Rózsás vagy tulipános a helyzet?

A mai vb-selejtezőn a hollandokat fogadjuk, akik negyvenöt esztendeje nem kaptak ki Budapesten.

Bizony a negyvenötödik évfordulója is elmúlt már annak, hogy a magyar válogatott legutóbb győzni tudott Budapesten a holland együttes ellen. A mindmáig utolsó hazai sikert (2-1) az 1967. május 10-én rendezett Eb-selejtezőn érték el honfitársaink, de hát akkor még a második helyet foglalták el a France Football év végi európai ranglistáján. Most a FIFA-rangsorban harminchetedikként – közvetlenül Líbia legjobbjai mögött – jegyzik az együttest, az ellenfél pedig nyolcadik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség lajstromában.

És vb-selejtezőt 2001. szeptember elseje óta nem vesztett.

Tizenegy esztendeje az írektől kapott ki Dublinban (1-0), majd a 2006-os világbajnokság kvalifikációs szakaszában tíz győzelmet, két döntetlent és 27-3-as gólkülönbséget produkált, míg a 2010-es vb selejtezőit százszázalékos eredménnyel, nyolc diadallal és 17-2-es gólkülönbséggel zárta. Imponáló adatok, de az is igaz, hogy az írországi kudarc idején az a Louis van Gaal volt a szövetségi kapitány, aki ma is a hollandok szakvezetője, és akkor a narancssárga mezes együttes nem jutott ki a világbajnokságra…

A tréner ilyen szégyent nem akar még egyszer megérni, ezzel együtt mélyreható átalakítást hajt végre „Tulipánia” nemzeti együttesén. Miután az Európa-bajnokságról pont nélkül és dicstelenül távozott a társaság – Wesley Sneijder épp most mondta: „Az nem volt csapat” –, a Bert van Marwijkot váltó mester új fiúk sokaságát hívta a keretbe. A tulipánnál maradva: a védősor – a 82-szeres válogatott John Heitinga kivételével – a virágcsokorban a zöld… Ezzel ellentétben Sneijder a kilencvenedik fellépésére készül, azaz a holland válogatottsági örök listán felzárkózhat Dirk Kuyt mellé, a hatodik helyre – feltéve, hogy Van Gaal nem küldi pályára a tartalékká lefokozott csatárt –, Robin van Persie pedig a hetvenedik szereplése előtt áll, miután Sneijder nem mulasztotta el kinyilvánítani, hogy jobban szeret vele játszani, mint Klaas-Jan Huntelaarral. Huntelaar amúgy 32, míg Van Persie 30 gólos a válogatottban, vagyis a Puskás Ferenc stadion ma esti vendégei látszólag akkor járnának a legjobban, ha mindkét mesterlövész helyet kapna a kezdő tizenegyben, ám a hollandok ragaszkodnak a 4–3–3-as felálláshoz, így a szélsőkhöz is, márpedig Van Persie és Huntelaar egyaránt center.

A vetélytárs együttes rekonstrukcióját jelzi: múlt pénteken, a törökök ellen (2-0) egyetlen olyan játékos sem volt a csapatban, aki elérte volna a harmincadik életévét. Ám a hollandoknál nem nagyobb a változás, mint a magyarok körében, csakhogy a hazai módosítások kényszerűségből fakadnak, hiszen Egervári Sándor szakvezető nem önként mondott le megannyi hiányzójáról, Mészáros Norbertről, Pintér Ádámról, Rudolf Gergelyről, Szabics Imréről, Varga Józsefről. S meglehet, az Achilles-ín-bántalmakkal bajlódó Gera Zoltánt sem vetheti be, noha az angliai légiós hetvenötödször futballozhatna a válogatottban, azaz az örök rangsorban olyan nagyságokat érhetne utol, mint Albert Flórián és Sándor Károly. Juhász Roland viszont biztosan játszik – ezúttal hetvennegyedszer –, így még inkább megszilárdítja helyét minden idők második magyar tizenegyében. Abban már Vanczák Vilmos (64) is benne van, mert – ha csak a szerepléseket nézzük – így fest a „legtöbbszörösök” első két csapata:

1. Grosics (86) – Mátrai (81), Sipos (77), Bálint (76) – Bozsik (101), Garaba (82) – Fazekas (92), Bene (76), Albert (75), Puskás (85), Fenyvesi (76). 2. Király (86) – Vanczák (64), Mészöly (61), Juhász (73) – Nyilasi (70), Gera (74) – Sándor (75), Kocsis Sándor vagy Schlosser (68–68), Kiprich (70), Tichy (72), Hidegkuti (69).

