Nem jött a jobb

Elmaradt a kézfogás Balog Zoltán, az emberi erőforrások – sportot is felügyelő – minisztere és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke között azon a díjátadó ünnepségen, amelyen a londoni olimpián, illetve paralimpián pontszerző helyen (4–6.) végzett sportolókat és vezetőiket köszöntötték.

A Hír24 című portál információja szerint a Szépművészeti Múzeumban tartott rendezvényen Gyárfás „látható ingerültséggel” konstatálta, hogy a tárcavezető nem nyújtotta felé kezét, miután átadta számára az oklevelet, s ezt követően nem parolázott Szekeres Pál helyettes államtitkárral sem, csupán a sportrészleget irányító, korábbi úszó olimpiai bajnok Czene Attila államtitkár jobbját fogadta el.

Érdeklődésünkre Szekeres megerősítette az értesülést, miszerint Gyárfással elmaradt a „kézfogója”, ám hozzátette: „Nagyjából nyolc perc múlva odajött hozzám, és elnézést kért. Tisztáztunk mindent, nincs semmi gond” – magyarázta a paralimpián kerekes székes vívóként szerepelt sportvezető. Megkerestük Gyárfást is, aki elmondta, nem gondolta volna, hogy ilyesmiből ügy lehet. „Hiszen annyi történt csupán, hogy miután Balog miniszter úr átadta az oklevelemet, a kezét már nem nyújtotta oda. Mivel ő mégis csak egy miniszter, a protokoll szabályai szerint én nem foghatok vele kezet, amíg ő nem teszi egyértelművé erre utaló szándékát.”

Gyárfás hozzátette, hogy Szekeres kéznyújtását nem vette észre, ám Kiss László szövetségi kapitány felhívta rá a figyelmét, hogy a helyettes államtitkárt kihagyta a sorból, így később bocsánatot kért a gesztus elmaradásáért. Ugyanakkor Balogon sem vett észre semmi olyasmit ami arra utalna, hogy neheztel rá. „Ellenkezőleg, amikor később odamentem hozzá, és felkértem, hogy az általam szerkesztett, hagyományosan az esztendő végén megjelenő sportévkönyvbe írja meg az előszót, a miniszter úr az első szóra igent mondott” – magyarázta az úszóelnök.

Az ünnepségen egyébként Balog Zoltán köszönetet mondott a Londonban kiemelkedően szereplő versenyzőknek: „Minden magyar büszke lehet a kemény, küzdelmes munkával kivívott olimpiai eredményekre, Londonnal új tartalmat kapott az, hogy Magyarország sportnemzet” – mondta, majd így folytatta: „Miközben Magyarország kormánya a lehetőségekhez mérten mindent megadott a sikerekhez, az olimpikonok és paralimpikonok bizonyították: igenis, a magyarok képesek helytállni a világ élvonalában. Miért ne sikerülhetne a gazdaságban, a kultúrában ugyanez?”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.