Búcsúzó „páros”

Nem hálás szerep a távozó bajnokot legyőzni. Kétszeresen megtapasztalta ezt már az argentin Juan Martin Del Potro, aki 2009-ben Marat Szafin csaknem másfél évtizedes karrierjét zárta le, most pedig Andy Roddick búcsújában segédkezett.

A visszavonulását éppen egy hete, a harmincadik születésnapján, némileg váratlanul bejelentő, 2003-ban US Open-győztes és világelső amerikai klasszis három fordulón át „tologatta” maga előtt az elköszönés időpontját, s kedden – az esőzés miatt, 6:6-nál – további egy nappal meghosszabbította aktív karrierjét. A másnapi folytatásban megnyerte a rövidítést, ám végül érvényesült a papírforma, s a hetedikként kiemelt dél-amerikai négy játszmában nyerni tudott (6:7, 7:6, 6:2, 6:4).

Kevesen gondolták ekkor, hogy lesz még egy nagy búcsú a viadal tizedik játéknapján. Nem a Roddick-féle amerikai produkció, a könnyes, érzelgős előadás ismétlődött meg néhány órával később, hiszen a csütörtök hajnalban véget érő találkozón a vesztes nem elérzékenyülve, hanem tőle idegen, érdes hangon kommentálta saját teljesítményét. „Több olyan pillanat is volt ezen a mérkőzésen, amikor azt gondoltam, ember, ez nem történhet meg veled... Nagy csalódás volt számomra ez a meccs”. Roger Federer keserűsége érthető: ha a világelső a legjobb 16 között kiesik, elbujdoshat szégyenében.

A US Open eddigi legnagyobb meglepetése, hogy a hatodik helyen kiemelt cseh Tomas Berdych – remek formában teniszezve – 2 óra 42 perces csatában megérdemelten nyert az ötszörös US Open-győztes svájci ellen (7:6, 6:4, 3:6, 6:3). Az egykoron a budaörsi ATP Challenger-tornán szereplő prágai nem először tört borsot a teniszkirály orra alá: a 2004-es athéni olimpián ötkarikás álmaitól fosztotta meg Federert azzal, hogy már a második fordulóban kiejtette őt, aztán a 2010-es wimbledoni torna negyeddöntőjében is sikerült legyőznie a füves pályák uralkodóját. Ám azt, hogy most jön a harmadik csapás, talán még maga Berdych sem gondolta...

Extraklasszis vetélytársa ugyanis ellenállhatatlanul játszott az idén (is), és az olimpiai döntő kivételével – amelyen pocsék játékkal kapott ki a Murray-től – minden sikerült neki. Visszakapaszkodott a világrangsor élére, újabb és újabb csúcsokat döntött meg. A maga nemében mostani veresége is rekord: Federer 2003 óta – akkor David Nalbandian múlta felül a nyolcaddöntőben – először nem jutott be a US Open elődöntőjébe. (Öt diadala mellett egyszer döntős, kétszer elődöntős volt.) Berdychet pénteken Murray (3.) várja, aki a horvát Marin Cilic (12.) ellen már csaknem kétjátszmás hátrányba került, ám 3:6, 7:6, 6:2, 6:0-ra nyert. Ami a döntőhöz vezető utat illeti, azt a hölgyeknél Serena Williams számára kövezték ki. Noha kalapot emelünk a tavaszi budapesti WTA-győztes és Roland Garros-finalista Errani előtt, az olasz aligha állítja meg a rendíthetetlen amerikait. A másik pénteki elődöntőben „újrajátsszák” a januári Australian Open-döntőt, Azarenka és Sarapova sikítós találkozóját.

Federer: out
Federer: out
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.