Itt van Európa!

Két válogatott maradt talpon a százhuszonhárom nemzeti együttest számláló mezőnyből: a sportvilág legnagyobb évenkénti csapatversenyén, a Davis Kupában immár a november közepén esedékes döntőre készülődhetnek a szereplők. A címvédő spanyolok az amerikaiak elleni elődöntős sikernek köszönhetően ismét csatába szállhatnak a salátástálért, az ellenoldalon pedig azok a cseh vitézek állnak majd, akik a tavalyi finalista Argentínát győzték le Buenos Airesben.

Ez utóbbi derbin a vendégek 2-1-es vezetéssel várták a zárónapi két szinglit, ami azt jelentette, hogy a teniszrodeón Argentína csak makulátlan produkcióval üthette volna ki a nyeregből európai látogatóját. Nehezítette a házigazdák dolgát, hogy az ATP-rangsor nyolcadik helyén álló Del Potro csuklósérüléssel bajlódott, ami a veterán Stepanek pénteki sima legyőzésében nem jelentett komoly akadályt, ám a folytatásban már nem tudta segíteni együttesét. Egyértelműen a cseheknek állt tehát a zászló, főként azt követően, hogy Berdych (6.) szetthátrányból s a negyedik játszmában 1-4 állásról fordítva megnyerte a Monaco (11.) elleni mérkőzést, a derbi kulcsrangadóját (6-1, 4-6, 1-6, 6-4, 6-4). Szombaton a Berdych, Stepanek duó némi meglepetésre könnyedén behúzta a párost is.

Vasárnap Berlocq (45.) próbálta helyettesíteni a sérült Del Potrót az éljátékosok összecsapásán, ám képtelen volt megakadályozni Berdych sima sikerét, s ezzel a csehek döntőbe jutását. A legutóbbi sorozat finalistája tehát ezúttal az aranykapuba sem jutott el. Nem úgy a spanyol válogatott, amely a sérült, volt világelső Nadal nélkül is remekel. Az első számú ibériai teniszező pozíciójába előrelépett Ferrer igazolta, hogy nagy felhajtás nélkül is képes valaki a csúcs közelébe jutni. A US Open elődöntőse, a világrangsor 5. helyezettje hátán viszi csapatát: az amerikaiak elleni meccsen pénteken Querry (26.), vasárnap pedig Isner (10.) ellen nyert, azonos koreográfia szerint: az elveszített első játszma után hibátlan teljesítménnyel darálta be ellenfelét.

Hiába a vendégjátékosok bődületes szervái, mert minden labda vissza pattant a spanyol térfélről, ráadásul mindig tökéletes helyre érkezett a csendes ibériai ütése. Nadal árnyékában hajlamosak vagyunk megfeledkezni Ferrer klasszisáról, pedig immár igazi kulcsszereplőnek számít a címvédő együttes válogatottjában, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a Davis Kupában mostanáig mind a tizenhat egyéni meccsét megnyerte. A spanyolok a sevillai arénában rendezett tavaly decemberi döntőben emlékezetes meccsen 3-1-re verték Argentínát. Azóta ki sem mozdultak Ibériából,mivel a sorsolás úgy hozta, hogy valamennyi ellenfelüket otthon fogadhatták.

Ám nem a hazai környezet előnyével magyarázható a kazahok (5-0), az osztrákok (4-1) és az amerikaiak (3-1) legyőzése. A spanyol válogatott ma egyértelműen a világ legjobbjának számít. Novemberben Prágába kell utaznia, ám – fogalmazzunk óvatosan – ott sem lesz esélytelen… A két gárda legutóbb 2009-ben találkozott, akkor a barcelonai Palau Sant Jordi csarnokban rendezett Davis Kupa-döntőben ment minden, mint a karikacsapás: Nadal, Ferrer és a Lopez, Verdasco duó minden partit megnyert a Berdych, Stepanek formáció ellen.

A kínálat cseh oldalon most is ugyanaz (aligha jut szóhoz a Wimbledonban Nadal skalpját megszerző világrangsor-100. Rosol), az ibériaiaknál Nadal ugyan vélhetően nem játszik novemberben sem, ám Ferrer és Almagro (12.), valamint a Granollers, Lopez páros most is bizonyította, hogy a spanyol armada hajója jó széllel halad előre a hatodik Davis Kupa-trófea irányába. Ami pedig a jövő évi mezőnyt illeti: a Világcsoportban maradásért vívott osztályozókon ezúttal Németország vitte véghez azt a bravúrt, amit 1995-ben a magyar csapat, azaz a második vonalba száműzte a 28-szoros Davis Kupa-nyertes Ausztráliát.

Kiesett a sokszoros finalista Svédország is a belgák jóvoltából, s nem lesznek ott a legjobbak között a Bogomolov, Andrejev, Gabashvili összetételű „tarcsival” a braziloktól kikapó oroszok sem. Svájc viszont nem reszkírozott, s a kritikus meccsre szokás szerint csatába dobta a világelső Federert, aki két győzelemmel járult hozzá a hollandok elleni amszterdami meccsnyeréshez.

Cseh tangó Buenos Airesben: Tomas Berdych és társai a döntőbe jutást ünneplik
Cseh tangó Buenos Airesben: Tomas Berdych és társai a döntőbe jutást ünneplik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.