vasárnapi manővert pedig „figyelmeztetésnek” minősítette.

Hogy az egylet profitot nem termelt a hét végén, az biztos: a mérkőzést mintegy százötven országban közvetítették volna, ha nincs a malőr. A hétfői pótlás alkalmával José Mourinho csapata Benzema és Cristiano Ronaldo góljával 2-0-ra nyert.

Alighanem akadtak szurkolók a stadionban, akiknek a vasárnapi sötétség volt a fény az alagút végén.

Madridi táncospár: Fuego és Cristiano Ronaldo
Madridi táncospár: Fuego és Cristiano Ronaldo
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.