Unfair play

Falra hányt borsónak bizonyult két befolyásos szakvezető, Mark Hughes és Sir Alex Ferguson felhívása a sportszerűség betartására. A Premier League negyedik fordulója előtt Hughes, a QPR trénere azt javasolta: töröljék el a nem is olyan régen, csak 2008-ban bevezetett mérkőzés előtti kötelező kézrázást.

Ehelyett a találkozó utáni búcsúzó és megbékélő jattolás mellett tört lándzsát. A játékosként és menedzserként egyaránt bizonyított „Sparky” előre sejtette, hogy a szombat délutáni, Chelsea elleni nyugat-londoni rangadón Anton Ferdinand hátvéd minden szép szó és józan érvelés ellenére vissza fogja utasítani John Terry gesztusát. Mint emlékezetes, a két együttes közel egy évvel ezelőtti Loftus Road-i találkozóján a „kékek” csapatkapitánya állítólag rasszista megjegyzést tett Ferdinandra. A QPR-futballista feljelentését követő júliusi bírósági tárgyalás az egész angol labdarúgásban változatlanul tapasztalható fajgyűlöletre felhívta a figyelmet, de Terryt felmentették.

Igaz, ezt követően az Angol Labdarúgó Szövetség újabb, éppen egy hét múlva kezdődő meghallgatást rendelt el az ügyben. A háromtagú Független Szabályozó Testület döntésétől és az esetleges büntetéstől függ a középhátvéd nemzetközi pályafutása. Mindenesetre a Premier League vezetése ragaszkodott a rítus betartásához, és ahogyan várható volt, Ferdinand mind Terryt, mind a balhéban ugyancsak érintett Ashley Cole-t levegőnek nézte, sőt a kezdőrúgás előtti térfélválasztásnál a házigazdák új csapatkapitánya, Park Ji-Sung is semmibe vette Terryt. Az ellenfelek annyira kimerülhettek a meccs előtti udvariatlanságoktól, hogy a következő kilencven percben semmi említésre méltót nem produkáltak.

A gól nélküli döntetlen véget vetett a Chelsea szezonkezdő győzelmi sorozatának. Sir Alex Ferguson fáradozása sem járt eredménnyel, igaz, ő a szurkolókat próbálta meggyőzni, hogy a liverpooli drukkerek hét közepi hivatalos felmentése után ideje feladni az immár huszonhárom évvel ezelőtti Hillsborough-katasztrófára utaló sértő skandálást… A „vörös ördögök” legalább a pályán emlékezetest nyújtottak. A vendég Wigan eleve nem sok jóra számíthatott, mivel sorozatban nyolc alkalommal maradt alul Manchesterben.

Ezúttal sem volt másként: az MU 4-0-ás, fölényes győzelmének külön jelentőséget kölcsönzött, hogy míg a második félidőre hagyott gólzáport a vörös mezben hétszázadik alkalommal szereplő veterán Paul Scholes indította el, később két debütáns is betalált a kapuba. Előbb az augusztusban a holland Vitesse-től leigazolt Alexander Buttner, majd a mindössze tizennyolc éves angol Nick Powell bizonyította a skót mesteredző változatlanul zseniális csapatépítő képességét. Gólt szerzett a rendszeres fellépési lehetőségért küzdő mexikói Javier Hernandez is, de a találkozó kiértékelésekor a szüntelenül igyekvő Danny Welbeck is megkaphatta a jeles osztályzatát.

Még jobban jártak az Arsenal–Southam pton mérkőzésre az Emirates stadionba ellátogató nézők. Az „ágyúsok” egész díszlövéssorozatot adtak le, 6-1-re verve a ligába hét év után vissza tért, egyelőre nullapontos újoncot. A tengerparti gárda a reméltnél is aktívabb segítséget nyújtott, hiszen Jos Hooiveld és Nathaniel Clyne öngóllal iratkozott fel az eredményjelző táblára. Arsene Wenger tökéletes délutánjához a frissen szerződtetett német válogatott Lukas Podolskin kívül a duplázó Gervinho és a jövőjét némi elbizonytalanodás után mégis Észak-London-ban elképzelő Theo Walcott járult még hozzá.

Úgy tűnik, a „szentek” a következő idényt ismét a Championshipben kezdhetik meg… A székhelyét Manchesterből Fulhambe áttett Dimitar Berbatov két góllal mutatkozott be új együttesében. A házigazdák 3-0-ra ütötték ki a mindeddig veretlen West Bromwich Albiont. Tovább tart a Liverpool vergődése. A Sunderland ellen elért 1-1-gyel a „vörösök” négy fordulóban mindössze két pontot szereztek. Ugyanezzel az eredménnyel osztozott a pontokon a bajnok Manchester City, mely hagyományosan nem bír a Stoke Cityvel a Britannia stadionban. Az élmezőny: 1. Chelsea 10 pont, 2. Manchester United 9, 3. Arsenal 8.

Olasz meló

A Milan hazai pályán kapott ki 1-0-ra az Atalantától az olasz futballbajnokság harmadik fordulójában. További eredmények: Chievo–Lazio 1-3, Genoa–Juventus 1-3, Napoli–Parma 3-1. Az élmezőny: 1. Juventus 9 pont, 2. Napoli 9, 3. Lazio 9.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.