Dagad a kebel, feszül a sporting?

Egyszeriben „Videoton-ország” lettünk, miután a fehérvári futballcsapat bejutott az Európa Liga csoportkörébe, szemben a kiselejtezett MTK-val, Honvéddal, Debrecennel.

A DVSC helyzete különösen hálátlan: hiába volt a veretlenül elnyert bajnoki cím, a BATE Boriszov elleni BL-, majd az FC Bruges vetélytársaként (edzőpartnereként) elszenvedett EL-bukás után mintha ember nem akarna tudomást venni a hajdú-bihari klubról. Egy ideig nyilván Kósa Lajos polgármester sem siet együtt fényképezkedni, kamerák elé kerülni a csapat tagjaival...

A debreceni polgárok meg nagy valószínűséggel csak néznek maguk elé, és nem értik, együttesüket miért „iktatták ki” oly hamar; nemhogy Európában, de itthon is. Azért, kérem, mert a nemzet büszkesége most a Videoton. Portugál edzővel és kezdő tizenegyében nyolc külföldi labdarúgóval (plusz egy honosított szerbbel). Paulo Sousa magatartásáról sok jót nem lehet mondani, ám az nem vitatható el tőle, hogy kiválóan felismerte, mi vezethet egyáltalán eredményre.

Csapata hat EL-selejtezőn egyetlen egy gólt kapott, miután a játékosként a nemzetközi elithez tartozó tréner átlátta: ezzel a garnitúrával csak a védekezésben bízhat. Labdarúgóinak többsége ugyan jegyzetlen futballista a kontinensen, ám olyan közegben nőtt fel, ahol a szervezettség és a fegyelem még alacsonyabb szinten is minimális követelmény, ennek megfelelően a taktikai utasítások végrehajtása – vagy azok megvalósításának a szándéka – alapfeladat.

Ha nem kap gólt a Videoton, van esély; ha kap, nincs – jutott el a következtetésig a szakvezető, és a Slovan, Gent, Trabzonspor hármas elleni hat kvalifikációsmérkőzésen elért mérleg (két győzelem, négy döntetlen, 5-1-es gólkülönbség) talán még az edző várakozásait is felülmúlta. A külső (itthoni) reakció pedig az, hogy minden más elfelejtve, kudarcok márpedig nincsenek; csak az a csapat létezik, amelyik még versenyben van. Ami tény: hazánkból egyedül a Videoton játszott szerepet az Európa Liga-csoportkör tegnapi beosztásán.

S a fehérvári együttes nem járt különösebben rosszul: a négyes ugyan nem könnyű, de magyar együttesnek napjainkban minden kvartett nehéz, és lehetett volna ennél szorongatóbb is a sorsolás. A lisszaboni Sporting nagy nevű klub, de mostanában Portugália negyedik számú csapata csupán, mert a Portón és Benficán kívül a Braga is előtte jár. Az előző bajnokságban a dobogóra sem került, és tizenhat pont választotta el az aranyérmes Portótól.

Ezzel együtt kétgarnitúrányi nemzetközi játékosa van (a Rio Avétól hétfőn elszenvedett 0-1 alkalmával a kispadon is olyanok ültek, mint az orosz Izmajlov, az amerikai Onyewu, a szerb Pranjics), de igazán irigyelni talán csak a brazil Eliasért és a spanyol Diego Capelért kell. Ám a fehérváriak közül egyedül a Sportingban is játszó, korábbi 25-szörös portugál válogatott, ma már harminchárom éves Caneira jutott el arra a nívóra, amely Lisszabonban magától értetődő színvonal...

Az FC Basel kellemetlen ellenfél, időnként még a Manchester Unitednek is. (Tavaly az Old Trafford stadionban 3-3-at ért el, otthon pedig 2-1-re legyőzte a brit óriást, amelyet megfosztott a BL-nyolcaddöntős részvételtől.) Szemben a fehérvári klubbal, főként hazai anyagból dolgozik: huszonötös keretének tizennyolc svájci tagja van, és idei első bajnoki veresége, a St. Gallen-i 1-2 során nyolc svájci, valamint hat külföldi labdarúgót vonultatott fel. Legutóbb húszpontos előnnyel nyerte el a bajnoki címet – most hét forduló után a negyedik helyen áll –, és nagy előnye, hogy 36 000 nézőt befogadó stadionjában, a St. Jakob Parkban az átlag nézőszám 29 775.

Hátránya viszont – s ez a Videotonnak kedvez –, hogy a legnehezebbnek látszó meccseken nyújtja a legtöbbet, a „kicsik” ellen ugyanolyan meglepetésre képes, amilyen szenzációra kész a nagyokkal szemben. A Genk hasonló gárda,mint a Gent, amelyet a Videoton 1-0-ra és 3-0-ra legyőzött. Legutóbb ötödik volt a belga bajnokságban, jelenleg – öt kör elteltével – a hatodik.

Kapusa (2009 óta) honfitársunk, Köteles László, akivel az előző évadban a BL-ben is szerepelt az együttes. Igaz, csoportjában csupán három pontot szerzett, de három ellenfele a Chelsea (0-5, 1-1), a Valencia (0-0, 0-7) és a Leverkusen (0-2, 1-1) volt. A csapat az eddigihez hasonlóan precíz védekezőtaktikával megállítható, csak az a kérdés,meddig tartható az az elismerésre méltó, immár ötmecscses európai sorozat, hogy a Videoton nem kap gólt...

A csoportbeosztás

A: Liverpool, Udinese, Young Boys, Anzsi Mahacskala.

B: Atletico Madrid, Hapoel Tel Aviv, Viktoria Plzen, Academica Coimbra.

C: Marseille, Fenerbahcse, Mönchengladbach, AEL Limasszol.

D: Bordeaux, FC Bruges, Newcastle, Maritimo.

E: Stuttgart, FC Köbenhavn, Steaua, Molde.

F: Eindhoven, Napoli, Dnyepropetrovszk, AIK Stockholm.

G: Sporting Lisszabon, FC Basel, Genk, Videoton. A fehérváriak programja:

Genk–Videoton (szeptember 20., 21 óra), Videoton–Sporting (október 4., 19), Videoton–FC Basel (október 25., 19), FC Basel–Videoton (november 8., 21), Videoton–Genk (november 22., 19), Sporting–Videoton (december 6., 21).

H: Internazionale, Rubin Kazany, Partizan Belgrád, Nye csi Baku.

I: Lyon, Bilbao, Sparta Prága, Hapoel Kirjat Smona.

J: Tottenham, Panathinaikosz, Lazio, Maribor.

K: Leverkusen, Metaliszt Harkov, Rosenborg, Rapid Wien.

L: Twente, Hannover, Levante, Helsingborg.

Felemelő érzés: Paulo Sousa trénert ünneplik játékosai a sikeres Európa Liga-selejtező után
Felemelő érzés: Paulo Sousa trénert ünneplik játékosai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.