Nem jó a sapkaméret

Alighanem már csupán a legfanatikusabb rajongók bíznak abban, hogy az észak-amerikai profi jégkorongliga idei szezonja – a terveknek megfelelően – október 11-én elrajtol. A mind valószínűbb halasztás oka, hogy lejárt a csapatok és a játékosok közötti viszonyt szabályozó kollektív szerződés, a liga és a hokisok érdekvédelmi szervezete pedig nem egyezett meg az új kontraktus részleteiről.

A vita középpontjában természetesen a pénz áll. A klubok elöljáróinak radikális javaslata szerint a sportvállalkozások a jelenlegi 57 helyett csupán a bevételek 43 százalékát fordítanák a fizetésekre. A jégkorongozók elfogadhatatlannak tartják a bérek ilyen mértékű csökkenését, de még a másik fél kompromisszumos javaslatát sem tekintik tárgyalási alapnak. Pedig a számok ezúttal a tulajdonosokat igazolják. Az észak-amerikai topligák közül a hokibajnokság szereplői költik bevételeik legnagyobb részét a bérekre. Ráadásul sok olyan csapat tagja a mezőnynek, amely nem profitot, hanem legfeljebb veszteséget termel...

Ettől függetlenül a játékosok eltökéltek, aminek nagyon örülnek az orosz liga vezetői. Amíg az NHL szünetel, addig a hokisok kvázi szabadon igazolhatók. A KHL vezetősége felkészült a klasszisok fogadására, már egy héttel a kényszerszünet bejelentése előtt szabályozta az Észak-Amerikából érkező jégkorongozók alkalmazásának feltételeit. A vonatkozó regula szerint a csapatok maximum három NHL-hokist igazolhatnak, az orosz gárdáknál pedig a triónak csak egy tagja lehet külföldi.

A Metallurg Magnyitogorszk gyorsan reagált a kialakult helyzetre, s máris szerződtette Jevgenyij Malkint, az NHL tavalyi gólkirályát, valamint Szergej Goncsart. Sőt tárgyal a kanandai Sidney Crosbyval is. A Donbassz Donyeck az ukrán Alekszej Ponikarovszkijjal és Ruszlan Fedotenkóval erősített, a Slovan Bratislava pedig a szlovák klasszisokkal, Zdeno Charával, Marian Hossával és Lubomír Visnovskyval egyeztet.

Ám nem csupán az orosz elitklubok profitálhatnak a bérvitából. A legutóbbi, 2004-es leálláskor az FTC is kanadai hokisokat igazolt: Jason Strudwick és Rob Niedermayer játszott zöld-fehéz mezben. Akkor összesen mintegy négyszáz játékos költözött ideiglenesen Európába.

A piac most is megnyitott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.