Seb Vettel, Hamilton: sebesség, váltás

„Visszatértél a világbajnoki versengésbe.” Sebastian Vettel (Red Bull) versenymérnöke ezzel a mondattal gratulált pilótájának, miután az – Jenson Button (McLaren) és Fernando Alonso (Ferrari) előtt – megnyerte az évad tizennegyedik futamát. A kétszeres bajnok – még inkább az autója – teljesítménye az idén meglehetősen ingadozó volt eddig, s hat futammal a szezon zárása előtt ideje volt hajrába kezdeni. A Szingapúri Nagydíjon aratott győzelmével Vettel huszonkilenc pontra megközelítette a továbbra is az élen álló Alonsót, és a futamon történtek fényében mindinkább úgy tetszik: e két versenyző között dőlhet el a világbajnoki cím sorsa.

Pedig szombaton még úgy látszott, Lewis Hamilton (McLaren) lesz az, aki a spanyol legveszedelmesebb üldözőjévé lép elő. A brit pilóta ugyanis a kvalifikáción egészen elképesztő tempót diktált, az őt követők – sorrendben: Pastor Maldonando (Williams), Vettel, Button, Alonso – még csak megszorítani sem tudták. A verseny különösebb bonyodalmak nélküli startja után viszont szembeszökött: Hamiltonnak korántsem lesz olyan könnyű dolga, mint szombaton. Vettel ugyanis parádés rajtot vett, hamar felzárkózott a brit pilóta mögé. Ők ketten aztán hamar elhúztak a mezőnytől, de az, hogy melyikük a gyorsabb, nem derült ki, Hamilton autójában ugyanis megadta magát a sebességváltó, Vettel pedig az élre állt.

A német pilóta győzelme ezután már nem volt veszélyben, annak ellenére sem, hogy azért akadtak még izgalmak a pályán. A szűk, utcai ringen előbb Karthikeyan (HRT) balesete miatt kellett a beküldeni a biztonsági autót, később pedig azért, mert a fogadkozások dacára is harmatgyenge Mercedesszel küzdő Schumacher elnézett egy féktávot, és letarolta Vergne Toro Rossóját. A balesetek mellett az is alaposan megbolygatta a sorrendet, hogy a gumikat erősen koptató ringen a szokásosnál többször kellett a bokszba hajtaniuk a versenyzőknek. Mindebből Alonso profitált sokat, hiszen a harmadik helyre ugrott előre annak ellenére is, hogy messze nem a Ferrari volt a leggyorsabb a pályán. Jelzi ezt az is: a csapattárs Felipe  Massa kis szerencsével, kínlódva is csak nyolcadik lett, pedig most végre kiváló formában vezetett, remek előzései, briliáns megmozdulásai voltak.

Noha Vettel – aki tiszteletre méltó módon a Forma–1 nemrégiben elhunyt „főorvosa”, Sid Watkins emlékének ajánlotta győzelmét – idei második diadalával megközelítette Alonsót, a spanyol egyáltalán nincs ettől kétségbe esve. Sőt a futam után közölte: ha a későbbiekben is felváltva nyernek riválisai, akkor nem bánja, hogy ő rendre „csak” dobogós...

Szingapúri Nagydíj: 1. Sebastian Vettel (német, Red Bull), 2. Jenson Button (brit, McLaren), 3. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 4. Paul di Resta (brit, Force India), 5. Nico Rosberg (német, Mercedes), 6. Kimi Räikkönen (finn, Lotus), 7. Romain Grosjean (francia, Lotus), 8. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 9. Daniel Ricciardo (ausztrál, Toro Rosso), 10. Mark Webber (ausztrál, Red Bull).

A vb-pontverseny állása: 1. Alonso 194, 2. Vettel 165, 3. Räikkönen 149, 4. Hamilton 142.

Pezsgő élet Szingapúrban... A brit Jenson Button locsolja a győztes német Sebastian Vettelt
Pezsgő élet Szingapúrban... A brit Jenson Button locsolja a győztes német Sebastian Vettelt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.