Liverpool: békebeli vereség

Akármennyire gyengélkedik is a Liverpool, régi meghitt ellensége, a Manchester United elleni mérkőzése a bajnokság hagyományosan a legnagyobb várakozással megelőzött eseménye.

A két csapat vasárnap délidőben az Anfield Roadon lejátszott idei első meccsének különös jelentőséget kölcsönzött az 1989-es hillsborough-i katasztrófáról alig több mint egy hete nyilvánosságra hozott független jelentés, amely – a korábbi szemlélettel szemben – felmenti a felelősség alól az elhunyt kilencvenhat drukkert és az életben maradt liverpooli szurkolókat. Ennek nyomán mind Brendan Rodgers, a „vörösök” nemrégiben kinevezett edzője, mind Sir Alex Ferguson, a „vörös ördögök” élén alig 25 éve és 10 hónapja álló mester észérvekkel és érzelmekkel egyaránt hatni próbált a szurkolókra, hogy fejezzék be egymás súlyos sértegetését, a hillsborough-i, valamint az MU huszonhárom halálos áldozatot követelő 1958-as müncheni légi szerencsétlenségére utaló több évtizedes skandálást. A nézősereg ezúttal hallgatott a jó szóra.

A kezdőrúgást megelőzően a két veterán csapatkapitány, Steven Gerrard és Ryan Giggs 96 vörös léggömböt engedett fel a magasba. A vendégek nevében Sir Bobby Charlton, a müncheni tragédiát túlélő legenda 96 vörös rózsából álló csokrot nyújtott át Ian Rushnak, a Liverpool korábbi gólkirályának. Magát a pályát a szurkolók feje fölé tartott, fehér és vörös papírokból kirakott Truth (igazság), Justice (igazságosság) felirat és a 96-os szám mozaikja díszítette. Az emelkedett hangulatban nem is történhetett másképp, mint hogy Luis Suarez és Patrice Evra kulturáltan kezet fogott egymással. Mint emlékezetes, az uruguayi válogatottat az előző évadban nyolc mérkőzéstől eltiltották, amiért az MU francia légiósát rasszista megjegyzésekkel illette, majd a két csapat következő összecsapásán Suarez nem fogadta el Evra kézfogását.

Az első félidőben a házigazdák vitathatatlan fölényben futballoztak a helyét nem találó Uniteddel szemben, ám a mérkőzés a 39. percben drámai fordulatot vett: Halsey játékvezető gondolkodás nélkül piros lapot vett elő a zsebéből, amikor a mindaddig remek teljesítményt nyújtó Shelvey páros lábbal „beleszállt” Evansbe. Ezzel együtt a szünet után alig tértek vissza a csapatok a pályára, amikor a Liverpool vezetéshez jutott (1-0). Aligha rendelkezhetett volna másképp az égiek forgatókönyve, mint hogy Gerrard legyen eredményes parádés kapura lövésével, hiszen az ő unokatestvére, Jon-Paul Gilhooley volt tízévesen Hillsborough legfiatalabb áldozata. A United, mely a szünetben minden bizonnyal megkapta Sir Alextől az úgynevezett „hajszárító-kezelést”, azaz a megérdemelt ledorongolást, öt percen belül egyenlített, mégpedig annak a kis brazil védőnek, Rafaelnek a jóvoltából, aki a manchesteriek közül egyedül mutatott némi lelkesedést a találkozó során (1-1).

Létszámhátránya ellenére a Liverpool folytatta a küzdelmet idei első győzelméért, ám Fortuna továbbra is a Manchestert támogatta. A játékvezető a hazaiak két jogosnak látszó tizenegyes-követelését is visszautasította, ám a 81. percben Johnson nem különösebben ordító szabálytalanságát Valenciával szemben büntetővel torolta meg. Ennek külön érdekessége: Ferguson állítólag nem is tűnődött azon, hogy az utóbbi hetek kihagyott tizenegyesei után kire bízza a felelősséget, mert hosszú pályafutása során az Anfield Roadon mindeddig csak egyszer mutattak a játékvezetők manchesteri támadás nyomán „a” pontra. A döntés végül Van Persie-re esett, és a holland válogatott ezúttal nem hibázott (1-2). Igaz, volt ideje gondolkozni, mert az ominózus akció során rosszul eső, majd hordágyon távozó Agger hosszú kezelést igényelt. A United tizenegyes-mizériája véget ért, egyben az MU hat év óta először szerzett három pontot a Liverpool vendégeként. Rodgers kálváriája viszont tovább tart: talán száz évre is vissza kell menni a futballtörténelemben, hogy az ember a kiesőzónában találja a nagy múltú Mersey-parti csapatot.

Ha már a szerencsés győzelmeknél tartunk, nem maradhat említés nélkül a Chelsea-nek szombaton a Stamford Bridge-en nehezen kivívott 1-0-ja az oroszlánként küzdő Stoke City ellen. A 85. percre hagyott gól a hátvéd Ashley Cole nevéhez fűződik.

Vasárnap késő délutánra maradt a Manchester City–Arsenal rangadó, melyen a címvédő csapat ugyancsak a játék menetével ellentétesen szerezte meg a vezetést a 40. percben Lescott fejesével. A Premier Ligának – a szakértők szerint – két legtetszetősebben passzoló csapata végül 1-1-es döntetlenben „egyezett” meg. Érdekes módon az „ágyúsok” késői egyenlítő gólját is egy védő, Koscielny érte el.

Az élmezőny: 1. Chelsea 13 pont, 2. Manchester United 12, 3. Everton 10, 4. West Bromwich 10.

Liverpool–Manchester United 1-2: Kagava, Agger, Rafael
Liverpool–Manchester United 1-2: Kagava, Agger, Rafael
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.