BVSC: birtokos eset

Tágra meredt szemmel ült a Volvo anyósülésén néhány évvel ezelőtt a BVSC asztalitenisz-csapatának akkori új szerzeménye, Jörgen Persson, a svédek ötszörös világbajnok asztaliteniszezője, amikor a kocsi először hajtott be vele a Szőnyi úti létesítmény kapuján. Aztán a klasszis térdig érő tócsákat kerülgetve közelítette meg az ütött-kopott pingpongcsarnokot, ahol gyorsan figyelmeztették: ha jót akar, a mosdót mindenképpen hagyja ki...

A zuglói komplexum – székházastul, stadionostul – azóta is düledezik, de most biztató hírek érkeztek. A MÁV tulajdonában lévő ingatlan új kezekbe kerülhet.

Információink szerint a vasúttársaság lényegében lemondott a létesítményegyüttesről, amelynek tulajdonjoga januártól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőé, azt követően pedig a XIV. kerületi önkormányzaté lesz. Az értesülést Szentpáli Gábor, az idén százegy éves klub ügyvezető elnöke is megerősíti, s nem titkolja örömét: „Végre lehet jövőképünk” – jegyzi meg.

A MÁV 2009-ig havonta 117 millió forinttal támogatta az egyesületet, azóta csupán negyvenmillió érkezik a kasszába, ami éppen annyi, amennyi az ingatlan, illetve a felépítmények bérleti díja. A közüzemi költségeket a szakosztályoknak kell kigazdálkodniuk, s mivel a BVSC (amely néhány éve, mintegy megelőlegezve a tulajdonosváltást, neve mellé biggyesztette a Zugló elnevezést) elsősorban utánpótlás-nevelésre építi tevékenységét, elképzelhető, mekkora terhet jelentett a részlegeknek a summa előteremtése.

– Bízunk benne, hogy Zugló birtokon belülre kerülésével ennek az áldatlan állapotnak is vége lesz, s megkezdődhet a létesítmények rekonstrukciója – említi Szentpáli. Ennek jegyében elsőként az uszoda felújítását tervezik, s nem véletlenül: noha a további csarnokokhoz, pályákhoz (de csak azokhoz...) képest a vizes központ szinte európai, a modernizálást muszáj elvégezni, hiszen ez a létesítmény fogadja a legtöbb látogatót.

Az ügyvezető elnök szerint az önkormányzat alighanem külső tőkét is bevon majd a fejlesztések kivitelezéséhez, s a távlati tervek között szerepel, hogy a gazdaságos működtetés fedezetéül sportcélokat is szolgáló szállodát, rekreációs épületeket húznak fel a Szőnyi úton. Zugló „bejövetelével” a kerületi iskolai úszásoktatás központosítása, a nyugdíjasok sportolási lehetőségeinek megteremtése is megoldódhat, s amennyiben az álmok valóra válnak, a jelenleg tizenkét szakosztályt működtető – naponta összesen mintegy négyezer látogatót fogadó – klub ezerötszáz versenyzőjének sportolási körülményei gyökeresen javulhatnak.

De ha tényleg így lesz, vajon mire utal a jövőben a BVSC nevében a „Vasutas”-t rövidítő V? Nos, Szentpáli Gábor úgy véli, nagyon is sokra: „A dicsőséges eredményekre, a múltra, a hagyományokra. Amelyeket mindenképpen szeretnénk megőrizni.”

Magától értetődő – tehetnénk hozzá, ám az sem képezheti vita tárgyát, hogy egy-két év múlva Jörgen Perssonnak mindenképpen szólni kell: alkalomadtán nézzen be a pingpongcsarnokba.

Vagy ne szaladjunk ennyire előre?

 

Tegnap esett. A BVSC asztalitenisz-csarnokában is
Tegnap esett. A BVSC asztalitenisz-csarnokában is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.