Papírformában játszanak

Mintha meg sem kezdődött volna egy héttel ezelőtt a US Open tenisztorna: kevés kenyér jutott az esélylesőknek. Voltak ugyan meglepetésgyanús mérkőzések, ám a sztárok végül csaknem minden alkalommal kivédték az alulról jövő támadást.

Mostanáig elmaradt a nagy áttörés. Az egyetlen (fél)szenzáció a szlovák Martin Klizan (ATP 52.) vitézkedése: a kolumbiai Falla legyőzése után két franciát is kiejtett. Előbb a világrangsor 6. helyén álló korábbi wimbledoni döntős Tsonga, majd a 32. helyen kiemelt Chardy hajtott fejet a pozsonyi ifjú előtt, akiről azért tudni kell, hogy 2006-ban Roland Garros-bajnok volt a juniorok között, tehát nem a semmiből érkezett 23 esztendős korára az elitmezőny kapujába. Kopogtatása akkor válhat hangossá, ha – folytatva menetelését – hétfőn a horvát Cilic (12.) ellen is figyelemre méltó produkcióval rukkol ki. Erre akár még esélye is lehet, de utána már valóban a galaktikusok köre következne…

A férfiak versenyén magyar idő szerint hétfő reggelre „egyenesedett” ki a tábla, ekkorra alakult ki a legjobb 16 mezőnye. Az már biztos, hogy a nyolcaddöntőben a felső ágon Federer (1.)–Fish (23.), Almagro (11.)–Berdych (6.), Murray (3.)–Raonic (15.) és Cilic (12.)–Klizan mérkőzést rendeznek, azaz a táblának ebben a felében csak a szlovák teniszező nem tartozik a kiemeltek közé. A másik ágon volt ugyan néhány „külső körös”, nem kiemelt teniszező a legjobb 32 között (a szlovén Zemlja, az amerikai Johnson, az argentin Mayer, az olasz Fognini, valamint a volt világelső ausztrál Hewitt), ám számukra nem sok jót ígért a hétfő hajnalba húzódó vasárnapi fellépés.

A remények derékba törését Ferrer (4.) kezdtemeg a 2001-esUSOpen-bajnok Hewitt 7:6, 4:6, 6:3, 6:0-ás legyőzésével, majd jött Djokovics: a 2. kiemelt szerb sima három játszmában verte a francia Benneteaut (6:3, 6:2, 6:2). De nem csak a címvédő belgrádi menetelt könnyedén mostanáig –a világelső Federer sem veszített még játszmát a Young, Phau és Verdasco elleni tripla akadály során. Az olimpiai bajnok, wimbledoni finalista Murray is inkább csak ütögetett, igaz, tőle már játszmát lopott a spanyol Lopez, igencsak megizzasztva a skótot (7:6, 7:6, 4:6, 7:6), aki kedden pedig még kellemetlenebb vetélytárssal találja magát szemben.

A 21 éves kanadai Raonic a tavasszal Barcelonában már megszerezte Murray skalpját, s ha most is sikerrel venné az akadályt, megnyílhat előtte az út az elődöntő felé. Ahol Federer lehet az ellenfele, feltéve, hogy Roger király hozza a Fish elleni kötelezőt, s aztán legyűri az Almagro–Berdych meccs továbbjutóját is. S máris eljutottunk a nagy kérdéshez: Federer–Djokovics döntő lesz vasárnap? A svájci jelenléte inkább valószínűsíthető, a címvédő szerb dolgát talán többen nehezítik. Kedden a Dolgopolov (14.)–Wawrinka (18.) derbi győztese ellen lép pályára, aztán a 2009-es US Open-győztes Del Potro (7.), esetleg a visszavonulását bejelentő, ám a búcsúmeccset fordulóról fordulóra „elodázó” Roddick (20.) jöhet, s ha mindez kipipálva, az elődöntőben ott tornyosulhat Isner (9.) vagy Ferrer.

Erre mondják: nem amerikai álom, ezzel együtt, aki meg akarja védeni a címét, az ne válogasson az ellenfelekben. A nőknél hamarabb kialakult a legjobb nyolc közé jutásért rendezendő mérkőzések párosítása. A volt világelső Wozniacki (8.) kivételével valamennyi nagy esélyes ott trappol még a mezőnyben, az elit társaságba csupán a tavasszal Budapesten is látott grúz Tatisvili és a bolgár Pironkova, valamint a háromszoros US Open-bajnok Clijsters ellen (is) nyertes brit tinédzser, Robson tudott nem kiemeltként beférkőzni.

A negyeddöntőbe jutásért Azarenka (fehérorosz, 1.)–Tatisvili (grúz), Stosur (ausztrál, 7.)–Robson (brit), Sarapova (orosz, 3.)–Petrova (orosz, 19.), Bartoli (francia, 11.)–Kvitova (cseh, 5.), Ivanovics (szerb, 12.)–Pironkova (bolgár), S. Williams (amerikai, 4.)–Hlavackova (cseh), Kerber (német, 6.)–Errani (olasz, 10.), Radwanska (lengyel, 2.)–Vinci (olasz, 20.) meccset tartanak. Párosban elbúcsúzott a Marosi Katalin, Darija Jurak (magyar, horvát) kettős, miután 6:4, 6:2-re kikapott a 13. helyen kiemelt Mattek-Sand, Mirza (amerikai, indiai) duótól. A juniorok között egy honfitársunkért szurkolhatunk. A napokban a legjobb 16 éven aluli magyar játékosként Körmöczy Zsuzsa-emlékdíjat kapott Szlavikovics Szabina szettveszteség nélkül vívta meg kvalifikációs szakaszt, így a főtáblán is szerephez jut: a belga Lemmens ellen mérkőzik.

Novak Djokovics: ütős ünneplés
Novak Djokovics: ütős ünneplés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.