E garnitúrához tartozni felemelő lehet, de lassan elkelne némi eredmény is, mert hazánk fiait évtizedek óta nem volt módunk üdvözölni világ- vagy Európa-bajnokságon. A szavak szintjén hagyományosan ragyogó a helyzet, ám szívesen vennénk már egy utólagos hurrázást a megannyi előzetes diadaljelentés helyett… A tény az, hogy a legutóbbi vb-szereplés (1986) óta nyolcszor negyedik, háromszor harmadik, egyszer-egyszer második és hatodik volt selejtezőcsoportjában a magyar csapat, vagyis az előző Eb-kvalifikációs sorozaton elért harmadik helyezés egyáltalán nem lóg ki a nem éppen szívderítő sorból. Mégis az a hivatalos álláspont, hogy örvendetesen előrelépett az együttes – ezt a keserves negyedszázad alatt már annyiszor hallottuk, hogy ha minden efféle szöveg igaz lett volna, akkor mostanában már 5-0-ra kellene verni a spanyolokat, és két számjegyű győzelemmel szomoríthatnánk el a brazilokat –, végre azonban a pályán is igazolódhatna a fejlődés. Azt azért nem lehet állítani, hogy ma semmi más nem elfogadható, csakis a győzelem, hiszen a rivális a favorit, pláne hogy a két együttes legutóbbi négy – egyaránt magyar vereséggel záruló –meccsén nem kevesebb mint huszonkét gólt helyezett el honfitársaink hálójában. Ráadásul már hét mérkőzést tartalmaz az a széria, hogy a hollandok rendre legyőzik a magyarokat; ilyen sorozatuk csak Ciprus és Luxemburg ellen volt idáig.

Szép volna, ha elmaradna a nyolcadik.

Hát még, ha bekövetkezne a világ nyolcadik csodája…

A D csoport további mérkőzései: Románia–Andorra, Törökország–Észtország.

Ez lesz még

Európa. A csoport: Skócia–Macedónia, Szerbia–Wales, Belgium–Horvátország. B csoport: Olaszország–Málta, Bulgária–Örményország.

C csoport: Svédország–Kazahsztán, Ausztria–Németország. E csoport: Norvégia–Szlovénia, Ciprus–Izland, Svájc–Albánia. F csoport: Észak-Írország–Luxemburg, Izrael–Oroszország, Portugália–Azerbajdzsán.

G csoport: Bosznia-Hercegovina–Lettország, Szlovákia–Liechtenstein, Görögország–Litvánia. H csoport: Anglia–Ukrajna, San Marino–Montenegró, Lengyelország–Moldova.

I csoport: Franciaország–Fehéroroszország, Grúzia–Spanyolország.

Dél-Amerika: Chile–Kolumbia, Uruguay–Ecuador, Paraguay–Venezuela, Peru–Argentína.

MAGYARORSZÁG - HOLLANDIA

Vb-selejtező, Puskás Ferenc stadion, 20.30 (tv: m1). Jv.: Pedro Proenca (portugál).

Magyarország: Bogdán (9-szeres válogatott) – Vanczák (64), Lipták (11), Juhász (73), Laczkó (21) – Koman (22), Korcsmár (10), Hajnal (48), Dzsudzsák (46) – Gera (74) vagy Priskin (40), Szalai (11).

Hollandia: Stekelenburg (51) – Van Rhijn (2) vagy Janmaat (1), Heitinga (82), Martins Indi (2), Willems (7) – Clasie (1), Strootman (12), Sneijder (89) – Narsingh (4), Van Persie (69), Robben (62).

Így készül Hollandia
Így készül Hollandia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.