Három a belga igazság

„Akkor nyerünk” – nyugtázta a hatvan év körüli sajtárus a genki piacon csütörtök reggel, miután megerősítettem értesülését, amely szerint a Videoton költségvetése nem közelíti meg a tízmillió eurót. A kereskedő a büdzsé alapján elképzelhetetlennek tartotta a székesfehérváriak pontszerzését az Európa Liga csoportkörének nyitófordulójában.

Ezzel egyúttal le is zárta a beszélgetés futballt érintő részét, s a továbbiakban inkább a termékeit mutatta be. Ám ő ahhoz a táborhoz tartozott, amelynek tagjai legalább szót váltottak a találkozóról. A többség inkább az impozáns hal- és gyümölcskínálatot elemezte, sőt volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságíróknak inkább a több ezer embert foglalkoztató helyi Ford-gyár körüli problémákat kellene körüljárniuk. Ám a „meccshangulat” nem kerülte el a vásárt: megérkezett ugyanis a Videoton-szurkolók egy kis csoportja, s hangos „Szervusztok, szervusztok!” kiáltásokkal köszöntette a helyieket. Az érdeklődők a rövid közjáték után ismét a pultokra fókuszáltak, s a helyi kávéházak egyikének teraszán korsó sörének társaságában üldögélő férfi arra figyelmeztetett, hogy az esti meccsen se várjak telt házat. Közlése csöppet meglepő volt, mivel a hét végi, Beveren elleni mérkőzésen huszonegyezren gyűltek össze a stadionban. A közbevetésre felelve azzal indokolta pesszimista jóslatát, hogy a televízió közvetíti a találkozót, továbbá a jegyek is drágábbak, mint a ligameccseken.

Az alkalmi szakértő nem tévedett: legföljebb félig telt meg a huszonötezer néző befogadására alkalmas létesítmény. Részint ennek köszönhető, hogy a néhány száz székesfehérvári drukker dalolása szépen hallatszott az arénában. Miként a taps is, amelyet Tóth Balázs kapott a hazai szurkolóktól, akik molinóval is köszöntötték a korábban több évig Genkben futballozó középpályást. A játékos a találkozó első lövésével „hálálta meg” a gesztust. A másik kapu előtt Joseph-Monrose veszélyeztetett: betört a büntetőterületen belülre, ám a bal alsó sarok mellé lőtt. Kollégája pontosabban célzott: Vossen Buffel jobboldalról érkező beadását fejelte Bozsovics kapujába a huszonkettedik percben (1-0).

A gól után sem változtatott az Európa Liga kvalifikációs szakaszában bevált taktikáján Paulo Sousa, a Videoton szakvezetője: a magyar csapat visszahúzódott saját térfelére, s gyors ellentámadásaiban bízott. Hiába: a vendégegyüttes egyetlen helyzetet sem dolgozott ki az első félidőben. Igaz, a hazai gárda támadójátékát sem lehetett a fantáziagazdag szóval leírni...

A fordulás után kissé aktívabb lett a Videoton, de a sérült Köteles Lászlót helyettesítő Van Houtnak egy alkalommal sem kellett bravúrt bemutatnia. Nem úgy a túloldalon Bozsovicsnak, aki szépen tenyerelte ki De Ceulaer jobb alsó sarok felé küldött labdáját. Néhány perccel később már ő is verve volt, de Vossen sarkazása elkerülte a kaput.

Egy óra telt el a mérkőzésből, amikor Van Houtnak is veszedelmesnek tetsző lövést kellett hárítania: Sándor György kísérletezett húsz méterről. A Genk látványos akcióval válaszolt: a támadás végén De Ceulaer finoman alápörgetett a labdának, de Bozsovics megnyúlt, s elérte azt. A hazaiak mind gyakrabban kerültek helyzetbe, ám veszni hagyták lehetőségeiket: Vossen hol önző volt, hol a lécre fejelt...

Amikor precíz volt, csapata gólt szerzett: beadását Buffel passzolta a Videoton kapujába (2-0). A hosszabbítás perceiben De Ceulaer állította be a végeredményt (3-0).

A Genk könnyedén tartotta otthon a három pontot. Persze ezt a sajtárus már reggel a piacon megmondta...

GENK VIDEOTON 3-0  (1-0)

Európa Liga-csoportmérkőzés, Genk, 12 000 néző. Jv.: Duhamel (francia).

Genk: Van Hout – Fernandez (Nadson, 77.), Simaeys, Koulibaly, Hamalainen –Buffel, Gorius, Hyland, Joseph-Monrose (Plet, 81.) – Vossen (Kumordzi, 86.), De Ceulaer.

Videoton: Bozsovics – Brachi, Caneira, Vinicius, Stopira – Walter Lee, Tóth (Kovács, 65.), Sándor, Mitrovics, Filipe Oliveira (Gyurcsó, 58.) – Torghelle (Nikolics, 73.).

Gól: Vossen (22.), Buffel (78.), De Ceulaer (92.).

EURÓPA LIGA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, ELSŐ FORDULÓ

A csoport: Young Boys–Liverpool 3-5, Udinese–Anzsi Mahacskala 1-1

B csoport: Hapoel Tel-Aviv–Atletico Madrid 0-3, Viktoria Plzen–Academica Coimbra 0-1

C csoport: AEL Limasszol–Mönchengladbach 0-0, Fenerbahcse–Marseille 2-2

D csoport: Maritimo–Newcastle 0-0, Bordeaux–FC Bruges 4-0

E csoport: Stuttgart–Steaua 2-2, FC Köbenhavn–Molde 2-1

F csoport: Dnyepropetrovszk–Eindhoven 2-0, Napoli–AIK Stockholm 4-0

G csoport: Genk–Videoton 3-0, Sporting Lisszabon–FC Basel 0-0

H csoport: Internazionale–Rubin Kazany 2-2, Partizan Belgrád–Nyefcsi Baku 0-0

I csoport: Lyon–Sparta Praha 2-1, Bilbao–Hapoel Kirjat Smona 1-1

J csoport: Maribor–Panathinaikosz 3-0, Tottenham–Lazio 0-0

K csoport: Rapid Wien–Rosenborg 1-2, Leverkusen–Metaliszt Harkov 0-0

L csoport: Levante–Helsingborg 1-0, Twente–Hannover 2-2

Küzdősport: Simaeys és Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.