Schumacher: 300-as tempó

A július végi Magyar Nagydíj után átmenetileg „bezárt” a Forma–1, e hét végén viszont véget ér az öthetes nyári szünet, és Belgiumban, Spa-Francorchampsban folytatódik a szezon.

A hosszú pihenő után normális esetben az esélylatolgatásé lenne a főszerep, ám a húszfutamos évad tizenkettedik versenye előtt nem a favoritok kerültek a reflektorfénybe, hanem Michael Schumacher. A német pilóta ugyanis a háromszázadik F–1-es versenyén áll rajthoz.

Schumacher: háromszázados
Schumacher: háromszázados

Ráadásul épp a karrierjében meghatározó szerepet játszó belga ringen ünnepelheti a jubileumot: 1991-ben – tehát huszonegy évvel ezelőtt (!) – e pályán szerepelt először Forma–1-es pilótaként, 1992-ben pedig itt szerezte meg első győzelmét.

Érdemes megemlíteni, hogy a német pilóta közelít a szériát tavaly elhagyó Rubens Barrichello teljesítményéhez: a brazil nevéhez fűződik a legtöbb F–1-es rajt (322). Ezzel együtt Schumacher meglehetősen szűkszavúnak mutatkozik a ritka jubileummal kapcsolatban. Mint mondta: „Spához sok szép emlék köt, de az csak a véletlen műve, hogy éppen itt lesz a háromszázadik rajtom.”

A német visszafogottságát alighanem az indokolja, hogy jobban örülne annak, ha nem a futamainak száma, hanem újra kimagasló eredményei nyomán kerülne a címlapokra. Márpedig azzal a legendás autós is tisztában van: ahogyan 2010-es visszatérése óta egyszer sem, most sem ő a favorit. Schumacher és a Mercedes ugyanis – a nagy fogadkozások ellenére – jócskán lemaradt az éllovasoktól, akik között túl a szezon felén is szoros a küzdelem.

Az összetettben Fernando Alonso (Ferrari) áll az élen, negyvenpontos előnye van a második helyezett Mark Webber (Red Bull) előtt, akit szorosan követ Sebastian Vettel (Red Bull), Lewis Hamilton (McLaren) és Kimi Räikkönen (Lotus). Azt, hogy közülük ki a leginkább esélyes Belgiumban, azért is lehetetlen megjósolni, mert a Spában hagyományosan szeszélyes időjárás lényegében tönkretette a pénteki tréningeket. Az esős délelőtti szabadedzésen Kamui Kobajasi (Sauber) „nyert”, a délutáni etapot pedig elmosta a felhőszakadás, nem született értékelhető kör.

Bár kilenc futam alatt a spanyol pilóta negyvenpontos előnye könnyedén behozható, mind többen tartják Alonsót az idei bajnokság esélyesének: nem csupán három győzelme és jelenlegi elsősége miatt. Sok korábbi versenyző emeli ki a listavezető kiegyensúlyozott teljesítményét: Alonso a legutóbbi huszonhárom futamon kivétel nélkül pontot szerzett. S ha már Schumacher kapcsán rekordokat említettünk, álljon itt még egy: amennyiben Alonso Belgiumban is az első tíz között lesz, úgy éppen a német versenyző csúcsát dönti meg azzal, hogy sorozatban huszonnégy futamon ér el pontot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.